Canal Ajuntament

Titulars
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
A+ A A-

Barcelona. L’Ajuntament de Barcelona desplega tots els serveis públics essencials

L’Ajuntament de Barcelona ha desplegat aquest dilluns tots els serveis públics essencials que va fixar ahir al Decret d’Alcaldia, tal com estava previst, prioritzant l’atenció a les persones més vulnerables. Així ho han explicat en roda de premsa el tinent d’alcalde de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle, i la regidora de Salut, Envelliment i Cures, Gemma Tarafa.

Entre les actuacions específiques que s’han fet destaca la feina d’uns 1.700 agents de la Guàrdia Urbana i de 100 bombers, que han estat actius per poder atendre qualsevol emergència a la ciutat. En total, els agents han fet 123 denúncies a persones per incompliment dels preceptes de l’estat d’alarma, així com uns 2.000 avisos. Igualment, s’han aixecat 3 actes d’inspeccions i s’han fet 250 avisos específicament a locals que estaven oberts sense autorització.

L’Ajuntament també ha aturat un total de 72 obres que s’estaven duent a terme fins ara a l’espai públic, equipaments municipals i promocions d’habitatge. Igualment, ha suspès totes les obres privades que estiguin fent promotors privats i que no compleixin les mesures aprovades per les autoritats sanitàries i el decret d’estat d’alarma. En qualsevol cas, pel que fa a aquestes obres privades, s’han suspès els terminis d’execució establerts en les llicències i permisos municipals durant el termini de vigència de l’estat d’alarma.

Els serveis de neteja i recollida de residus han funcionat correctament, tot i que amb sistemes de torns que permeten assegurar el servei i sobretot protegir les treballadores i els treballadors. En total han treballat 625 persones en la neteja de carrers, amb un reforç especial a l’entorn dels centres sanitaris. En paral·lel, tal com estava previst, s’han tancat els punts verds de la ciutat i s’ha suspès el servei de recollida de mobles i trastos vells, tot i que alguns equips es mantenen per evitar l’acumulació de residus voluminosos a la via pública. Tanmateix, des d’ahir resten tancat 148 parcs i jardins de la ciutat, així com l’accés a les platges.

Pel que fa a la mobilitat, l’Ajuntament de Barcelona ha decretat igualment el tancament del servei de Bicing. El metro i els autobusos de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) han reduït el seu passatge entre un 75% i un 80%, la qual cosa permetrà ajustar l’oferta a partir de demà per garantir que no es produeixin aglomeracions de passatgers. El trànsit, per la seva banda, ha registrat davallades superiors al 40%. A més a més, s’ha decidit posposar l’entrada en vigor del període sancionador de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) de les Rondes de Barcelona, que en un principi havia de començar a funcionar el proper 1 d’abril.

Finalment, i en la línia de garantir la mobilitat i l’abastament de productes de primera necessitat, els 38 mercats municipals alimentaris de Barcelona, així com Mercabarna, s’han mantingut oberts d’acord amb la seva consideració com a serveis bàsics essencials. Mercabarna ha registrat un notable increment d’operacions i de detallistes proveint-se de productes, tot i que els mercats han registrat una afluència de clientela lleugerament inferior a l’habitual compatible amb el comportament habitual dels dilluns.

El conjunt de serveis públics essencials que es mantenen operatius i que han funcionat aquest dilluns a Barcelona per donar servei a la ciutadania arran de la situació generada per la COVID-19 són els següents:
- Serveis de neteja i recollida de residus.
- Serveis de mobilitat i manteniment i gestió d’infraestructures.
- Guàrdia Urbana de Barcelona.
- Serveis de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament, juntament amb Protecció Civil.
- Transports públics.
- Tots els serveis relacionats amb el sistema sanitari com són hospitals, centres d’atenció primària, farmàcies i transport sanitari.
- Les Gerències de Districte, tot i que les seves respectives seus romandran tancades al públic.
- Els serveis d’informació i comunicació de Barcelona, així com el telèfon públic i gratuït 010 per donar informació actualitzada sobre els diferents serveis municipals. També Betevé com a mitjà d’informació públic.
- Serveis bàsics de l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS).
- Subministrament elèctric, d’aigua i de gas, a banda de les telecomunicacions.
- Subministrament de combustible i benzineres.
- Serveis bancaris, estancs i perruqueries.
- Mercabarna i l’Institut Municipal de Mercats, juntament amb tota la cadena d’abastiment alimentari.
- El transport de mercaderies, que ha flexibilitat l’hora de càrrega i descàrrega.
- Cementiris i Serveis Funeraris.
- Serveis penitenciaris.
- Ambaixades i consolats.
- Fiscalia, jutjats penals, de guàrdia, civils i mercantils.
- Registre Civil, Mercantil i de la Propietat.

Pel que fa estricament als serveis socials considerats bàsics, l’Ajuntament de Barcelona ha comprovat aquest dilluns:
- El funcionament ininterromput durant 24 hores al dia del Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB), que s’ha reforçat amb 8 persones més. La garantia de l’atenció bàsica d’emergències socials implica que s’han habilitat diferents punts que es distribuiran de manera equilibrada per la ciutat. Igualment, el CUESB està disponible per activar àpats a domicilis per a persones vulnerables en cas que sigui necessari.
- Els Centres de Serveis Socials han concentrat la seva atenció en nou equipaments, en un dimensionament similar al que és habitual durant els mesos d’agost. El personal anirà canviant per torns setmanals i d’aquesta manera s’assegurarà el funcionament permanent dels serveis. L’operatiu no contempla activar cap professional que tingui dificultats respiratòries, estigui immunodeprimit o que estigui embarassada.
- Pel que fa a l’alimentació de les persones vulnerables, s’han servit amb normalitat 1.200 àpats a domicili, mentre que els prop de 1.000 àpats en companyia s’han preparat per ser recollits. Addicionalment, i sota el paraigües del Consorci d’Educació de Barcelona i en coordinació amb la Generalitat de Catalunya, s’ha continuat treballant per garantir l’alimentació dels 30.000 infants usuaris de beques menjador malgrat el tancament d’escoles a partir d’una targeta moneder que podran utilitzar en qualsevol establiment d’alimentació. El mateix s’està treballant en el cas dels 3.000 infants de 0 a 3 anys de les escoles bressol municipals. Pel que fa al conjunt de menjadors socials que hi ha a la ciutat, han continuat igualment en servei.
- En relació a les persones sensellar, han continuat operatius els tres centres de primera acollida (CPA), els altres centres residencials que hi ha a la ciutat, els diferents serveis d’higiene i les més de 2.000 places en centres que gestionen entitats i en modalitats com el programa ‘Primer la Llar’. Tot i així, s’ha produït un cas positiu de COVID-19 en un dels CPA, la qual cosa ha obligat a prendre mesures de prevenció específiques, tal com s’havia previst en protocols específics. L’Ajuntament ja va comunicar ahir la finalització de l’Operació Fred dues setmanes abans del que estava inicialment previst, per indicació de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), després de detectar que dues treballadores del servei estan sent investigades per possible cas positiu del nou coronavirus. Tot i així, s’estan ultimant alternatives per habilitat altres equipaments de la ciutat.
- El Servei d’Ajuda a Domicili (SAD), que atén a 24.000 persones usuàries, ha seguit operatiu, tot i que l’Ajuntament pararà especial atenció a les 3.000 d’aquestes persones que no disposen de xarxa familiar i que tenen en aquest servei l’única atenció de cura que reben. Les treballadores del SAD tindran garantit que podran atendre seguint les instruccions de protecció establertes per les autoritats sanitàries.
- El Servei Municipal de Teleassistència ha estat reforçat i ha començat a fer un seguiment actiu de les 100.000 persones usuàries amb una campanya d’informació específica sobre la COVID-19.
- S’ha mantingut igualment el servei d’assistents personals a domicili per a persones amb pluridiscapacitat i en situació de gran dependència.
- Pel que fa a les dones víctimes de violència masclista, s’ha mantingut també l’atenció d’urgència, el seguiment de les dones que estan allotjades per l’Ajuntament i les ajudes econòmica d’urgència previstes.

L’Ajuntament de Barcelona va activar el passat divendres 13 de març el Pla Bàsic de Protecció Municipal en fase d’alerta i va elevar a fase d’emergència el Pla Específic Municipal per a Risc Sanitari. La decisió es va prendre durant la reunió diària que celebra el comitè de coordinació i seguiment que es va constituir el passat 26 de febrer per avaluar la situació de la ciutat en relació a l’evolució de la COVID-19 a la ciutat. Igualment, i en el marc de l’activació dels respectius plans, els serveis centrals que vetllen per al desplegament dels respectius plans municipals ja han estat doblats per tal de garantir en qualsevol moment la seva operativitat.

El consistori va comunicar igualment durant la setmana passada el tancament preventiu de més de 400 equipaments de titularitat municipal amb l’objectiu de limitar la progressió de la malaltia. La decisió, presa per la necessitat de preservar les persones amb més risc (gent gran i persones amb malalties cròniques) i també per facilitar la feina del sistema social i sanitari, implica el tancament inicial durant 15 dies d’aquells centres i equipaments que es consideren no essencials. Això implica el tancament de 101 escoles bressol municipals, 58 casals de gent gran, 52 centres cívics, 40 casals de barri, 40 biblioteques, 5 escoles de música municipals, un conservatori de música, 48 casals infantils i ludoteques, 16 espais joves i més d’un centenar d’instal·lacions esportives com pavellons poliesportius, pistes o centres municipals. Igualment, s’ha decretat el tancament dels parcs i jardins de la ciutat. Aquestes centres, en qualsevol cas, queden a disposició de l’Ajuntament de Barcelona en cas que sigui necessari reobrir-los per atendre alguna situació d’emergència que es pugui produir.

Hores d’ara, juntament amb l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), s’han detectat set casos positius per COVID-19 entre la plantilla municipal: una treballadora d’una escola bressol municipal, dues persones de l’àrea d’Ecologia Urbana, dues més de l’àrea econòmica, una de l’àrea jurídica i una més del cos de Bombers de Barcelona. Això ha portat a l’aïllament preventiu d’unes 170 persones, entre elles l’alcaldessa Ada Colau i els regidors i regidores Jaume Collboni, Janet Sanz, Jordi Martí, Rosa Alarcón i Montse Ballarín. Tot i així, està previst que a finals d’aquesta setmana algunes d’aquestes persones comencin a finalitzar el període d’aïllament preventiu fixat en els protocols sanitaris.

L’Ajuntament insisteix a transmetre un missatge de tranquil·litat al conjunt de l’organització i de la ciutadania, amb el compromís de seguir aportant informació actualitzada i transparent. Igualment, recorda que totes les mesures que s’estan prenent són d’acord als criteris establerts per les autoritats sanitàries competents.

Ajuntaments i Municipis de Catalunya Ajuntament Municipi

Ajuntament Girona, Ajuntament Figueres, Ajuntament Blanes, Ajuntament Lloret de Mar, Ajuntament Olot, Ajuntament Salt, Ajuntament San Feliu de Guíxols, Ajuntament Roses, Ajuntament Banyoles, Ajuntament Palafrugell, Ajuntament Palamós, Ajuntament Llagostera Ajuntaments Gironès, Ajuntaments Pla de l'Estany, Ajuntaments La Selva, Ajuntaments Baix Empordà, Ajuntaments Alt Empordà, Ajuntaments Garrotxa, Ajuntaments Ripollès, Ajuntaments Cerdanya, Ajuntaments Baix Llobregat, Ajuntaments Barcelonès, Ajuntaments Vallès Oriental, Ajuntaments Vallès Occidental, Ajuntaments Barcelona, Ajuntaments Lleida, Ajuntaments Tarragona, Notícies, Notícies Girona, Notícies Barcelona, Notícies Figueres, Notícies Lleida, Notícies Tarragona, Notícies Blanes, Notícies Olot, Notícies Roses, Notícies Llagostera, Notícies diputació, Notícies municipals, Notícies alcaldes, Notícies regidors, Notícies municipis, Notícies pobles, informació municipal, informació política, informació electoral, informació local, informació provincial, informació regional, informació alcaldes, informació regidors, informació consistorial, informació Girona, informació Barcelona, informació Tarragona, informació Lleida, informació gironès, informació comarcal, Barcelona alcaldes, Barcelona regidores , Barcelona municipis, Barcelona municipi, Barcelona Diputació, Barcelona comarca, Barcelona consistori, Barcelona ple, Barcelona eleccions, Barcelona notes premsa, Barcelona polítics, Barcelona polític, Barcelona consell comarcal, Barcelona consellers, Barcelona poblacions, Barcelona ciutat, Girona alcaldes, Girona regidores, Girona municipis, Girona municipi, Girona Diputació, Girona comarca, Girona consistori, Girona ple, Girona eleccions, Girona notes premsa, Girona polítics, Girona polític, Girona consell comarcal, Girona diputats, Girona consellers, Girona demarcació, Girona poblacions, Girona ciutat, Lleida alcaldes, Lleida regidores, Lleida municipis, Lleida municipi, Lleida Diputació, Lleida comarca, Lleida consistori, Lleida ple, Lleida eleccions, Lleida notes premsa, Lleida polítics, Lleida polític, Lleida consell comarcal, Lleida diputats, Lleida consellers, Lleida demarcació, Lleida poblacions, Lleida ciutat, Tarragona alcaldes, Tarragona regidores, Tarragona municipis, Tarragona municipi, Tarragona Diputació, Tarragona comarca, Tarragona consistori, Tarragona ple, Tarragona eleccions, Tarragona notes premsa, Tarragona polítics, Tarragona polític, Tarragona consell comarcal, Tarragona diputats, Tarragona consellers, Tarragona demarcació, Tarragona poblacions, Tarragona ciutat, Ajuntament Platja d'Aro, Ajuntament Begur, Ajuntament Llambilles, Ajuntament Quart, Ajuntament Corçà, Ajuntaments barcelonins, Ajuntaments catalans, ajuntaments Catalunya, ajuntaments comarcals, ajuntaments independents, notícies actualitat, notícies d'interès, notícies premsa, notícies diàries, notícies agencia, informació actualitat, informació premsa, informació diària, informació d'interès, informació última hora, Ajuntament Albiol, Albons, Alcanar, Alcanó, Alcarràs, Alcoletge, Alcover, Aldea| Aldover, Aleixar, Alella, Alfara de Carles, Alfarràs, Alfés, Alforja, Algerri, Alguaire, Alins, Alió Almacelles, Almatret, Almenar, Almoster, Alòs de Balaguer, Alp, Alpens, Alpicat, Alt Àneu, Altafulla, Notícies Amer, Ametlla de Mar, l' Ametlla Vallès, Ampolla, Amposta, Anglès, Anglesola, Arbeca, Arboç, Arbolí, Arbúcies, Arenys de Mar, Arenys de Munt, Argelaguer, Argençola, Argentera, Argentona, Armentera, Arnes, Arres, Arsèguel, Artés, Artesa de Lleida, Artesa de Segre, Ascó, Aspa, Avellanes i a Linya, les Avià, Avinyó, Avinyonet de Puigventós, Avinyonet Penedès, Badalona, Badia Vallès, Bagà, Baix Pallars, Balaguer, Balenyà, Balsareny, Banyeres Penedès, Banyoles, Barbens, Barberà de la Conca, Barberà Vallès, Barcelona, Baronia de Rialb, Bàscara, Bassella, Batea, Bausen, Begues, Begur, Belianes, Bell-lloc d'Urgell, Bellaguarda, Bellcaire d'Empordà

Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409