Canal Ajuntament

Blanes. Blanes ha estat la ciutat número 758 on Òmnium ha fet un acte per reivindicar la llibertat de Jordi Cuixart

A peu de carrer, més concretament a les cruïlles dels carrers Raval i Muralla de Blanes, aquí va ser on va tenir lloc ahir al vespre l’acte número 758 d’arreu de Catalunya on es va reivindicar la llibertat de Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural. L’acte va quedar centrat en la presentació del llibre ‘Tres dies a la presó’, de Jordi Cuixart i la periodista Gemma Nierga.

Per presentar-lo, es va comptar amb la participació del vicepresident d’Òminum Cultural a Catalunya, Marcel Mauri, i del nebot de Jordi Cuixart, Pol Leiva Cuixart. El format triat va ser similar a com s’ha escrit el llibre: una conversa conduïda en aquest cas per la periodista lloretenca Amaranta Gibert, qui es va encarregar d’anar destriant els temes més destacats tant del llibre com de l’actualitat política que envolta tot el procés.

Al llarg de prop d’una hora, el vicepresident i el nebot de Cuixart van parlar de les pròpies experiències personals viscudes amb el president d’Òmnium, refermades des de fa més d’un any i mig per les seves visites a la presó –on ja porta 653 dies reclòs- i els contactes  telefònics. Aquesta ha estat la primera presentació que s’ha fet a la comarca, organitzada per Òmnium Cultural de la Selva Marítima, i la segona en terres gironines.

Objectiu del llibre: que tothom conegués qui és Jordi Cuixart

La idea d’escriure el llibre la va tenir Jordi Cuixart en veure quina visió tenien de la seva pròpia persona arreu de l’estat espanyol arran del seu empresonament. La seva inquietud naixia del relat esbiaixat que n’han estat fent d’ell diversos mitjans de comunicació, que tacaven una de les consignes que el propi Cuixart ha remarcat sempre a la seva família respecte el seu empresonament: que no tinguin odi.

Per això, qui esperi trobar-se al llibre una constant diatriba envers l’estat espanyol quedarà  decebut, ja que no fa sinó parlar sobre cohesió social, treure importància a les banderes i als símbols, i reivindicar en canvi la unitat civil de la ciutadania de Catalunya. El vicepresident d’Òmnium ho remarcava ahir recordant que l’entitat cultural defensa tota la cultura del país: des de la sardana fins a les cançons en català de Rosalia, amb l’objectiu de preservar una llengua minoritzada.

Els dos convidats centrals de l’acte van explicar com Jordi Cuixart ha decidit transformar la tristesa i la grisor d’una cel·la en un altaveu de la lluita compartida per l’autodeterminació i els drets humans. Convida a no defallir, a protestar, a no deixar d’escoltar i a la mobilització permanent no violenta, seguint una de les màximes que el defineixen: ‘Quan la injustícia és la llei, la desobediència civil és un dret’, una meditada crida que el defineix com a persona.

També es va parlar de l’actual campanya que impulsa l’entitat: ‘Ho tornarem a fer’, que pren el nom de la frase pronunciada per Cuixart fa uns mesos durant l’al·legat final al Tribunal Suprem. Amb el judici vist per sentència, la fiscalia manté l’acusació de rebel·lió i la petició de pena de 17 anys de presó contra Cuixart, qui s’ha refermat en el seu convenciment que s’estan vulnerant drets fonamentals. 


Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 972 831 541

Top Desktop version