Publicat el Dijous, 15 Novembre 2012 16:50 Escrit per Consell Comarcal de la Selva
A Santa Coloma, la presentació del llibre va comptar amb la participació de l’historiador local, Miquel Borrell. A Amer, l’acte va comptar amb els coordinadors del llibre, Narcís Figueras i Joan Llinàs; l’historiador local, Josep Puigdemont, i el conseller de Serveis a la ciutadania, Joan Garriga
Prop d’una cinquantena de persones varen participar a la presentació del llibre Homes i Dones de la Selva, el dijous passat a Santa Coloma de Farners. A l’acte, que es va fer a la sala d’actes de la biblioteca Joan Vinyoli, hi varen participar els coordinadors del llibre, Narcís Figueras i Joan Llinàs, i també l’historiador local, Miquel Borrell, i el conseller de Serveis a la ciutadania, Joan Garriga, a més del diputat de Cultura i alcalde de Santa Coloma de Farners, Antoni Solà.
En el transcurs de la presentació, Miquel Borrell va fer un repàs molt agradable de tots els homes i dones de la capital de la Selva que figuren al llibre. La presentació s’acompanyava d’una exposició d’imatges d’alguns dels personatges de la comarca de la Selva.
A Amer va anar molt bé amb una trentena de persones que van escoltar la interessant dissertació de Josep Puigdemont, que va incidir en la biografia de tres personatges singulars desconeguts al municipi.
Un projecte engrescador amb personatges de la comarca
L’any 2008, el Consell Comarcal encarregava al Centre d’Estudis Selvatans, mitjançant un conveni, la tasca de realitzar un recull de biografies selvatanes o diccionari biogràfic de personatges, ja traspassats, que fossin rellevants per a la comarca selvatana, especialment els nascuts a la comarca, però també els que hi estiguessin vinculats. La tasca de recollida de dades començà el 2008 amb uns primers 230 personatges. Posteriorment, sota la direcció tècnica de l’empresa de gestió de patrimoni Janus, SL i l’empara científica del mateix Centre d’Estudis Selvatans, entre 2009 i 2010 s’efectuà la incorporació de la documentalista Emma Llach, que permeté ampliar el nombre de personatges fins gairebé el miler. Llach s’entrevistà amb estudiosos locals i aprofundí en el treball de recerca bibliogràfica i de recollida de dades.
La selecció d’entrades, seguint uns criteris preestablerts, i la redacció han anat a càrrec dels coordinadors de l’obra, Narcís Figueras i Joan Llinàs, que han comptat amb la col·laboració d’altres redactors (Miquel Borrell, Emma Llach, Aitor Roger i Montse Xirgu). El nombre d’entrades final és de 829 i cal tenir en compte que es tancà la recepció de noves entrades el 30 de juny de 2011, motiu pel qual alguns personatges morts amb posterioritat a aquesta data no hi han estat inclosos. El Consell Comarcal estudia la fórmula més adient per actualitzar el contingut d’una obra com aquest diccionari (noves edicions, web, etc.).
La idea del diccionari és facilitar al públic en general una obra de referència bàsica que serveixi de punt de partida per tenir notícia de personatges molts dels quals difícilment poden trobar-se en altres obres de referència més generals i que, tanmateix, són especialment interessants dins l’àmbit comarcal selvatà i dels quals el Consell Comarcal creia que s''havia de preservar la memòria.
El caràcter divulgatiu de l’obra ha incidit en el format de cada entrada. Al costat d’una breu biografia, el lector hi troba bibliografia complementària que li permet ampliar coneixements i un apunt sobre tot allò que es pot visitar a la comarca relacionat amb cada personatge. Si escau, el diccionari incorpora la corresponent imatge. Cal remarcar que, al costat de les entrades dedicades a persones, el lector també trobarà unes entrades generals o quadres que permeten tractar de manera conjunta diversos personatges adscrits a una determinada circumstància, als quals convenia donar un tractament especial (els Burés i la industrialització d’Anglès, els vescomtes de Cabrera, etc.).