Canal Ajuntament

Banyoles. La recuperació de la forma física i les estrategias nutricionals, a la 5a edició del Cicle d'Esport i Ciencia a Banyoles

Julio Calleja i Blanca Roman, ponents d’una nova edició del Cicle de Conferències d’Esport i Ciència per tractar temes d’actualitat vinculats amb l’esport en dos webinars els propers 3 i 9 de maig. 

Les inscripcions per a les dues conferències ja estan obertes i són gratuïtes. 

Banyoles, 24 d’abril de 2023.- La Càtedra d’Esport i Educació Física – Centre d’Estudis Olímpics de la Universitat de Girona organitza aquest mes de maig la cinquena edició del Cicle de conferències d’Esport i Ciència. Aquestes dues ponències, que es realitzaran els dies 3 i 9 de maig a les 19h, tenen la voluntat d’apropar i presentar temes científics diversos amb aplicacions directes en l’àmbit de l’esport i l’activitat física. Com en les darreres edicions, les conferències es duran a terme en format virtual a través de la plataforma de videoconferències Zoom i en streaming de Youtube. 

El dimecres 3 de maig a les 19h es durà a terme la primera conferència. Sota el títol “Estratègies de recuperació a l’esport”, el ponent Julio Calleja, exposarà diferents metodologies sobre com els esportistes poden tornar al seu estat fisiològic i psicològic normal després de l’entrenament i la competició i quines tècniques utilitzar a fi que el rendiment en la competició o en una sessió d’entrenament no es vegi excessivament compromès per la fatiga muscular i els cruiximents. Julio Calleja és Doctor en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport i preparador físic d’esportistes d’elit com Serge Ibaka (Toronto Raptors, NBA, Selecció Espanyola), Alberto Iñurrategui (Hymalayista Top class), Clemente Alonso (Triatleta internacional IRON MAN), Màster en Alt Rendiment Esportiu del Comitè Olímpic Espanyol, Màster en Prevenció i readaptació de lesions de la UCAM i LFP. També és membre de l’Advisor PERFOMANCE BOARD de l’associació de jugadors de l’EUROLIGA de bàsquet en qualitat d’expert en recuperació. 

La segona conferència, a càrrec de Blanca Roman Viñas, portarà per títol “Recomanacions nutricionals en esports de resistència” i es realitzarà el següent dimarts 9 de maig, també a les 19h. A la conferència, ens parlarà com els hàbits alimentaris dels esportistes, tant en l’àmbit amateur com d’elit, compleixen un paper fonamental en el seu rendiment. La dieta habitual, la manipulació de la dieta prèvia a la competició o a l’entrenament, la necessitat de planificar la ingesta d’aliments durant i posterior a l’entrenament/competició així com planifiquem un programa d’entrenament. La ponent tractarà les evidències científiques identificades que causen fatigues relacionades amb la nutrició en els esports de resistència. Blanca Roman és doctora especialista en Medicina de l’Esport, professora a l’Escola Universitària de la Salut i l’Esport de Salt (EUSES) i de la Facultat de Ciències de l’Activitat Física i l’Esport de la Universitat Ramon Llull. També és investigadora del Centre d’Investigació Biomèdica en Red, Fisiopatologia de l’Obesitat i Nutrició de l’Institut de Salut Carlos III. 

Les conferències van dirigides a qualsevol persona interessada en el món de l’entrenament i l’esport. En acabar, s’obrirà un espai de debat amb els assistents que vulguin participar compartint les seves idees o preguntes. 

Les persones interessades poden inscriure’s, de manera gratuïta, als següents enllaços i se’ls enviarà més informació: 

  • • Conferència “Estrategias de recuperación en el deporte” de Julio Calleja: 

https://us06web.zoom.us/webinar/register/WN_IHGcmyPpSS2jmKf2aSP97A 

  • • Conferència “Estrategias nutricionales en deportes de resistència” de Blanca Roman: 

https://us06web.zoom.us/webinar/register/WN_Hg_NH8hIR9mvU5TiWKOzuA 

Cinquena edició del Cicle d’Esport i Ciència. 

El Cicle de Conferències d’Esport i Ciència va començar el 2019 amb la conferència “Les claus de l’èxit de Jèssica Vall”, on la nedadora Jèssica Vall i el seu entrenador, Jordi Jou, van mostrar la periodització de l’entrenament d’una esportista d’alt nivell. L’any 2020, el qual va estar marcat per l’esclat de la pandèmia i que va obligar a reconvertir l’activitat al format virtual, la doctora Anna Prats va fer una breu introducció al camp de la genètica vinculant-la amb l’esport i el rendiment. L’any 2021, Jesús Garcia Pallarès i Sergi Garcia Retortillo van ser els encarregats d’apropar temes científics d’actualitat vinculats amb l’esport: l’entrenament de força i la Network Physiology of Exercise, respectivament. La quarta edició, realitzada l’any 2022, va apropar temes com la biomecànica, el big data i la intel·ligència artificial per obtenir dades biomecàniques, que va impartir l’investigador Jose Manuel Escribano i també sobre les claus nutricionals i ajudes ergogèniques, realitzada per la Victoria Pons, cap del Departament de Fisiologia i Nutrició del Centre d’Alt Rendiment. 

Totes les conferències virtuals del Cicle d’Esport i Ciència es troben disponibles al Repositori Digital de la Universitat de Girona, DUGiMedia i es poden consultar en el següent enllaç: https://diobma.udg.edu//handle/10256.1/6034 

Fitxer adjunt: 1682327177cartell_cicle_esport_i_ciencia_ca.pdf


Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409

Top Desktop version