Canal Ajuntament

Banyoles. L'Ateneu - CMEM de Banyoles programa vuit cursos per aprofundir en la formació musical i acostar la música a tota la població

Majors de 60 anys, embarassades, professors de música, tècnics de so, o persones amb discapacitat intel·lectual són alguns dels col·lectius als quals es dirigeixen les propostes 


Aprofundir en aspectes musicals específics com a complement de la formació que donen l’Escola Municipal de Música de  Banyoles (una de les més actives de les comarques gironines) i el Taller de Música, i acostar la música a tota la població són els dos objectius dels cursos formatius de l’Ateneu – Centre Municipal d’Estudis Musicals de Banyoles per aquest semestre. Majors de 60 anys, embarassades, professors de música en llars d’infants, persones amb discapacitat intel·lectual, tècnics de so o músics professionals són alguns dels col·lectius als quals es dirigeixen els vuit cursos programats. 

L’Ateneu – CMEM de Banyoles es vertebra en tres eixos relacionats entre si: formació (amb l’Escola Municipal de Música i el Taller de Música, i els cursos formatius), exhibició (amb l’Ateneu Bar i l’Auditori) i producció. Dins de la vessant formativa, i amb l’objectiu de potenciar el coneixement relacionat amb la música a tot tipus d’edats i de públics, l’equipament acull sis propostes noves i dues que ja s’han dut a terme amb anterioritat. Entre les novetats, cal destacar el curs Transmissió d’àudio i anàlisi doble canal FFT (dilluns 21 i dimarts 22 de gener, 180 €), que està dirigit a tècnics i amants del so i permetrà aclarir dubtes a l’hora de dissenyar i ajustar un sistema sonor per aplicacions en directe. Impartit pel cap de so a Focus, Pepe Ferrer, amb 20 anys d’experiència als escenaris, es tractarà la transmissió d’àudio, ja sigui en el pla acústic o en l’elèctric, es diferenciaran els diferents tipus d’altaveus i es donarà una noció bàsica d’anàlisi basada en el software FFT.  

Una altra novetat és Reendolla’t (els dissabtes, del 2 de febrer al 15 de juny, 40 €), un repte musical i vital per a persones majors de 60 anys. Inspirat en el programa de TV3  Casal Rock i impartit per membres de diversos grups de música com Caiko, Germà Negre i La Senyoreta Descalça, i Gemma Olivas (pedagoga, mestra d’Educació Musical i professora de teatre), durant el curs es realitzaran en una sèrie de tallers per poder defensar un repertori de cançons actuals i variades damunt d’un escenari. Una experiència única, saludable i divertida, que portarà als seus participants a compartir moments, de ben segur, inoblidables. Un repertori que presentaran, entre d’altres, a l’Auditori de l’Ateneu el 16 de juny a les 19 h (5 €). 

Els tècnics d’Educació Infantil i els directors de Llars d’Infants per a l’Educació Musical de zero a tres anys disposen d’un curs destinat a aprendre eines per educar a través de la música. A Educació musical a la Llar d’Infants (del 12 de febrer al 23 d’abril, 55 €), dues professionals del món de l’educació (Montse Jaén, mestra d’Educació Musical a la Llar d’Infants i professora de Sensibilització Musical, i Meritxell Roure, professora de Llenguatge Musical i de Cant coral a Educació Infantil) donaran formació teòrica i pràctica en l’àrea d’expressió musical al primer cicle de l’Educació Infantil. 

Recursos vocals, eines per treballar amb els infants les qualitats del so (to, timbre, intensitat i duració), el ritme, el moviment, la dansa o el cançoner són alguns dels continguts que s’hi donaran. Per als músics professionals i coincidint amb el concert que oferirà el diumenge 9 de juny a l’Auditori de l’Ateneu com a artista convidat del Quartet Gerhard, el prestigiós pianista i pedagog  Claudio Martínez Mehner (concertista de piano i professor de piano i música de cambra a Basilea, Madrid i Cortina) impartirà dos cursos, organitzats conjuntament amb Joventuts Musicals de Banyoles: Música de cambra (del divendres 7 al diumenge 9 de juny, 200 € per grup), i el de Piano (del dilluns 10 al dimecres 12 de juny, 120 €). En tots dos casos també es pot participar com a oient (15 € per dia). Dues oportunitats per rebre les lliçons magistrals d’un dels professors més sol·licitats d’Europa.  

Per als professors d’instruments de corda com el violí, la viola i el violoncel que vulguin conèixer una nova manera de fer entendre la música s’ha programat el curs Introducció al mètode Colourstrings de Finlàndia (del dijous 29 al dissabte 31 d’agost, 120 € abans del 3 d’abril i 140 € abans del 23 de juliol). Es tracta d’un mètode creat pels germans Szilvay a Finlàndia ara fa més de quaranta anys i que alhora està basat amb el mètode Kodály. El reconegut pedagog de corda, director d’orquestra i un dels creadors del mètode Géza Szilvay serà a Banyoles per donar eines per resoldre problemes i reptes intel·lectuals, de solfeig i de tècnica, que els nens experimenten durant els anys més importants en l’aprenentatge d’un instrument. 

Després de 5 anys sense programar-lo, es proposa el curs Música per a embarassades (els dimarts, del 12 de febrer al 23 d’abril, 50 €), en què la professora de veu i cantant Maria Teresa Noguera crearà un espai per afavorir la comunicació i la connexió amb el nadó i la descoberta de noves emocions i sensacions de la mare, a través de la música, el cant, els sons i l’intercanvi de vivències. Una oportunitat per escoltar-se i sentir en una etapa d’especial introspecció com és l’embaràs. 

I, finalment, i a causa del gran èxit obtingut els  darrers anys, es continua programant el curs Musicoteràpia i Dansa Moviment Teràpia (els dissabtes fins al 25 de maig, 50 € trimestrals els adults i 10 € la sessió els infants), dirigit a persones amb discapacitat intel·lectual i a les seves famílies. Els professors Raül Planas i Olga Roger (Musicoteràpia) i Mariona Angelats i Xènia Palmada (Dansa Moviment Teràpia) ajudaran els participants a expressar sentiments, exterioritzar emocions, sensacions, alegries, pors o angoixes sense necessitat d’un llenguatge concret. Una manera perquè els participants s’ho passin bé treballant amb la música aspectes com la comunicació, la concentració, la memòria i les habilitats socials. 

Les inscripcions per a tots aquests cursos ja estan obertes i les persones que hi estiguin interessades poden adreçar-se a la secretaria de l’Ateneu (Pl. Major, 40) o al telèfon 972 57 60 49.

 

 

Per a més informació:  

Ateneu - Centre Municipal d’Estudis Musicals 

Plaça Major, 40; Banyoles  

972 57 60 49 / 628 71 60 96 

Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / www.ateneu.banyoles.cat

 


Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409

Top Desktop version