Publicat el Dilluns, 29 Octubre 2012 15:12 Escrit per Ajuntament de Girona
Ens aproximem als primer segles de la història de la ciutat en aquesta exposició amb comissariat de Josep Maria Nolla, Lluís Palahí i David Vivó, que anirà acompanyada d’una programació d’activitats i d’un llibre que serà la nova referència bibliogràfica per aquest període.
Aquesta mostra és complementària d’una altra De “Kerunta a Gerunda. Els orígens de la ciutat”, que es va poder veure al Museu d’Història de la Ciutat l’any 2007. En aquest cas, s’analitzava la qüestió dels orígens de la ciutat i les arrels a l’oppidum de Sant Julià de Ramis, sobre el Congost, pel qual proposàvem el nom hipotètic però versemblant de Kerunta, i la qüestió de la tria d’un lloc aparentment poc adequat però que representava una tria eficaç i efectiva per controlar les grans vies de civilització que es creuaven en aquest territori. Ara, cinc anys després hem preparat una nova exposició que, com aquella, es recolza en un llibre que té la voluntat, de manera coral, de presentar un estat de la qüestió de coneixement actual sobre la ciutat de Girona que malgrat les enormes mancances ha fet un salt qualitatiu i quantitatiu endavant que semblava exigir una presentació pública dels resultats.
Aquesta reflexió visual haurà de servir, també com a punt de partida per modernitzar el discurs de les sales estables del Museu d’Història de la Ciutat, que són el resultat d’allò, ben poc, que sabíem fa uns quants anys, del coneixement que teníem el 1977 fins ara hem avançat molt, i cal una renovació profunda del discurs per tal que la ciutat assoleixi un gran nivell de qualitat pel que fa a la divulgació de la seva història.
L’exposició pretén una aproximació didàctica a la ciutat que coneixíem en detall menys del que voldríem, amb poques restes monumentals, però amb unes característiques que la fan ben semblant a la major part de ciutats romanes d’aquestes terres atesa la voluntat de seguir uns models i de reproduir per necessitat i per costum tota una sèrie d’esquemes que amb poques variacions anem trobant arreu. A través d’uns elements determinants (fòrum, domus, edificis termals, entreteniment, vida privada, món funerari) ens aproximem als primers segles d’història de la ciutat.
Destacaríem el protagonisme que hem volgut donar al suburbium de Gerunda, aquella corona circular d’uns 5 km de radi, on es disposaven, entre altres coses, grans vil·les amb una marcada personalitat, que sovint tenien més de gran casal urbà que de restabliment agrícola. Aquest és un aspecte important, moltes vegades mal conegut i que ara coneixem força bé, i sobre el qual convé insistir.
La voluntat didàctica de la mostra fa que vagi acompanyada d’una programació d’activitats per a tots els públics: visites guiades, itineraris, tallers, cursos de cuina i conferències que es realitzaran en el Museu d’Història de la Ciutat, a la sala d’exposicions i a les sales dedicades a l’època romana, així com en altres equipaments municipals, com l’Aula Gastronòmica del Mercat del Lleó, la Biblioteca Antònia Adroher i l’Aula d’Humanitats del Centre Cultural la Mercè.
Us adjuntem una imatge de la visita comentada que ha ofert David Vivó, un dels comissaris de l’exposició, un cop l’alcalde acompanyat de les autoritats ha inaugurat oficialment la mostra que es podrà visitar fins el 17 de febrer de 2013.