Canal Ajuntament

Roses. La Biblioteca de Roses presenta el llibre “Les illes del Cap de Creus”

El proper dimecres 14 de novembre (20 h), la Biblioteca de Roses acollirà la presentació del llibre d’Arnald Plujà i Joan Albertí “Les illes del Cap de Creus”, un treball que recull la història, la geografia, la geologia, la fauna i la botànica de les illes i illots que envolten aquest espai natural. La presentació anirà a càrrec de Josep Maria Dacosta, col•laborador del llibre.

En aquesta obra els autors estudien els 24 rocams més importants del cap de Creus, que la toponímia local ha batejat com a illes. Es tracta de trossos de terra que emergeixen des de pocs metres del litoral fins a un quilòmetre a mar obert i que mesuren entre cinquanta i sis-cents metres de llargada.
Són illes petites, a mida del territori, però que ofereixen una diversitat inimaginable. Vint són de titularitat pública, quatre de titularitat privada i tres han perdut la condició d'insularitat. Unes són orfes de vegetació, altres redossen una pineda. Dues han estat habitades amb permanència i també conreades de vinyes i oliveres per propietaris i masovers, fins i tot una es pot llogar i permet estades íntimes com si ens trobéssim a un paradisíac atol tropical.
El treball ofereix un ventall gairebé exhaustiu de tots els aspectes: geografia, història, geologia, cartografia antiga, topants, etimologia, fauna terrestre i subaquàtica, naufragis que reposen al fons i, sobretot, botànica, amb ressenya i localització de dues-centes onze espècies diferents de plantes, una de les quals mai abans citada a la zona. Tot plegat, una dècada d'estudi i de recerca amb l'estimable col•laboració d'amics experts en algunes de les facetes tractades al llibre. 

Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409

Top Desktop version