Canal Ajuntament

Blanes. L’Ajuntament de Blanes i la Cooperativa Agrícola impulsen la creació d’una associació per netejar les rieres

A l’organisme també estaran representats els propietaris dels terrenys afectats. Tots ells han fet un front comú per posar en marxa una associació que vetllarà pel manteniment de les rieres, una experiència pionera a Catalunya. Les rieres de Blanes porten molt de temps sense que se n’hagi fet el manteniment adequat a causa de la situació econòmica de l’ACA (l’Agència Catalana de l’Aigua), que és qui té les competències per a la seva conservació.

 

Per aquest motiu, els episodis torrencials que van caure la tardor de l’any passat, van provocar inundacions que van causar pèrdues d’estris, collites i animals entre alguns propietaris. La rieres rurals properes al nucli urbà es van trencar en dos punts i es va constatar que a diversos indrets estaven col·lapsades de terra. Actualment la situació continua essent crítica, en especial a les rieres de Can Rabassa i Mas Cremat que conflueixen a la riera de la Vall de Burg.

A la vista que no hi havia possibilitats que l’administració competent (l’ACA) actués i, amb l’objectiu d’evitar futures pèrdues pels propietaris dels terrenys propers a les rieres, aquest estiu l’Ajuntament es va posar en contacte amb la Cooperativa Agrícola de Blanes per delimitar les zones inundables de les rieres, unes 130 finques de diversa extensió. Els Serveis Tècnics Municipals de l’Ajuntament van supervisar l’elaboració per part d’una empresa externa d’un projecte de conservació correctiu sobre 10 quilòmetres de rieres que implica netejar-les de vegetació, drenar-les i reconstruir les motes.

Davant del perill que podria significar que la propera tardor es repetissin els episodis de pluja a Blanes l’Àrea d’Urbanisme de l’Ajuntament i la Cooperativa Agrícola de Blanes van convocar els propietaris de les finques afectades a una primera reunió que es va fer el setembre. Durant aquella reunió ja es va plantejar la necessitat de sumar esforços i buscar fórmules per evitar mals majors.

 

Creació d’una associació per al manteniment de les rieres, una experiència pionera a Catalunya 

Arran d’aquella primera reunió van sorgir dues idees bàsiques. Per un costat, es va plantejar que la millor forma jurídica per vetllar pel manteniment de les rieres rurals era crear una associació que tingués aquesta finalitat. Per l’altre, es va formar una comissió per impulsar la posada en marxa de l’associació. 

Es tracta d’una iniciativa pionera arreu de Catalunya, ja que serà una entitat privada que vetllarà pel manteniment de les rieres i, segons es ratifica des de la Cooperativa Agrícola de Blanes, no es té coneixement que n’hi hagi cap altra. A la comissió creada a finals de setembre, a banda de propietaris de finques, també hi ha representada la Cooperativa Agrícola a través del seu president, Agustí Robert, i l’Ajuntament de Blanes a través del regidor d’Urbanisme i Obra Pública, Miquel Lupiáñez.

Tant l’alcalde de Blanes, Josep Marigó, com el regidor d’Urbanisme, han agraït la bona resposta obtinguda, així com el treball dels membres de la comissió gestora. En aquest sentit, Marigó ha remarcat: “En tan sols un mes de treball coordinat, els membres de la comissió han aconseguit obtenir uns resultats magnífics, que ja han suposat un important pas endavant per aconseguir l’objectiu comú que ens uneix a tots”.

Al setembre aquesta comissió es va entrevistar amb les empreses que tenen rieres afectades als seus terrenys: Nylstar i Solvay (l’antiga Rhodia). Nylstar ja ha fet la neteja dels seus trams, mentre que Solvay va començar a fer-ho dimarts passat, totes dues a través d’una empresa contractada amb costos als seus càrrecs. La comissió també té previst posar-se en contacte amb RENFE, ja que als voltants de l’estació de Blanes també hi ha zones inundables.

Paral·lelament, els membres de la comissió s’han mantingut en contacte amb l’Agència Catalana de l’Aigua per fer el seguiment de quina destinació es donava a la partida de 300.000 € aprovada l’estiu d’aquest 2012 per al Programa de Manteniment i Conservació de les Lleres Públiques arreu de Catalunya. D’aquesta quantitat total, l’ACA va destinar prop de 10.000 € per netejar el Torrent de Malcompàs i la Riera de Blanes, dues zones més urbanes que no estan incloses en el projecte d’actuació amb el qual treballa la comissió. Les actuacions de l’ACA es van encarregar a l’empresa pública Forestal Catalana i no es va poder canviar la destinació perquè ja estaven adjudicades.

D’altra banda, cap a finals de setembre membres de la comissió van fer una visita sobre el terreny a la zona inundable acompanyats pel cap tècnic i l’enginyer de la demarcació territorial Tordera-Besòs de l’ACA. A finals d’octubre s’ha concertat una nova trobada -aquesta vegada a la seu de Barcelona de l’ACA- per continuar fent-ne el seguiment. En aquesta propera reunió els membres de la comissió exposaran les gestions que s’han fet fins ara i demanaran més implicació a l’ACA perquè en futurs pressupostos s’incloguin partides per al manteniment de rieres de Blanes. També es demanarà a l’ACA que requereixi a la companyia de gas que canviï el traçat d’una canonada que, pel seu emplaçament, impedeix que l’aigua pugui continuar el seu curs natural a la sortida d’un túnel. 

 

Segona reunió amb els propietaris afectats 

Totes aquestes novetats es van donar a conèixer als propietaris afectats en una segona reunió que s’ha fet aquesta setmana i on es va acordar que la comissió inicial es constitueixi en Comissió Gestora per formalitzar els estatuts de la futura associació. L’avantatge de l’associació és que podrà ser una interlocutora vàlida davant les administracions i podrà optar a subvencions, vinguin d’on vinguin.

També es va comunicar que els treballs per fer una primera actuació d’urgència a la zona inundable significaran un cost d’entre 20.000 € i 25.000 €. Per assumir-lo s’ha distribuït equitativament entre els propietaris afectats en funció dels m2 que ocupen les seves finques segons consta al cadastre. En aquest sentit, s’han fet propostes de quotes per ingressar al compte de la futura associació. Aquestes quotes anuals aniran baixant d’import, ja que es preveu que un cop s’hagi fet aquesta primera acció més puntual i contundent, només caldrà seguir vetllant en el futur pel seu manteniment i passar a incidir en els camins rurals, que també necessiten una actuació. 

 

Per a més informació: 

Eva Palau – Tels: 608 880 002 i 654 725 106 

Adjuntem plànol de les finques afectades + imatges de la reunió mantinguda dimarts a la sala de plens + imatges de les rieres afectades 

Autor Imatges: Ajuntament de Blanes 

 

 Plànol de les finques afectades

 

Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 972 831 541

Top Desktop version