Canal Ajuntament

Blanes. Blanes celebra la 20a Festa de Benvinguda d’Es Tió, que el proper cap de setmana visitarà diversos barris

El III ‘Es Tió als Barris’: s’acollirà dissabte al matí a Mas Enlaire i a la tarda a Dintre Vila. Diumenge al matí anirà al Racó d’en Portas i a la tarda a Mas Cremat

Aquest passat diumenge Blanes ha viscut una de les activitats relacionades amb les festes nadalenques que enguany ha complert ja dues dècades d’història. Es tractava de la 20a Festa de Benvinguda d’Es Tió, on la il·lusió, la gresca i la fantasia són els seus principals ingredients protagonitzats per la canalla, família i amics que els envolten.

Organitzat per l’Esbart Joaquim Ruyra amb el suport de l’Ajuntament de Blanes, la celebració de la 20a Festa de Benvinguda d’Es Tió va tenir lloc ahir al migdia. Si bé a Catalunya un dels personatges fantàstics més populars és el conegut tronc de fusta que porta regals per a tothom -però principalment als nens i nenes-, a Blanes la tradició es viu a través d’Es Tió.

Es tracta en essència del mateix personatge, però aquí se’l coneix amb aquest nom, que inclou el característic parlar salat que encara es conserva al municipi. En aquest cas el blanenc tronc de grans dimensions està envoltat per la llegenda que durant tot l’any viu als Boscos del Vilar. Ara bé, cada any per aquestes dates es desplaça al nucli històric de la ciutat, coincidint amb el mes de desembre, per preparar-se per aquestes festes d’imminent celebració.

20a Festa d’Arribada d’Es Tió de Blanes

L’assenyalada 20a Festa d’Arribada d’Es Tió de Blanes d’aquest 2023 va començar diumenge a la 1 del migdia a la Plaça dels Països Catalans, repetint l’experiència dels dos anys anteriors, en què també s’havia sortit des d’aquest emplaçament cada vegada més apreciat per acollir-hi celebracions. Abans de l’hora prevista un gran nombre de persones ja s’hi havia concentrat a l’espera d’arrencar la cercavila que l’havia de dur fins l’emplaçament definitiu durant aquests dies.

La festiva rua va transcórrer escortada en tot moment per efectius de la Policia Local de Blanes, que van acompanyar-los durant el trajecte per major seguretat de tothom, sobretot pel gran nombre de mainada que hi participava. Centenars de persones –entre els quals destacava sobretot la presència d’infants- van estar participant-hi al llarg de tot el recorregut, que va transcórrer primer pel Passeig de la Marina, la Plaça Catalunya, el Passeig Cortils i Vieta, un tram del Carrer Ample i, finalment, va arribar a la Plaça d’Espanya, on s’hi va aturar definitivament.

Com és costum, obrien la cercavila els i les músics de la Banda i Cobla del Col·legi Santa Maria. Per afegir-se al to festiu de la celebració, van completar la seva indumentària habitual diversos complements nadalencs. Durant tot l’acte van estar interpretant un variat repertori de nadales de tots els temps, enmig de l’alegria general i l’expectació dels vianants i passejants que es van trobar durant tot el recorregut.

Darrera de la Banda i Cobla del Col·legi Santa Maria va seguir la cercavila el protagonista de la jornada, Es Tió de Blanes que, com és habitual, es traslladava amb més comoditat sobre un remolc on també hi ha la seva caseta per descansar de tanta activitat. Rere del Tió contribuïen a afegir la seva gresca habitual els gegantons i capgrossos de la Colla Gegantera de Blanes, així com els gegantons de l’Esbart Joaquim Ruyra.

Rere d’ells, amb l’animació que sempre caracteritza aquesta festa, s’hi aplegaven les famílies que seguien Es Tió i un gran nombre de públic, entre els quals s’hi comptava la regidora de Participació Ciutadana i Joventut, Estefanía Romerov així com d’altres regidors i regidores de l’Ajuntament. Un cop arribats a la Plaça d’Espanya, la gatzara encara va continuar durant una estona, deixant al popular personatge instal·lat en aquest indret.

La jornada festiva també va incloure les fotografies de família de rigor amb les principals colles de les entitats culturals al costat del protagonista de l’acte, Es Tió de Blanes. Finalment, ja van venir les acostumades instantànies de la canalla amb el personatge fantàstic. La grandària que fa propicia que els infants puguin pujar-s’hi a sobre per a les fotografies. Es Tió estarà ubicat a la Plaça d’Espanya fins el proper cap de setmana, quan començarà la seva particular gira.

‘Es Tió als Barris’: Festes del Caga Tió el 16 i 17 de desembre

Per tercera edició consecutiva l’Ajuntament de Blanes, amb el suport de l’Esbart Joaquim Ruyra i les Associacions de Veïns, continuarà organitzant l’exitosa experiència que consisteix en fer diverses festes del popular personatge nadalenc arreu del municipi. Es tracta de ‘Es Tió als Barris’, que inclourà quatre festes arreu de diversos veïnats del municipi coincidint amb el proper cap de setmana del 16 i 17 de desembre.

Dissabte des de 2/4 de 12 del matí fins 2/4 de 2 del migdia el fantàstic personatge protagonitzarà la primera celebració al barri de Mas Enlaire, més concretament a la Plaça 11 de Setembre. A la tarda, la festiva gira d’Es Tió de Blanes continuarà a la Plaça dels Dies Feiners, a Dintre Vila, a partir de 2/4 de 5 de la tarda. L’endemà diumenge, 17 de desembre, el periple continuarà al Racó d’en Portas.

La festa d’Es Tió als Barris s’acollirà a la Plaça dels Països Catalans a 2/4 de 12 del matí. Finalment, la quarta i darrera festa de ‘Es Tió als Barris’ es farà diumenge a partir de 2/4 de 5 de la tarda a la Plaça Ramon Casas, a Mas Cremat. Totes quatre celebracions comptaran amb una actuació que contribuirà a que la festa sigui més divertida i participativa. Es tracta de l’animador infantil Pep López, amb el seu espectacle ‘Balla Tió!’.


Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409

Top Desktop version