Canal Ajuntament

Blanes. La Policia Local de Blanes explica a la gent gran com evitar possibles estafes i furts

S’ha fet una xerrada-col·loqui al Casal de la Gent Gran Benet Ribas de Blanes per informar sobre els casos més habituals i la millor manera d’evitar-los, presentada amb el títol Nous temps, velles estafes: No et deixis enganyar!

 

Una de les principals prioritats de la Policia Local de Blanes és vetllar per la seguretat de les persones, especialment de les més vulnerables, entre elles la gent gran, per això és important oferir eines d’autoprotecció. Amb aquest objectiu, les Àrees de Policia Local i Acció Social de l’Ajuntament de Blanes, amb el suport del Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat, van organitzar aquest passat dijous una xerrada-col·loqui sobre seguretat a càrrec de la Policia Local, un acte que es va allotjar al Casal de la Gent Gran Benet Ribas.

El caporal Miquel Àngel Recio i l’agent José Miguel Gallego, acompanyats de les regidores de Policia Local i Acció Social, Sol Zamora i Susana Ramajo respectivament, van encapçalar la xerrada que es presentava amb el títol Nous temps, velles estafes: no et deixis enganyar!. Al llarg de més d’una hora, ajudant-se amb una presentació de power-point, vídeos i retalls de diari, els policies van explicar a la nombrosa i entregada concurrència que omplia la sala del casal com ho han de fer per evitar ser víctimes dels furts i les estafes més típiques. Després de la xerrada es va obrir un torn de preguntes perquè els assistents plantegessin els seus dubtes als ponents.

Abans de la xerrada-col·loqui, però, tant el caporal com l’agent van voler transmetre al públic dues premisses; que la Policia Local està al seu servei i que han d’estar sempre alertes, actius i vigilants per no acabar sent víctimes d’estafes i furts, tant al carrer com a la pròpia llar. En aquest sentit, contràriament al què es pugui pensar, els tipus de delictes que es detecten en l’actualitat solen ser estafes prou conegudes com ara la de l’estampeta –en la que l’estafador es fa passar per ruc i es deixa comprar per pocs euros un sobre ple de bitllets que al final resulten ser falsos-, el tocomocho –que consisteix en vendre un bitllet de loteria premiat perquè l’estafador no el pot anar a cobrar- o la potser no tant popular de la taca –en la que una persona s’acosta a la víctima i li taca la jaqueta o l’abric, un segon implicat s’ofereix a netejar-lo i és llavors quan li roba la cartera o el primer que tingui a mà-.

Altres tipus d’estafes i furts més habituals dels quals solen ser objecte les persones grans són els trilers, la loteria per internet, el duplicat de targetes i les revisions de serveis de la llar com ara el gas o el telèfon que s’ofereix a fer un fals tècnic que es presenta a les cases fingint ser de les companyies de subministrament.

La gent gran és susceptible de ser estafada sovint perquè viuen sols a casa i la pròpia inseguretat els fa refiar molt de la gent. Per aquest motiu, entre un dels principals consells que van donar-los durant la xerrada tant el caporal com l’agent de la Policia Local de Blanes va ser que no se’n refiïn dels desconeguts, que no deixin entrar a casa seva cap instal·lador si no té cita prèvia o bé vigilar de no treure gaires euros de cop quan van al banc o a la caixa.  

Segons el cap de la Policia Local, Joan García, Blanes no és una ciutat que destaqui pel nombre d’estafes però, precisament per aquest motiu, el què cal fer és treballar per evitar que se’n produeixin amb accions preventives com ho ha estat l’experiència que s’ha fet al Casal de la Gent Gran Benet Ribas. En aquest sentit, després de l’èxit d’aquesta primera xerrada-col·loqui, està previst fer-ne més per a d’altres entitats i col·lectius de Blanes.

Abans i després de la xerrada, la Policia Local també va repartir entre els assistents recomanacions a les persones usuàries del gas butà i del gas natural per evitar les estafes que solen produir-se amb les revisions, així com adhesius amb els telèfons de contacte i el correu electrònic del cos de seguretat per posar-s’hi en contacte. 

 

 

Per a més informació :

Eva Palau – 608 880 002 i 654 725 106 

Adjuntem fotografies de la xerrada 

Autor Imatges: Ajuntament de Blanes 

 


 

Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409

Top Desktop version