Canal Ajuntament

Barcelona. L’Ajuntament de Barcelona participa al Fòrum Urbà Mundial a Abu Dhabi

L’Ajuntament ha presentat la ZBE, les estacions de càrrega de vehicles, les superilles, la iniciativa Districlima i la plataforma Decidim a l’estand compartit amb la Diputació de Barcelona, l’AMB i la Generalitat de Catalunya

Barcelona ha signat la Declaració d’Avaluació Local Voluntària per l’acompliment dels ODS i s’ha sumat a un pacte mundial per promoure ciutats inclusives i accessibles

També ha impulsat la creació d’un grup de ciutats per compartir coneixements en la implementació i avaluació de l’Agenda 2030 a nivell local

La desena edició del World Urban Forum (WUF10) se celebrada del 8 al 13 de febrer a Abu Dhabi i es convocada pel Programa de les Nacions Unides per als Assentaments Humans (ONU-Habitat). Enguany, amb el títol  “Ciutats d’oportunitats: connectant cultura i innovació”, compta amb 17.000 participants i 450 ponents de 168 països. El WUF és la principal conferència mundial sobre ciutats i se celebra de forma biennal des de 2001 per tal de dialogar sobre la ràpida urbanització de la població a nivell mundial i el seu impacte en les comunitats, les ciutats, les economies, el canvi climàtic i les polítiques dels governs.


 

En representació de l’Ajuntament de Barcelona, la tinenta d’alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana, Laia Bonet, va participar el dissabte 8 a la l’Assemblea Mundial de Governs Locals i Regionals per debatre sobre com afecta la cultura i la innovació en la urbanització de les ciutats. La tinenta va destacar el paper principal dels drets digitals en un context d’acceleració tecnològica: “els drets digitals són drets humans. Protegir-los vol dir situar el progrés social al centre del desenvolupament tecnològic. Les ciutats hi tenim un paper destacat promovent l’accés de les dones a carreres tecnològiques, el disseny universal dels serveis online municipals, introduint l’alfabetització als currículums educatius, i regulant les dades com un bé comú”.

El diumenge 9 va formar part d’una taula de debat sobre l’abordatge de la desigualtat mitjançant la cultura i la innovació. Bonet va destacar que “els Estats han de confiar en els governs locals, dotant-los de més capacitat de decisió i més recursos. Però també les empreses s’hi han d’implicar, invertint en projectes liderats per les ciutats al servei del bé comú”.

Paral·lelament, el diumenge es va inaugurar l’estand compartit per l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i l’Institut Català del Sòl (INCASÒL) on, sota el lema “Catalunya, quan les idees esdevenen accions”, l’Ajuntament va presentar cinc projectes per a la sostenibilitat i la millora de la governança a la ciutat, tots cinc alienats amb l’Agenda Urbana de Catalunya: la Zona de Baixes Emissions, les estacions de càrrega de vehicles, les superilles, la iniciativa Districlima a la incineradora de Sant Adrià i la plataforma democràtica Decidim. En aquesta inauguració, Laia Bonet va remarcar la importància “de la cooperació entre administracions per fer realitat l’Agenda 2030 en 10 anys”.

D’altra banda, el comissionat d’Agenda 2030, Miquel Rodríguez, ha participat a dues sessions orientades a l’avaluació de l’Agenda 2030. El dilluns 10, a la sessió organitzada per UN-Habitat sobre el progrés de les revisions locals voluntàries dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), on va destacar el lideratge de l’Ajuntament de Barcelona en la implementació de l’Agenda 2030 i la seva adaptació als nivells locals, “podent impactar directament en el 80% dels ODS” va puntualitzar. Avui dimarts ha participat a la reunió de UCLG ASPAC sobre la implicació dels governs en la implantació dels ODS. En el mateix context, el comissionat també ha format part de la primera reunió de la xarxa de ciutats de CGLU on s’ha analitzat la localització de l’Agenda 2030.

Declaracions signades per Barcelona

El World Urban Forum ha comportat la signatura de dos compromisos que adquireix la ciutat de Barcelona per seguir avançant en l’acompliment dels ODS. La tinenta d’alcaldia ha signat oficialment la Declaració d’Avaluació Local Voluntària promoguda per la ciutat de Nova York i la xarxa de Ciutats i Governs Locals Units (CGLU). Bonet ha ressaltat la importància d’aquest compromís per “reafirmar el paper de les ciutats en el procés d’implementació dels ODS i per fer de l’Agenda 2030 una eina de transformació a nivell local i global”.

Per la seva banda, el comissionat Rodríguez Planas ha signat la inclusió de Barcelona en el Cities for All Global Compact, un pacte mundial que lluita per promoure ciutats inclusives i accessibles. “Recolzem aquesta iniciativa perquè volem que Barcelona sigui una de les ciutats més inclusives del món; un 91% de les nostres estacions de metro ja són accessibles i treballem també per fer possible l’accessibilitat digital” ha conclòs el comissionat.

Barcelona impulsa la creació d’un nou grup de ciutats

Barcelona ha aprofitat l’ocasió per impulsar la creació d’un grup de ciutats per compartir coneixements i bones pràctiques en la implementació i avaluació de l’Agenda 2030 a nivell local. Això permetrà treballar conjuntament amb les ciutats de Buenos Aires, Durban, New Taipei, Montevideo i Kazan per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible.


Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 972 831 541

Top Desktop version