Publicat el Dimecres, 05 Desembre 2012 14:34 Escrit per Ajuntament de Palafrugell
Divendres 30 de novembre va tenir lloc a la Biblioteca de Palafrugell l’acte de commemoració dels 50 anys de la publicació del darrer volum del Diccionari català-valencià-balear (DCVB). Aquest acte va ser promogut per l’Oficina de Català (OC) i per l’Àrea de Cultura, la Biblioteca i l’Arxiu Municipal.
Hi van participar, d’una banda, Nuri Roig, responsable de l’OC, que va emmarcar l’impuls del DCVB i del Diccionari Fabra en el seu moment històric, parlant també dels antecedents de les institucions catalanes i del català fins a la creació de l’Institut d’Estudis Catalans i de la Mancomunitat de Catalunya. D’altra banda, Marta Padrós va parlar del que és la llengua estàndard i la llengua local i de la importància de preservar aquesta darrera, tenint en compte, però, que l’estàndard és la forma que ens permet entendre’ns amb tots els parlants.
La intervenció de Núria Anglada va tractar sobre Irene Rocas, com no podia ser d’altra manera, ja que va ser la col·laboradora local d’Antoni M. Alcover i de Francesc de Borja Moll. El regidor de Cultura i Educació, Xavier Rocas, va cloure l’acte tot destacant el parer de la llofriuenca i, alhora, de Josep Pla, com a principal i destacada aportació d’un fill de Palafrugell a la literatura catalana.
A la sala hi havia la majoria dels participants en el joc lingüístic que havia tingut lloc durant el mes de novembre i que tenia per objectiu conèixer i usar el DCVB. De les 12 persones que van arribar a la final, el premi, una panera cultural amb llibres, se’l va endur en Marc Heras, després del sorteig.
Com a punt final, Olga Cercós va interpretar magníficament una rondalla mallorquina titulada Es lladre Gostí. Era l’homenatge a Antoni M. Alcover, impulsor del DCVB, primer president de l’Institut d’Estudis Catalans, difusor cultural de primer ordre i compilador incansable de rondalles populars.