Publicat el Divendres, 01 Febrer 2013 16:31 Escrit per Ajuntament de Banyoles
Aquesta setmana ha acabat la restauració del graner del Parc neolític de la Draga. Es tracta de la cabana més petita d’aquest poblat reproduït al costat de l’Estany de Banyoles i que recrea un espai d’emmagatzament de cereals. Les cabanes del Parc estan construïdes amb fusta, argila i vegetals i, per tant, requereixen un manteniment continuat. La reforma més profunda enguany és el graner, on s’ha canviat la coberta vegetal de balca, les cordes que subjecten la coberta i els dos pilars principals de roure. Així doncs, s’ha reforçat tota l’estructura. Però també s’ha reparat el terra del graner. Tot per tenir-ho a punt per les visites escolars d’aquest febrer que ensenyaran aquesta extensió de les vitrines del Museu Arqueològic de Banyoles. Els costos de la restauració, és a dir del personal, ja que el material és vegetal de l’Estany, van a càrrec de l’Ajuntament.
La Draga és un jaciment arqueològic que correspon a un assentament d’una de les primeres comunitats camperoles del nord-est de la Península Ibèrica. Es tracta d’un assentament localitzat a la vora oriental de l’Estany de Banyoles i datat entre 5400-5000 aC. El jaciment ocupa uns 8000 m2 amb un front de 100 metres arran de l’Estany i una amplada d’uns 80 metres en direcció est. Una part del jaciment, l’antiga platja neolítica, està actualment sota les aigües de l’Estany, mentre que les altres zones excavades es troben en terra ferma.
El jaciment de la Draga és excepcional pel fet de tractar-se d’un assentament a l’aire lliure amb una certa continuïtat de l’ocupació i sobretot per les seves excel·lents condicions de conservació. El nivell arqueològic es troba cobert pel nivell freàtic i per aquest motiu es donen condicions anaeròbiques que afavoreixen la conservació de la matèria orgànica. Aquesta circumstància fa de la Draga un jaciment únic tant a la Península Ibèrica, ja que es tracta de l’únic d’aquestes característiques conegut ara per ara, com a la resta d’Europa ja que és, juntament amb Dispilo a Grècia i La Marmota a Itàlia, uns dels pocs assentament lacustres datats en el VI mil·lenni aC. Com a fet molt destacat el juny del 2012 s’hi va trobar l’arc neolític més antic d'Europa, es tracta d’un arc sencer que té una llargada de 108 cm i està fet amb fusta de teix.
Imatge: Graner del Parc neolític de la Draga, a Banyoles (Ajuntament de Banyoles)