Canal Ajuntament

Sitges. Els llegums protagonitzen una trobada gastronòmica amb cuiners d’arreu del món

L’IES Joan Ramon Benaprès ha acollit la trobada de cuina internacional, organitzada per l’Ajuntament i l’associació Slow Food del Garraf i Penedès, per fomentar el consum de llegums i contribuir així a un sistema alimentari més equilibrat i sostenible. El vídeo resum de la jornada es podrà veure pròximament a www.sitges.cat. També s’editarà un receptari en format digital que es podrà descarregar gratuïtament.

Una desena de cuiners i cuineres d’arreu del món han participat en la jornada gastronòmica “Un tomb pel món amb els llegums”, organitzada per la regidoria de Salut Pública de l’Ajuntament de Sitges, en col·laboració amb l’associació Slow Food Garraf i Penedès i el Gremi d’Hostaleria de Sitges. Professionals procedents de l’Uruguai, Japó, Senegal, Ucraïna, Marroc, França, Mèxic i Xile que resideixen o treballen a la comarca del Garraf, s’han reunit a les cuines de l’escola d’hostaleria de l’IES Joan Ramon Benaprès, per cuinar una recepta tradicional del seu país d’origen amb el llegum com a principal protagonista. L’objectiu de la jornada és conscienciar la població sobre els beneficis nutricionals que aporta el consum d’aquests vegetals.

L’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, ha recordat que “des de l’Ajuntament ja fa temps que apostem per una alimentació saludable i els llegums són una part importantíssima en l’alimentació. S’ha de reivindicar el llegum perquè no es perdi, és sa i sostenible, així com també hem de mantenir la resta d’aliments tradicionals com el peix senzill”.

Aquest és el segon any que l’associació Slow Food del Garraf i Penedès organitza activitats per fomentar el consum de llegums. El moviment Slow Food engloba comunitats de cuiners de tots els països. Es tracta d’una aliança de cuineres i cuiners que es comprometen a utilitzar ingredients de bona qualitat i de productors locals que conserven tècniques i coneixements tradicionals, treballant amb respecte pel medi ambient, el paisatge i el benestar animal. Un dels principals impulsors del moviment, Valentí Mongay, ha destacat que un dels objectius de la trobada entre els cuiners i de les jornades als restaurants és “proposar un canvi en l’alimentació, més vegetal i reduint el consum de la carn” i ha afegit que “si suggerim menjar menys carn, necessitem un aliment que tingui proteïnes i els llegums les tenen. Són aliments sostenibles per la baixa petjada de carboni. El conreu d’aquests vegetals ajuda a fixar nitrogen a la terra i, per tant, no requereixen fertilitzants d’aquest element químic”, ha explicat Mongay. També ha recomanat menjar-ne almenys 4 cops la setmana, ja que aporten nutrients beneficiosos per a la salut com fibra, antioxidants i hidrats de carboni.

Als fogons de l’escola d’hostaleria s’han preparat receptes com fesols amb iuca propis del Senegal; una sopa borsch vegetal ucraïnesa; “porotos con riendas”, un llegum típic xilè o uns cappelletti casolans, farcits de llenties, xampinyons i nous pacanes que es mengen a l’Uruguai. També s’ha cuinat un tahine de verdures marroquí, haricots de soissons típics de França, soja japonesa guisada “Gomoku”, quesadilla mexicana de huitlacoche amb fesols negres, mojete andalús de cigrons i una recepta catalana de crestes de cigrons i espigalls escabetxats. Tots els plats s’han maridat amb un vi diferent, escollits per Fetén Wines.

El vídeo resum de la jornada es podrà veure properament a www.sitges.cat. També s’editarà un receptari en format digital amb el pas a pas de totes les receptes que es podrà descarregar gratuïtament a www.sitges.cat/jornadesdelsllegums.  

En paral·lel, fins al 3 de març, diversos restaurants de Sitges participen en les Primeres Jornades dels Llegums, recomanant un o més plats de les cartes amb aquest aliment.170844134820240219_200128.jpg
1708441349np1.jpg
1708441349np5.jpg
1708441350np14.jpg
1708441351np15.jpg
Fitxer adjunt: 1708441348np_trobada_de_cuina_internacional_amb_llegums.doc


Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409

Top Desktop version