Canal Ajuntament

Girona. L’Ajuntament de Girona crea un nou recurs al web per consultar els documents més antics de la ciutat

El Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions posa a disposició l’aplicació Documents Singulars, que permet fer cerques precises sobre els textos complets dels tres llibres de privilegis de la ciutat, les lletres reials i els pergamins, així com el llibre del Sindicat Remença

El Servei de Gestió Documental, Arxiu i Publicacions (SGDAP) de l’Ajuntament de Girona publica un nou recurs web que, sota el títol Documents Singulars, permet la consulta dels textos complets, els índexs i la digitalització dels documents més rellevants que es conserven a l’Arxiu Municipal (AMGi). D’aquesta manera, a més de posar-se a l’abast del públic l’ingent patrimoni documental d’època medieval i moderna de la ciutat de Girona, és la primera vegada que un conjunt documental d’aquestes característiques es pot consultar de forma completa via Internet.

En total es poden consultar més de 5.500 documents de l’any 1144 al 1862, que corresponen als documents més antics de la ciutat i que dotaren o establiren la seva organització política i econòmica des del segle XII: els tres llibres de privilegis de la ciutat, les lletres reials i els pergamins, així com el llibre del Sindicat Remença.

L’alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha destacat que es tracta d’una “informació colossal” i ha subratllat que “no hi ha res més modern i democràtic que poder consultar un text medieval des de l’altra punta del món gràcies a les noves tecnologies”. El cap de l’SGDAP, Joan Boadas, i la tècnica de l’Arxiu Històric de la Ciutat, Anna Gironella, han explicat la rellevància de poder consultar els originals i les transcripcions “dels documents més antics i importants de la ciutat, que la doten d’estructura política i de govern”.

Aquesta aplicació és accessible des de la pàgina web del Servei de Gestió Documental, Arxiu i Publicacions de l’Ajuntament de Girona (www.girona.cat/sgdap/cat/llibres) i permet realitzar diferents tipus de cerques sobre tot el conjunt de documents. Segons els interessos de les persones usuàries es poden fer cerques per text lliure en les transcripcions o acotar-les segons la tipologia documental, la datació o els índexs. A més és possible acarar els textos transcrits amb els originals, atès que també hi ha disponible la digitalització dels tres llibres de privilegis de la ciutat (el Llibre Verd, el Llibre Vermell i el Llibre Groc) i el Llibre del Sindicat Remença de 1448.

Gràcies a la tecnologia de l’empresa Cran Consulting, es fa possible l’explotació via web dels resultats del projecte d’edició de documents antics iniciat i dirigit per l’Arxiu Municipal de Girona des de l’any 1992 i que fins al moment només es trobaven disponibles en forma impresa en els dotze volums de la col·lecció “Documents de l’Arxiu Municipal”. L’edició d’aquests documents consta de la transcripció completa dels documents i també del resum de contingut, la datació i la tradició documental de cadascun d’ells. A més cada document va ser indexat i es van generar els corresponents índexs d’antropònims i topònims. En el cas dels pergamins, en lloc del text complet es va realitzar un resum complet del contingut i també es van indexar els organismes, els càrrecs i oficis, els notaris i notaries i les tipologies documentals.

 

 


 

Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409

Top Desktop version