Canal Ajuntament

Llagostera. Presentació del llibre "Llagostera Medieval. Viure a la plana de la Selva el 1300"

El proper 20 d’abril tindrà lloc a Llagostera  la presentació del llibre “Llagostera medieval. Viure a la plana de la Selva el 1300” de Xavier Soldevila. El llibre és el resultat del projecte que va guanyar la VI Beca Esteve Fa i Tolsanas, l’any 2008, titulat “Viure i sobreviure. La Llagostera medieval”. És un treball essencial tant per als llagosterencs que vulguin conèixer com vivien els seus avantpassats de fa 700 anys com per a tots els interessats en la història medieval de Catalunya.

La presentació del llibre anirà a càrrec del medievalista Elvis Mallorquí que també ha fet el pròleg del llibre.

En el Pròleg, Mallorquí destaca que “el llibre de Xavier Soldevila és doblement modèlic. En primer lloc, com a llibre d’història local: amb la lectura de totes les fonts documentals existents sobre Llagostera i amb el recurs a les referències als llocs veïns per completar les llacunes documentals existents, el treball no cau ni en el simple localisme de creure úniques les situacions de la Llagostera del segle XIV, ni tampoc en l’aplicació mecànica del context general al cas particular. En lloc d’això, ofereix una visió global de Llagostera a l’inici del segle XIV en què es destaquen tant les coincidències amb d’altres poblacions com les particularitats pròpies. En segon lloc, Xavier Soldevila ofereix, a partir del cas Llagostera, un model  d’evolució històrica, essencialment en relació al naixement i l’organització de la universitat local, en un llarg període entre el segle XII i el XIV, cosa que és més difícil de realitzar per a la majoria de poblacions rurals gironines. Un model, però, que no es queda només en els aspectes jurídics de l’evolució, sinó que té molt presents les circumstàncies concretes que governaven la vida de les persones que vivien una comunitat rural com la de Llagostera”.

La presentació tindrà lloc a les 20:00 a la Sala de Plens de l’Ajuntament.


Sobre l’autor:

Xavier Soldevila (Vic, 1968) és llicenciat en història per la Universitat de Girona (1991) i diplomat en teologia per l’Institut de Teologia de Catalunya (1995). Actualment és catedràtic d’ensenyament secundari a l’institut Euclides de Pineda de Mar. Ha publicat La comunitat jueva

de Torroella de Montgrí (2000), Alimentació i abastament al Baix Empordà medieval (2004) i Crèdit i endeutament al comtat d’Empúries (1330-5) (2008)

 

Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409

Top Desktop version