Canal Ajuntament

Núria Marín: «La Diputació de Barcelona està compromesa amb l'Institut del Teatre, com a centre d'excel·lència i de democratització de la cultura»

La presidenta de la Diputació de Barcelona i de l’Institut del Teatre, Núria Marín, ha participat, aquest migdia, juntament amb la directora de l’Institut del Teatre, Magda Puyo; el diputat de Cultura, Joan Carles Garcia Cañizares; el vicepresident tercer, Francesc Mascarell i el diputat d’Educació, Esports i Joventut de la corporació, Alfredo Vega, a l'acte oficial d’obertura del curs acadèmic 2019-2020 de l’Institut del Teatre.

L’acte ha inclòs una lliçó magistral a càrrec de l’actor Lluís Soler amb la interpretació del recull de versos Si anessis lluny.

L’esdeveniment s’ha iniciat amb un extracte de Whim, una coreografia que han interpretat els ballarins de l’IT Dansa amb estudiants de segon curs del conservatori professional de Dansa.

A continuació s’ha representat un fragment de Delirium, a càrrec d’estudiants de 6è curs del Conservatori Professional de Dansa de l’especialitat de dansa espanyola.

Seguidament s’ha interpretat un fragment de Bach, treball final de carrera d’Almudena Pardo, graduada al Conservatori Superior de Dansa.

Posteriorment s’ha posat en escena el fragment d’Inside, a càrrec d’estudiants del Conservatori Superior de Dansa.

La cloenda de la jornada  s’ha fet a l’atri de l’edifici, que ha estat amenitzat amb música en viu a càrrec del col·lectiu d’instrumentistes de l’Institut del Teatre.

Durant la seva intervenció, Núria Marín, ha destacat «la importància de l’institut del Teatre que compta amb més de cents anys d’existència», i ha subratllat «el compromís de la Diputació de Barcelona amb aquesta entitat com a centre de referència, d’excel·lència i de democratització de la cultura».

En aquest sentit Marín ha recordat que «la corporació treballa per els ajuntaments, els municipis, posant sempre a les persones en el centre, en aquest cas, en el centre de la cultura que és el que també fa l’Institut del Teatre». I ha volgut recordar com enguany es commemora el 50è aniversari de la mort de l’actriu Margarida Xirgu i com Xirgu «va ser una dona referent en la feminització de la cultura, un exemple  per a tothom que segueix l’Institut del Teatre com a centre útil per a la societat, un lloc d’entesa i diàleg tan necessari en els moments actuals», ha afirmat.

De la seva banda, Magda Puyo, ha donat la benvinguda als alumnes i ha recordat com l’Institut del Teatre va ampliant i completant les diverses titulacions, com a part de la millora constant de l’entitat.

Magda Puyo ha subratllat les diferents propostes i projectes de l’Institut. I ha recordat «la importància de la discussió, del debat, de la crítica constructiva, d’uns alumnes que són privilegiats de cursar aquest tipus d’estudis en un centre públic i únic ple de possibilitats».

En el següent enllaç podeu veure imatges i escoltar declaracions

L’Institut del Teatre

L’Institut del Teatre és un centre, creat per la Diputació de Barcelona l’any 1913, que es dedica a la docència, la creació, la recerca, la conservació i la difusió del patrimoni en el camp de les arts escèniques. La seu central està a Barcelona, i té seus també a Terrassa i Vic. Per aquest curs acadèmic el nombre d'alumnes inscrit és de més de 1.000 alumnes. L'Institut de Teatre ofereix estudis de dansa a través de:

L’Escola d’Ensenyament Secundari i Artístic/ Conservatori Professional de Dansa (EESA/CPD).  En paral·lel, els alumnes poden cursar els estudis de l’ESO i el Batxillerat Artístic. Els alumnes inicien la formació amb 12-13 anys i acaben amb 17-18 anys.

El Conservatori Superior de Dansa (CSD). El pla d’estudis és de 4 anys, després dels quals s’obté el Títol Superior de Dansa. S’ofereixen 2 especialitats: Pedagogia de la Dansa i Coreografia i interpretació.  L’edat mínima per accedir als estudis és de 18 anys.

A través d’IT Dansa, la jove companyia de dansa de l’Institut del Teatre ofereix un postgrau d’especialització i pràctica professional en què es bequen 16 ballarins/estudiants durant 2 anys.

Art dramàtic

Els estudis d'art dramàtic s’imparteixen a l’Escola Superior d’Art Dramàtic (ESAD). El pla d’estudis és de 4 anys acadèmics, després dels quals s’obté el Títol Superior en Art Dramàtic. S’ofereixen 3 especialitats: Interpretació, Direcció escènica i dramatúrgia i Escenografia. L’edat mínima per accedir als estudis és de 18 anys.

Tècniques de l’espectacle

S’imparteixen a l’Escola Superior de Tècniques de les Arts de l’Espectacle (ESTAE). El pla d’estudis és de 2 anys acadèmics, després dels quals s’obté el grau superior de formació professional com a tècnic d’arts de l’espectacle. S’ofereixen 3 especialitats: luminotècnia, so i maquinària escènica.

Cursos de postgrau i altres formacions

L’Institut del Teatre ofereix formació continuada de manera permanent en totes les disciplines que imparteix: màster, postgraus, cursos d’especialització, etc.

Altres serveis de l’Institut del Teatre:

El Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques (MAE). Dona suport a la docència, recerca i investigació de les arts escèniques.  Acull l’exposició permanent “La Memòria de les arts escèniques”. I gestiona una biblioteca, un Arxiu i el Museu.

El fons és de 125.000 volums bibliogràfics, 20.000 documents, 8.000 audiovisuals, 17.000 esbossos escenogràfics, 5.000 cartells, 10.000 programes de mà, un miler de peces de roba i 400 obres pictòriques.

Servei de publicacions

Més de 500 títols publicats en relació a les arts de l’espectacle: textos dramàtics contemporanis i clàssics; materials pedagògics, escrits teòrics; lliçons; premis, biografies, entrevistes; revista Estudis Escènics.


Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 972 831 541

Top Desktop version