Publicat el Dijous, 14 Desembre 2023 14:21 Escrit per Redacció
La reordenació de l’avinguda, amb suport dels fons europeus Next Generation, permetrà transitar per un passeig verd des de l’estació de tren a la plaça de Catalunya. La intervenció ha permès plantar mig centenar d’arbres on abans no n’hi havia cap i renovar infraestructures de cablejat, col·lectors i la xarxa d’abastament d’aigua. La reforma del passeig de Ramon Codina ha generat un nou espai de lleure ciutadà amb zona de jocs infantils.
La culminació de la remodelació de l’avinguda del Canal dota el Prat de Llobregat d’un nou eix verd que creua la ciutat de nord a sud, des de l’estació fins a la plaça de Catalunya. L’alcalde Lluís Mijoler Martínez i el tinent d’alcaldia de Projectes Urbans, Juan Pedro Pérez, han fet avui la visita de final d’obres en què han explicat els avantatges de la pacificació d’una via tan transitada així com les millores que s’han fet en diferents serveis. Aquesta estrena coincideix amb la de la reforma del passeig de Ramon Codina, que també reforça un model d’urbanisme més verd i amb prioritat per a vianants.
La reordenació de l’Avinguda del Canal ha estat concebuda per posar les persones que es desplacen a peu al centre, així com per fomentar la mobilitat sostenible i incrementar el verd a la ciutat. Per això, el nou eix ha adoptat el model de plataforma única, en què no hi ha diferència entre calçada i vorera, i s’hi ha reduït de forma molt significativa la mobilitat amb vehicles, que en cap cas poden circular a una velocitat superior als 20 Km/h.
L’avinguda del Canal, que ha passat de no tenir cap arbre a tenir-ne gairebé 50 de quatre espècies diferents, es converteix així en un passeig que permet a les persones transitar en un entorn amable i segur. “Ja fa anys que diem que la ciutat es pot explicar a partir de dos eixos: un que travessa la ciutat d’est a oest, que és l’avinguda Verge de Montserrat, i un altre que la travessa de nord a sud, des del Parc Nou fins a Fondo d’en Peixo. El que hem fet ara és pacificar aquest segon eix convertint-lo en un corredor verd”, ha explicat Juan Pedro Pérez, el tinent d’alcalde de l’Àrea d’Acció Institucional i Projectes Urbans, en la visita de final d’obres.
L’alcalde Mijoler ha destacat la importància del projecte, projectat al Pla d’Actuació Municipal del 2019, per al conjunt del municipi: “és un eix verd vertebrador de la ciutat, que ens permet adaptar-nos al futur que volem i a la situació d’emergència climàtica, convertint un espai que era gris en un passeig arbrat.”
Serveis menys visibles, però essencials
A més de la pacificació, aquesta remodelació ha servit per renovar i organitzar diversos serveis i infraestructures, fet que ha comportat millores de seguretat i optimització de recursos. D’una banda, s’han endreçat les instal·lacions aèries i s’han soterrat els creuaments de cables. De l’altra, pel que fa als serveis que ja estaven sota terra, s’ha reconstruït el canal de reg, que s’ha desplaçat al centre del carrer, i s’han renovat totalment els antics col·lectors municipals, a més d’haver-se desplegat una nova xarxa d’aigua no potable i haver-se renovat les d’aigua potable, d’enllumenat i de fibra òptica.
Complexitat i dificultats sobrevingudes
Els treballs de reordenació de l’avinguda del Canal, un projecte que ha comptat amb més de 2 milions d’euros de cofinançament dels fons Next Generation de la Unió Europea, van començar el maig de 2022. La complexitat tècnica de les obres, que han coincidit amb una intervenció de l’Àrea Metropolitana de Barcelona per renovar un col·lector, sumada a les dificultats de gestió derivades dels problemes conjunturals que ha patit el sector de la construcció, han fet que l’esperada finalització s’hagi endarrerit. “Volem demanar disculpes, perquè aquestes obres han trigat molt més d’allò que ens pensàvem per diversos factors, no atribuïbles directament a l’Ajuntament, i han causat moltes molèsties als veïns i veïnes”, ha lamentat l’alcalde.
Una reforma fruit de la participació ciutadana
La ciutat estrena, aquesta mateixa setmana, una reforma sorgida d’un procés participatiu impulsat el 2021 que camina en la mateixa línia de fomentar una ciutat amb més vegetació i a mida de les persones. Els treballs del passeig de Ramon Codina han permès substituir el paviment d’asfalt per sauló i arbustos i s’hi ha limitat l’accés amb vehicle únicament a residents. D’aquesta manera, s’hi afavoreixen les passejades i altres usos de lleure, especialment per part dels infants, per als quals s’han creat zones de joc. A més, gràcies a la reforma, s’hi ha incorporat enllumenat i s’hi ha renovat la xarxa de clavegueram.