Canal Ajuntament

La Fundació Rafael Masó rep una donació d’una llar de foc dissenyada per l’arquitecte gironí


L’obra, procedent d’una casa de Sils i dissenyada al voltant de 1925, és inèdita i fins ara desconeguda pels especialistes

La Fundació Rafael Masó ha rebut la donació d’una llar de foc de ceràmica dissenyada per Rafael Masó al voltant de 1925, procedent d’una casa de Sils. Es tracta d’una obra inèdita i fins ara desconeguda pels especialistes, però molt característica del seu estil noucentista.

La llar de foc procedeix de l’antiga casa pairal de la família Madí de Sils, i els donants han estat Montserrat Madí Pol i el seu fill Pere Coll Madí. L’obra de Masó va ser un encàrrec de Pere Madí Rusiñol, pare i avi respectivament dels donants, per a un apartament que va fer edificar a la casa pairal. Si bé es desconeix la data exacta de construcció de la llar, es calcula que va ser poc després del seu casament, l’octubre de 1925.

El cos principal de la llar està revestit amb peces de la característica ceràmica negra de Quart amb pàtina argerata, amb les arestes acabades en forma d’una corda que ressegueix les cantoneres exteriors i interiors de la llar. A banda i banda del fogar hi destaquen dos capitells que representen lleons, també de ceràmica negra, la mateixa figura que Masó havia utilitzat anys abans a la Casa Salieti de Girona. Per damunt d’aquests hi ha un arquitrau amb una decoració geomètrica també molt freqüent en diverses obres de Masó. Per a la part superior de la llar va dissenyar un ample fris de ceràmica vidriada combinant rajoles de cartabó i un motiu central dedicat al Sagrat Cor amb el cristograma IHS, dibuixat pel propi arquitecte.

La Fundació Rafael Masó, tal com ha fet amb altres donacions d’obres de Masó, restaurarà la llar de foc i la conservarà per tal que en el futur es pugui mostrar en una exposició temporal.

Nota: Us enviem, adjunta, una fotografia de la llar a can Madí de Sils, fotografiada per Valentí Fargnoli.

Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 972 831 541

Top Desktop version