Canal Ajuntament

Santa Coloma de Farners. Santa Coloma es converteix en la capital del plat més tradicional de la cuina catalana aquest cap de setmana

La Fira del Pa amb Tomàquet arriba a la XIII edició aquest proper diumenge dia 2 de juny al parc de Sant Salvador amb una programació carregada d’actes familiars i tradicionals

Es preveu que se serveixin 450 quilos de carn de porc, que es consumeixin 480 quilos de pa elaborat artesanalment per les fleques de la ciutat i se suquin 280 quilos de tomàquets. Aquest any, en el marc de la fira també s’hi ha inclòs un Mercat del Vi i del Formatge.

Els objectius de la Fira del pa amb tomàquet són posar de relleu els embotits elaborats artesanalment pels carnissers de Santa Coloma de Farners, l’acompanyant per excel·lència del pa amb tomàquet.Es volen promocionar els olis de les denominacions d'origen més properes com l'oli de l'Empordà, el de les Garrigues, el de Siurana i el Montsià.I També es vol preservar el pa fet en una fleca com les d'abans, davant de la invasió de productes que volen imitar l'autèntic pa, així com els autèntics tomàquets “del país”.

En el marc de la Fira del Pa amb Tomàquet es lliurarà el guardo del “Setrill de Plata”. El premi es va crear l’any 2001 amb la voluntat de reconèixer i fer distincions i a persones que han destacat amb aportacions per difondre i millorar el pa amb tomàquet. El guardó és una reproducció en plata del setrill Marquina. Entre d’altres, han rebut el Setrill de plata el gastrònom Jaume Fàbrega, la professora de cuina Antonyita Cantalozella, el gremi de Carnissers de Santa Coloma de Farners o els propietaris de l’establiment local de can Carriè.

Ja són 13 anys els que es porten realitzant aquesta peculiar iniciativa que per la seva senzillesa ha esdevingut en un acte molt popular. Amb aquest ingredient tant nostrat, s'ha volgut crear una fira que, alhora, també serveix per dinamitzar sectors comercials molt propers. Per la simplicitat del plat i els seus ingredients, el pa amb tomàquet, amb els anys, ha esdevingut, amb tot mereixement, el plat nacional de Catalunya i de ben segur que és la menja més consumida per tots els catalans.

Hi ha molt poques especialitats culinàries arreu del món com el pa amb tomàquet, elaborades amb aliments de difusió tan generalitzada (com el pa, l’oli, la sal, i el tomàquet) que ens permetin identificar d’una forma tan immediata la nacionalitat del seu consumidor, el que justifica amb escreix la seva identitat. Un caràcter identitari del plat que no deixa de ser sorprenent per la fàcil d’elaboració.

El proper diumenge 2 de juny, al parc de Sant Salvador es podrà menjar pa amb tomàquet durant tot el dia, acompanyat d’embotits i carns d’elaboració colomenca, així com productes de l’horta. Com a valors afegits s’hi poden trobar el contacte amb la natura en un parc centenari i amb racons plens d'història i gaudir d’ambient familiar i tradicional amb actes per a tota la família.



Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409

Top Desktop version