Publicat el Divendres, 26 Octubre 2012 15:40 Escrit per Ajuntament de Girona
L’exposició s’inaugurarà dilluns 29 d’octubre, diada de Sant Narcís, a les 12.30 h
L’alcalde de Girona, Carles Puigdemont; el director del Museu d’Història de la Ciutat, Pere Freixas, i el doctor en Història de l’Art Antic de la Universitat de Girona i un dels comissaris de l’exposició, David Vivó, han presentat aquest matí l’exposició “Parva Gerunda. La Girona romana”, que s’inaugurarà oficialment el dilluns 29 d’octubre a les 12.30 h i que es podrà visitar al Museu d’Història de la Ciutat fins al 17 de febrer del 2012. Els comissaris de l’exposició són David Vivó, Lluís Palahí i Josep M. Nolla, autors també del llibre Parva Gerunda, que acompanya la mostra.
Sobre l’exposició, l’alcalde de Girona ha manifestat que està plantejada perquè “tots els gironins se la facin seva i se sentin orgullosos de la seva història i de com s’explica la seva història”. “A tots els que visitin la mostra, els ha de deixar un pòsit que serveixi perquè la gent tingui a la seva memòria contemporània d’on venim i qui som”, ha remarcat.
Es tracta d’una mostra que “vol explicar la història de la Girona romana des d’un punt de vista didàctic, fàcilment entenedor i apte per a tots els públics”, tal com ha comentat Pere Freixas. El director del Museu d’Història de la Ciutat ha afegit també que “és difícil fer-se una idea de la Girona romana perquè no es conserven restes gaire visibles i s’han conservat pocs testimonis, algun d’ells difícils de detectar per al gran públic, per això l’exposició té com a objectiu donar a conèixer el que es troba amagat”.
El director del Museu d’Història de la Ciutat ha explicat que aquesta és la primera exposició d’un cicle de quatre exposicions “que s’inauguraran els propers 4 anys per Fires i l’objectiu final de les quals és actualitzar, revisar i posar a l’abast de tothom la història de la ciutat, des dels orígens fins a l’actualitat”. Pere Freixas ha ressaltat també aquestes exposicions no seran només muntatges temporals, sinó que també es publicaran llibres “que no seran estrictament un catàleg de l’exposició, sinó que també pretenen explicar el que se sap i es coneix de la història de Girona i de cadascun dels períodes estudiats”.
Per últim, David Vivó ha comentat que la mostra pretén “evocar la sensació d’arribar a una ciutat, passejar pels seus carrers, entre ells alguna casa i alguns negocis, caminar pel fòrum –la plaça pública-, veure els monuments funeraris i també les vil·les del voltant de la ciutat”. Amb la recerca que s’ha fet en els darrers anys al voltant del període que es tracta en aquesta exposició “ens hem adonat que Girona no és només el recinte triangular de la ciutat, sinó que també és el seu entorn, que és prou ric i important”.