Canal Ajuntament

La transformació del paisatge a Cassà de la Selva al llarg dels segles

El dissabte 8 de juny, a 2/4 de 12, a l'auditori de la Sala Galà, al carrer del Molí s'impartirà la conferència: la transformació del paisatge, que forma part del cicle Obrint el passat, organitzat per l'arxiu municipal de Cassà.


Des de l'aparició de l'agricultura i la ramaderia durant el Neolític els humans han transformat el territori que hi havia al seu voltant. Aquests canvis es varen fer cada cop més importants durant l'edat mitjana i l'edat moderna quan es varen començar a dessecar les zones inundades o a talar els boscos per convertir-los en zones de conreu. Al llarg dels anys també van canviar els tipus de conreus (cereals, vinyes, fruiters, etc.). En aquesta conferència revisarem alguns d'aquests canvis en el paisatge produïts dins del terme de Cassà a partir de la documentació antiga de l'Arxiu Municipal.

Paral·lelament a la conferència s'ha organitzat pel dia 13 d'octubre un activat complementària que serà una ruta de descoberta pel veïnat de Matamala que ens exemplificarà els canvis que s'han produït en el paisatge cassanenc.

La conferència anirà a càrrec de, Xavier Niell Ciurana, arqueòleg i llicenciat en Història, Màster en Iniciació a la Recerca en Humanitats a la Universitat de Girona, membre de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i del Grup de Recerca i Estudis Cassanencs (GREC). És coautor amb Pau Roig de Coves, dòlmens i menhirs. Monuments megalítics del Baix Empordà, Gironès i la Selva, i coautor amb Joaquim Mundet dels volums de la col·lecció "Toponímia de Cassà de la Selva": Serinyà, el Termenal de Cassà, Esclet (2021). Ha realitzat excavacions arqueològiques i diferents estudis sobre el període de la Guerra Civil a Cassà, com el bombardeig de Cassà el 29 de gener de 1939, les fosses comunes de la Guerra Civil o l'estudi sobre la repressió que va patir el personal polític de l'Ajuntament de Cassà durant els primers anys de la dictadura franquista. És a més autor de l'inventari de jaciments arqueològics i de béns etnològics a Cassà de la Selva.

Aquesta activitat està inclosa dins el conjunt d'iniciatives de la Setmana Internacional d'Arxius.

 

 17177568982024-06-30_-_setmana_arxiu.jpg

 

Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409

Top Desktop version