Canal Ajuntament

Blanes. Blanes tanca la Festa dels Copatrons amb els actes més tradicionals

La cloenda del cicle festiu s’ha fet coincidint amb la festivitat de Sant Bonós i Sant Maximià, i ha inclòs una xocolatada, una ofrena floral, una missa i una audició de sardanes.

Blanes ha tancat aquest dimarts 21 d’agostla Festa Major Petita del municipi amb els actes més oficials inclosos al programa, coincidint amb la festivitat de Sant Bonós i Sant Maximià que s’escau aquest dia.

L’activitat s’ha encetat a les 9 del matí, amb una xocolatada popular que s’ha fet sota l’arc dels copatrons. A partir d’aquesta hora s’han començat a servir els gots que s’anaven omplint amb l’ajut de tres peroles amb xocolata desfeta -amb capacitat per a més de 30 litres cadascuna-. Unes 600 persones han participat a l’esmorzar, que s’ha allargat fins a quarts d’onze, quan s’han esgotat les existències. La tradició de la xocolatada es va recuperar l’any 2003 després que feia més de 60 anys que s’havia deixat de fer al municipi.

Tot i el pas del temps, avui dia encara queden vestigis de la xocolatada popular que es va fer a Blanes fins els anys 30 del segle passat. Es tracta de l’argolla que es pot veure sota l’arc, ja que la perola de xocolata desfeta es penjava d’aquesta anella que habitualment es feia servir llavors per situar la balança pública depesos.


La tradició de la Festa dels Copatrons

La celebració ha continuat després, a migmatí, amb una ofrena floral que s’ha lliurat en aquest mateix indret, a la fornícula que hi ha situada sobre l’arc on hi ha les imatges dels dos sants que recentment han estat restaurades per iniciativa d’una veïna de Blanes. L’ofrena floral l’han encapçalat l’alcalde de Blanes, Josep Marigó, acompanyat de membres de l’equip de govern i regidors i regidores de l’Ajuntament de Blanes.

Poc després, bona part dels membres de la comitiva oficial s’ha traslladat a l’Església Santa Maria per assistir a la missa en honor a Sant Bonós i Sant Maximià. Durant la celebració del’ofici solemne una de les tradicions que ha perpetuat amb els anys és la veneració de les relíquies dels copatrons, que estan dins d’una caixeta que presideix l’altar durant aquest dia.

Com en d’altres episodis de la cronologia blanenca, sovint la realitat es confon amb la llegenda quan es parla de la història dels copatrons, a l’estil del què en l’actualitat s’anomenen llegendes urbanes. El frare blanenc Roig i Gelpí va ser qui al segle XVII va potenciar que Sant Bonós i Sant Maximià fossin nomenats copatrons de Blanes, ja que va contribuir força a promoure la història d’aquests dos màrtirs de família noble.

La jornada ha continuat després a partir de les 8 del vespre, amb una audició de sardanes que s’ha fet a la plaça dels Dies Feiners a càrrec de la Cobla Ciutat de Girona. Amb aquest acte s’han tancat els actes de celebració de la festivitat de Sant Bonós i Sant Maximià i, per afegit, del cicle de la Festa dels Copatrons.

A l’hora de donar per tancat el cicle festiu l’alcalde, Josep Marigó, ha destacat la gran participació que hi ha hagut en general a tots els actes, però en especial a la 30a CaminadaPopular de la Nit de Sant Bonós celebrada dissabte, que va comptar ambprop de 5.000 persones. D’altra banda, l’alcalde de Blanes també ha remarcat: “Hem d’agrair la gran col·laboració de les entitats blanenques que ens han ajudat a fer possible la Festa Major dels Copatrons”.


Per a més informació : Eva Palau – 608 880 002 i 654 725 106

Adjuntem imatges d’algunes de lesactivitats que s’han fet aquest dimarts 21 d’agost, coincidint amb lafestivitat de Sant Bonós i Sant Maximià.

Autor Imatges: Ajuntament de Blanes

Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409

Top Desktop version