Publicat el Dimarts, 17 Juliol 2012 16:59 Escrit per Ajuntament de Girona
El Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) de l’Ajuntament de Girona ha rebut la donació de dos nous fons fotogràfics vinculats a la ciutat de Girona, els de Txus Sartorio Lorenzo i Alberto Maroto Miró.
Es tracta de les donacions fetes per Txus Sartorio i Julià Maroto en qualitat de propietaris de les fotografies i possessors dels drets d’explotació (veure imatges).
El primer dels fons el constitueixen fotografies realitzades per Txus Sartorio durant els anys que va exercir com a fotògrafa de premsa. Consta d’un total de 48.793 fotografies, de les quals es diferencien els 16.709 negatius dels reportatges en blanc i negre i en color, que abracen un període comprès entre 2001 i 2003, dels reportatges en format digital, del període 2002 i 2006, amb un total de 32.084 imatges. El treball s’emmarca en l’àmbit de la fotografia de premsa gironina i conté temàtiques molt diverses de les quals són destacables les imatges de personatges entrevistats, molts d’ells vinculats a la cultura: les escriptora Assumpció Catalozella i Patrice Chaplin, l’arqueòlegEudald Carbonell, el neuròleg Joaquim Puigvert, l’historiador Josep Clara, el filòleg Modest Prats, el fotògraf Jordi S. Carrera, el pedagog Salomó Marquès o el llibreter Guillem Terribas. Txus Sartorio és coneguda també per les diferents iniciatives que ha impulsat en l’àmbit de la fotografia, com la Fotofactoria de la Bisbal d’Empordà (un supermercat de foto-art) i pel seu treball vinculat al rock gironí i a diferents companyies discogràfiques.
El fons Alberto Maroto consta de 387 fotografies en format negatiu, en suport plàstic i vidre, realitzades en el període de 1908 a 1943. Es tracte d’un fons de fotografia familiar, realitzat en un àmbit geogràfic que comprèn les poblacions de Girona, Sarrià, Sant Feliu de Guíxols i Sant Vicente de la Barquera (Santander). A més de la imatges de família, és destacable mencionar les vistes de la ciutat i alguns esdeveniments rellevants, com la visita d’Alfons XIII el 1924 o la nevada del 1926.Albert Maroto va ser el cap de l’Institut Nacional d’Estadística a Girona i el seu interès per la fotografia el van portar a la realització d’aquestes imatges familiars que avui en dia un testimoni de primer ordre de la vida quotidiana de la ciutat a la primera meitat del segle XX.
Nota: Descarregueu totes les imatges en aquest enllaç. Fotografies de Txus Satori; Eudald Carbonell . 2001; Patricia Chaplin. 2001; Gerard Quintana. Últim concert de Sopa de Cabra a Girona abans de l’escissió del grup. Fires 2001. Fotografies d’Alberto Maroto:Nevada. 1926; Escena familiar. 1926; Visita d’Alfons XIII. 1924.