Canal Ajuntament

Cassà de la Selva. La primera Fira del Tap programa una quarantena d’actes per donar a conèixer un sector que fabrica anualment 2.400 milions de taps de suro

La primera Fira del Tap, que se celebra a Cassà de la Selva, ofereix als residents i visitants una quarantena d’actes programats durant el cap de setmana del 16 al 18 de juny que giren entorn del món del suro, la indústria i la gastronomia.

La zona de les Alberes, a la Catalunya del Nord, és el primer territori surer convidat. I s’han iniciat els tràmits per crear la ruta transfronterera surera per a cicloturistes, que discorrerà per territoris surers entre el sud de França i la Costa Brava, resseguint la Ruta Pirinexus. La indústria catalana fabrica anualment 2.400 milions de taps de suro, dels quals les indústries sureres de Cassà de la Selva en produeixen 1.200 milions.

Avui, a la seu del Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona, s’ha presentat la Fira del Tap de Cassà de la Selva, una fira singular i única a Catalunya, i la segona de l’Estat espanyol. Els actes que s’han programat en el marc d’aquest esdeveniment tindran lloc del 16 al 18 de juny.

La presentació ha comptat amb la participació d’Enric Dotras, vicepresident tercer del Patronat de Turisme Costa Brava Girona; Martí Vallès, alcalde de Cassà de la Selva, i Josep Serra, vicepresident de Promoció del Consell Regulador de la DO Empordà.

El divendres 16 de juny començaran els actes de la Fira del Tap de Cassà de la Selva, impulsada per l’Ajuntament de la vila amb el suport de les institucions vinculades als àmbits surer i de l’enogastronomia i una desena d’empreses sureres, i amb la col·laboració de la Diputació de Girona, que té l’objectiu de reivindicar el passat, el present i el futur del món surer i taper de les Gavarres i divulgar entre residents i visitants el seu lligam amb l’enogastronomia i l’enoturisme.

En el decurs de tres dies, el programa ofereix una quarantena d’activitats adreçades a un públic interessat amb l’enogastronomia i la tradició, i també a famílies que vulguin passar una bona estona i conèixer les propietats del suro. A banda de les activitats programades, durant el cap de setmana hi haurà un espai fix amb una vintena d’estands relacionats exclusivament amb el món del suro, als quals hi haurà representades institucions sureres i empreses que comercialitzen productes fets amb suro.

 

El copropietari del restaurant El Celler de Can Roca i sommelier, Josep Roca, oferirà la conferència inaugural, centrada en la importància del tap de suro; el 17 de juny hi haurà una trobada amb concurs d’Instagram temàtic, activitats com ara la pela del suro, debats sobre el futur del sector, els maridatges, la demostració de l’ofici tal com era antigament i els xics-xecs (àpats habituals de tapers).

 

També, amb la voluntat de donar a conèixer altres territoris surers d’arreu del món, els organitzadors de la Fira del Tap han designat com a territori surer convidat d’enguany les Alberes, a la Catalunya del Nord, i entre els municipis francesos convidats hi ha les localitats de Morellàs i Vivers, membres de la futura ruta transfronterera del suro, pensada per a cicloturistes, que uneix el territori surer que va des de Morellàs, passa per Agullana i Palafrugell, i arriba a Cassà de la Selva, utilitzant itineraris de la Ruta Pirinexus.

En l’acte de presentació de la Fira del Tap, Enric Dotras, vicepresident del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, ha manifestat «aquesta iniciativa reivindica el territori, una indústria viva vinculada a la cultura vinícola, i contribueix a projectar la nostra destinació entre els visitants de la Costa Brava».

Per la seva banda, Josep Serra, vicepresident de Promoció del Consell Regulador de la DO Empordà, ha apuntat «la DO Empordà vol enfortir els lligams que ens uneixen amb el sector surer i, en aquest sentit, endeguem el projecte Taps de Finca que té per objectiu posar en valor el suro de proximitat».

Finalment, l’alcalde de Cassà de la Selva, Martí Vallès, ha explicat que la fira és «l’excusa per teixir territori i unir la multiplicitat d’actors relacionats d’alguna manera amb el sector surer i taper». Vallès ha afegit que «Cassà vol ser l’aparador d’un sector amb un passat molt ric i amb un present i futur que de ben segur ens sorprendrà».

El pes de la indústria del tap a Cassà de la Selva

Les indústries catalanes de taps de suro, ubicades principalment a Cassà de la Selva i a Palafrugell, fabriquen anualment 2.400 milions de taps de suro, que s’utilitzen per tapar ampolles del nostre territori, però que també s’exporten a Espanya, França, Itàlia, els Estats Units, Portugal, Alemanya, Xile, la Xina, Argentina, Mèxic, Sud-àfrica, Suïssa i Austràlia, per aquest ordre d’importància.

Aproximadament, la xifra de taps de suro fabricats anualment es reparteix a parts iguals entre Cassà i Palafrugell; és a dir, 1.200 milions de taps fabricats a Cassà i 1.200 a Palafrugell. Del total dels 2.400 milions de taps catalans, 1.300 milions són de cava, el qual representa el 60 % de la fabricació mundial, i 1.100 milions són de vi, cosa que representa el 10 % de la producció mundial.

1497005783Presentacio 1a Fira del Tap.jpg
1497005783Pela del suro.jpg


Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409

Top Desktop version