Canal Ajuntament

Banyoles. L'Ateneu - CMEM de Banyoles celebra el novè aniversari havent realitzat més de 700 activitats

Aquest curs l’EMMB ha experimentat un augment considerable d’alumnes i s’ha posicionat a nivell de comarques gironines com l’escola de fora de Girona amb més alumnes, amb un 1,26% de la població que estudia música, per sobre de la mitjana estatal (0,48%). Des del 2003, les activitats s’emmarquen en les tres vessants que vertebren l’equipament: la formació, l’exhibició i la producció

 

Han passat nou anys des de la seva inauguració el 2003 i l’Ateneu - Centre Municipal d’Estudis Musicals de Banyoles ha aconseguit posicionar-se com un equipament de primer ordre totalment necessari per a la ciutat, que potencia la música en les seves diferents vessants. L’equipament ofereix la possibilitat de formar-se, d’exhibir projectes relacionats amb aquest art o de desenvolupar-los, ja sigui a través d’assajos o de reunions. Prova de la gran acceptació que ha tingut aquest espai és que a dia d’avui hi han tingut lloc més de 700 activitats, entre l’Auditori, el Bar i les pròpies aules de l’equipament. També té una especial rellevància el fet que l’Escola Municipal de Música de Banyoles (EMMB) té actualment 343 alumnes inscrits, un augment considerable respecte l’any passat fruit de l’inici de fusió aquest curs amb el Taller de Música, la qual cosa la converteix, a nivell de comarques gironines, en l’escola de fora de la ciutat de Girona amb més usuaris. També està per sobre de la mitjana estatal de la població que estudia música, ja que mentre que aquesta és del 0,45%, a Banyoles és de l’1,26% (tenint en compte que dels 343 alumnes, 241 són de la capital del Pla de l’Estany).

Amb la voluntat d’aconseguir que la població de Banyoles gaudís d’un equipament musical en totes les seves vessants, el 27 de setembre del 2003 es va inaugurar l’Ateneu - CMEM de Banyoles. Es pretenia que es convertís en un viver de projectes musicals i que tots aquells que desitgessin aprendre a tocar un instrument, cantar, o tenir un espai per assajar o fer concerts, trobessin en l’Ateneu l’equipament idoni. La consolidació del projecte es va produir amb l’obertura de l’Auditori el dissabte 18 d’octubre del 2008, que va potenciar i complementar la vessant d’exhibició que ja es venia realitzant al Bar. Enguany es compleix el novè aniversari, i durant aquest temps l’Ateneu – CMEM s’ha mantingut fidel als seus objectius i ha anat augmentat en nombre d’usuaris i d’importància. 

En l’actualitat, l’equipament s’estructura en quatre àrees: Ateneu Formació, amb l’Escola Municipal de Música de Banyoles i el Taller de Música, que aquest curs han iniciat el procés de fusió, els cursos formatius i la Setmana de l’Ateneu; Ateneu Auditori, que acull una programació estable de mitjà i gran format; Ateneu Bar, amb una programació cultural permanent amb propostes de format reduït; i Ateneu Producció, en què diversos grups i entitats duen a terme els seus projectes.

 

Ateneu Formació

Tal com s’ha assenyalat anteriorment, les dades positives que registra l’EMMB constaten que des que es va inaugurar el 1984, s’ha implantat totalment a Banyoles. A banda de l’inici de fusió de l’Escola amb el Taller de Música de Banyoles, per tal de confluir en una única oferta pedagògica en benefici del creixement musical i cultural de la ciutat, aquest èxit també es deu a altres factors, com que la Generalitat de Catalunya va aprovar el projecte de l’Escola el 2006, potenciant la tasca educativa del centre (actualment a les comarques gironines hi ha 16 escoles autoritzades per la Generalitat); la qualitat del professorat i dels coneixements musicals impartits; o l’enorme interès que desperta la música al Pla de l’Estany, entre d’altres. A més, aquest curs l’EMMB ha posat en marxa el nou pla d’estudis i ofereix classes a alumnes a partir de 3 anys, potenciant així la formació musical en els més petits, la qual cosa comporta una major oferta musical, àmplia, rica i pedagògicament més adaptable a les necessitats i demandes de l’alumnat. 

Cada any, l’Ateneu – CMEM obre les portes a tota la població amb la Setmana de l’Ateneu, uns dies en què la protagonista és la música, però que en cada ocasió s’aborda des d’una perspectiva diferent, com pot ser la seva relació amb el cos, les emocions o el cinema. Des de la seva primera edició, l’any 2005, s’han realitzat més de 230 activitats, entre les que destaquen tallers, xerrades, concerts, concursos i assajos, que han permès viure la música des d’una altra dimensió a una part considerable de la població. 

També són importants els cursos formatius que es realitzen periòdicament amb l’objectiu de potenciar el coneixement relacionat amb la música a tot tipus d’edats i de col·lectius, i que se n’han realitzat més de seixanta, que van des de Música per a embarassades, Música i benestar per a gent gran o Musicoteràpia i Dansa Moviment per a Teràpia per a persones amb discapacitat intel·lectual, a cursos de Dj, de diferents tipus de percussió o Història del rock.

 

Ateneu Auditori

Des de la seva inauguració el 2008, l’Auditori de l’Ateneu ha omplert la necessitat que hi havia d’una sala d’aquestes característiques on programar propostes de mitjà i gran format tant d’artistes emergents com de consolidats, sense oblidar les formacions de Banyoles. Durant aquest temps s’hi han realitzat 225 activitats, 151 dins de la programació oficial i 74 com a altres activitats, d’estils musicals molt diversos, com música clàssica, del món, moderna, jazz o flamenc, entre d’altres. D’entre totes les actuacions destaquen noms coneguts com Sílvia Pérez Cruz & Toti Soler, Chano Domínguez, Albert Pla o Roger Mas, formacions de gran qualitat musical com Trio Mozart de Deloitte, Trio Guarneri de Praga o l’Orquestra Àrab de Barcelona, a més d’artistes locals com Kitsch o Praga. L’espai ofereix una acústica excel·lent, una visió òptima i una gran comoditat pel que fa a les butaques.

 

Ateneu Bar

Cada setmana, l’Ateneu Bar programa activitats culturals, majoritàriament musicals, i ofereix una programació que es guia per criteris de qualitat i varietat, posant especial èmfasi en cedir l’escenari a les entitats i formacions musicals de Banyoles que busquen un espai on realitzar una activitat. D’aquesta manera, s’aconsegueix treballar en xarxa amb el teixit associatiu i les formacions musicals de l’entorn més immediat. Això no vol dir, però, que no s’estigui atent a propostes interessants d’arreu del país. Des del seu inici, l’Ateneu Bar ha programat 281 activitats molt diverses, com poden ser les actuacions de Feliu Ventura, Miquel Gil, Joan Colomo, Neville Staple (The Specials), les projeccions de la iniciativa El Documental del Mes (l’Ateneu Bar va ser un dels 4 espais a on es va implantar per primera vegada), actes de nombroses associacions, xerrades, lectures de textos, etc.

 

Ateneu Producció

En la seva vessant de Producció, l’Ateneu - CMEM pretén potenciar un viver d’entitats i formacions musicals que desenvolupin els seus propis projectes. Per aconseguir-ho, l’Ateneu posa a la seva disposició l’equipament, que compta amb aules habilitades tant per a realitzar reunions com per a assajar-hi. Així doncs, se cedeixen diversos espais a entitats relacionades amb el món de la música, per tal que puguin desenvolupar el seu treball utilitzant un equipament adaptat a les seves necessitats. Hi han passat formacions com Cor de Teatre, Joventuts Musicals de Banyoles, Gàrgoles de Foc, Projecte Sonora i Coral Veus de l’Estany, entre d’altres.

 

Per a més informació:

Ateneu - Centre Municipal d’Estudis Musicals

Plaça Major, 40; Banyoles

972 57 60 49 / 628 71 60 96

Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / www.ateneu.banyoles.cat

 

També trobareu a l'Ateneu:

www.facebook.com/AteneuCMEMBanyoles

@ateneubanyoles

www.youtube.com/AteneuCMEMBanyoles

 

Fotografies: Ajuntament de Banyoles

 


 

Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 972 831 541

Top Desktop version