Canal Ajuntament

Blanes. Tret de sortida del Pla Director de Participació Ciutadana de Blanes

L’Ajuntament de Blanes ha iniciat el procés d’elaboració del pla, que es farà amb l’aportació ciutadana i de tot el teixit associatiu del municipi, amb l’objectiu que pugui estar enllestit per aprovar-lo al ple a finals del 2013 

 

La sessió plenària de l’Ajuntament de Blanes del passat 31 de juliol va aprovar per àmplia majoria (amb els vots a favor del PSC, CiU i EUiA-ICV, i els vots en contra del PPC) l’elaboració d’un Pla Director de Participació Ciutadana (PDPC), una eina per a promocionar la transparència democràtica i la participació al municipi. 

Actualment, a Blanes es disposa d’un Reglament de Participació Ciutadana que data de l’any 2006 i que, en línies generals, exposa i especifica una sèrie de drets que els ciutadans tenen reconeguts. Ara, amb l’elaboració del PDPC es volen establir mecanismes clars i pràctics per aconseguir que tant les entitats com els ciutadans puguin participar de manera vinculant en algun àmbit de la vida pública i comptin amb una major capacitat decisòria.  

Per tant, donat que per a l’elaboració del PDPC es considera imprescindible l’aportació de la ciutadania i de tot el teixit associatiu del municipi, des de l’Àrea de Participació Ciutadana de l’Ajuntament s’ha esbossat el procés de treball tècnic i participatiu que ha de conduir a la redacció del document. Això inclou la creació d’una Comissió de Seguiment, formada per una representació de la pluralitat associativa i ciutadana de Blanes.  

Amb l’objectiu de presentar i debatre aquest procés d’elaboració, així com per iniciar la creació de la Comissió de Seguiment, s’ha fet una reunió informativa a la qual es va convidar a assistir representants de les entitats blanenques en tots els seus àmbits (cultural, veïnal, esportiva, joventut, acció social i cooperació, educació, medi ambient, salut, lleure, gent gran, igualtat/dona, religió i professionals).  

Una prova de l’interès que ha aixecat entre la ciutadania de Blanes l’elaboració del Pla Director de Participació és la nombrosa assistència que va tenir aquest acte; més d’un centenar de representants d’entitats van omplir la sala d’actes Roberto Bolaño de la Biblioteca Comarcal on es va fer la convocatòria el passat dia 4.  

L’acte de presentació del procés d’elaboració del PDPC el va encapçalar la primera tinenta d’alcalde i regidora de Participació Ciutadana, Lourdes Fàbrega, qui va explicar als assistents: “Estic convençuda que per millorar la democràcia i la manera de fer les coses a Blanes un dels principals mitjans és el Pla Director de Participació Ciutadana”. En aquest sentit, Fàbrega també va puntualitzar: “És tasca de tots els ciutadans l’impuls que pugui acabar prenent aquest pla. El què volem és que el procés comenci de la manera més plural i participativa possible per garantir que el PDPC resultant sigui una eina útil”.  

Després d’aquest acte de presentació, el procés d’elaboració del PDPC ha marcat un ambiciós timing de treball que preveu que durant el proper mes de gener es formi la Comissió de Seguiment del procés, així com la creació d’una pàgina web i facebook del pla. Entre els mesos de gener i abril es vol tenir enllestida la diagnosi (que analitzarà la participació tant en l’àmbit del teixit associatiu com en el del govern municipal) mitjançant la recollida de dades, enquestes, sessions DAFO, entrevistes a persones clau del municipi  i tallers participatius de validació.  

L’elaboració de propostes s’ha previst que es pugui començar a fer entre els mesos de maig i juny, seguida per la redacció del PDPC que es faria entre juliol i novembre. La presentació a la ciutadania s’ha fixat l’objectiu que es pugui fer al novembre, i posteriorment el Pla Director de Participació Ciutadana es portaria a l’aprovació del ple municipal.  

Pel que fa al punt de partida de tot el procés, la creació de la Comissió de Seguiment, estarà composada per al voltant d’una trentena de persones: 1 representant d’entitat de cada àmbit associatiu, 4 ciutadans no associats i 1 representant de cada partit polític que es va presentar a les darreres eleccions municipals. Aquest darrer component significa que poden haver fins a 9 representants polítics, ja que als darrers comicis locals de Blanes es van presentar: PSC, CiU, EUiA-ICV, PPC, CUP, JPB-AM (coalició formada per ERC i Reagrupament), C’s, PDB-PROA i SI. 

 

 

Per a més informació :

Eva Palau – 608 880 002 i 654 725 106 

Ajuntem imatges de l’acte de presentació del procés d’elaboració del PDPC 

 

  


Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409

Top Desktop version