Canal Ajuntament

Titulars
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
A+ A A-

Calonge. Els municipis de Calonge i Urueña, guardonats amb el premi Atlàntida 2023 del Gremi d'Editors de Catalunya

El Gremi d’Editors de Catalunya celebra la Nit de l’Edició el dilluns 4 de desembre al Teatre Goya de Barcelona, on es lliurarà el Premi Atlàntida, el Memorial Fernando Lara a una jove iniciativa empresarial del món del llibre i el premi de Traducció Ángel Crespo.

El Premi Atlàntida es lliurarà als municipis de Calonge i Urueña per l'enorme esforç i perseverança en defensa de les llibreries i del llibre i per la dedicació a la dinamització econòmica, cultural i turística dels municipis a partir de la recuperació d’espais urbans com a llibreries que, a més, fomenten la lectura amb esdeveniments culturals vinculats a la literatura.

El 29è Memorial Fernando Lara per una jove iniciativa empresarial del món del llibre i que atorga la Cambra del Llibre de Catalunya recau aquest any en Eugènia Broggi, editora de L’Altra Editorial.

S’atorgarà també el Premi de Traducció Ángel Crespo que lliura l’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya.

Durant la Nit de l’Edició es farà un reconeixement a Bernat Metge (Editorial Alpha) i Editorial Joventut per la celebració dels seus 100 anys d’activitat editorial, a Ediciones Omega pels seus 75 anys i a Editorial Corimbo, MTM Editores i Símbol Editors que celebren el seu 25è aniversari. 

Els alcaldes dels municipis de Calonge i Sant Antoni (Girona) i Urueña (Valladolid) rebran el proper 4 de desembre, en el marc de la 38a Nit de l’Edició, el Premi Atàntida, un reconeixement que des de 1986 el Gremi d’Editors de Catalunya lliura anualment a una persona o entitat que s’ha distingit per la defensa i promoció de la cultura en general, de la defensa de la propietat intel·lectual i/o del foment de la lectura. El premi és atorgat per un jurat integrat per editors i periodistes.

Premi Atlàntida 

Des de la primera convocatòria, l’any 1986, el Premi Atlàntida ha recaigut en personalitats de gran rellevància com Václav Havel, Jacques Santer, Viviane Reding, Fabià Estapé, José Manuel Blecua, Javier Solana, Jordi Savall, Joan Manuel Serrat, Jaume Plensa, Isabel Coixet, Jordi Herralde, Lluís Pascual, Carme Riera, les tres llibreries més antigues de Catalunya, la companyia de teatre Tricicle, Josep Maria Pou, entre d’altres.

El jurat del Premi Atlàntida, consta de 17 membres i està integrat per editors i periodistes de les capçaleres dels diaris impresos que tenen edició a Catalunya. El jurat està presidit per Patrici Tixis, president del Gremi d’Editors de Catalunya, i format pels tres vicepresidents del Gremi d’Editors de Catalunya Roman de Vicente (Urano), Patxi Beascoa (Penguin Random House) i Ilya Pérdigo (Clandestina i president de l’Associació d'Editors en Llengua Catalana); els editors Daniel Fern|ndez (Edhasa i president de la Federación de Gremios de Editores de España), Jordi Herralde (Anagrama), Montserrat Ingla (Arcàdia), Carles Revés (Planeta), Luis Solano (Libros del Asteroide) i Núria Tey (Penguin Random House); i els periodistes Ignasi Aragay (Ara), David Castillo (El Punt Avui), Sergi Dòria (ABC), Francisco Marhuenda (La Razón), Miquel Noguer (El País), Álex Sàlmon (El Periódico de Catalunya) i Sergio Vila-Sanjuán (La Vanguardia).

Municipis de Calonge i Sant Antoni i Urueña

Calonge i Sant Antoni és un municipi amb dos nuclis. Hi viuen un total de 12.300 persones però durant l’estiu augmenta considerablement la població. Actualment hi ha 6 llibreries a Calonge 1 una a Sant Antoni.

El projecte Calonge, Poble de Llibres es va inaugurar el desembre de l’any 2021. El dia 10 de desembre van obrir les 6 noves llibreries de Calonge (La llibreria de Sant Antoni és un negoci que ja fa molts anys que és obert) i durant el primer any es van vendre més de 35.000 llibres. La proposta va néixer com una iniciativa de l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni per revitalitzar el centre històric. L’objectiu era convertir-se en la primera book town estable de Catalunya (i la segona d’Espanya). Van iniciar una campanya per atraure llibreters que volguessin obrir el seu negoci a Calonge promovent diferents ajudes i subvencions i van rebre fins a 200 sol·licituds per obrir noves llibreries.

Calonge i Sant Antoni s’han consolidat com un referent de la cultura i el llibre a Catalunya. Durant l’any el municipi organitza diferents activitats i certàmens relacionats amb el món literari com presentacions de llibres, concerts literaris, maridatges de literatura i vi i visites guiades a les diferents llibreries entre d’altres. Gr{cies a la creació d’aquest projecte, el municipi ha aconseguit captar un tipus de turisme interessat en el món del llibre i la cultura fet que ha permès també desestacionalitzat la massificació de la temporada d’estiu.

Urueña és un poble de 203 habitants situat a Valladolid (Castella i Lleó). Actualment hi ha nou llibreries i espais dedicats al món de la lectura i la literatura. Els diferents comerços estan especialitzats en temàtiques: viatges, periodisme, cinema, infantil, naturalesa, món rural, etnografia... El Centro e-LEA Miguel Delibes és un espai de 1.300m2 dedicat a la lectura, l’escriptura i les seves aplicacions. Durant l’any s’hi fan exposicions, tallers, presentacions de llibres, conferències, debats i simpòsiums literaris.

La primera llibreria que es va obrir a Urueña va ser l’Alcaravan ara fa 30 anys. La resta de comerços literaris van obrir el 2007. El projecte va començar gràcies a la iniciativa de la Diputació de Valladolid que seguint els referents d’altres països europeus com Hay-on-Wye a Gal·les buscaven un poble de la província per poder-hi plasmar el mateix projecte. La vila escollida va ser Urueña degut al seu llegat cultural i artístic que des de feia anys caracteritzava el poble amb equipaments reconeguts com la Fundació Joaquín Díaz, el museu de la música, estudis de gravació, enquadernació i maquetació gràfica. Tot plegat va fer que l’ajuntament comprés durant anys diferents solars abandonats per construir-hi espais dedicats al món literari. Finalment el 2007, Urueña va esdevenir el primer poble d’Espanya en ser declarat Villa del Libro.

Actualment cada any passen per Urueña més de 25.000 turistes que motivats per diferents inputs literaris visiten el poble ja sigui per trobar-hi llibres de temàtica molt concreta, assistir a presentacions de llibres en exclusiva o per celebrar-hi congressos i certàmens relacionats amb el món de les lletres.

Memorial Fernando Lara per a L’Altra Editorial

Un altre dels grans premis que es lliuren en el marc de la Nit de l’Edició és el «Memorial Fernando Lara», que atorga la Cambra del Llibre de Catalunya des de 1995, i que reconeix un jove empresari o una nova iniciativa empresarial del sector del llibre, ja sigui editor, distribuïdor, llibreter o gràfic.

El premi ret homenatge a Fernando Lara Bosch, reconegut editor i president de la Cambra del Llibre de Catalunya des de 1987 a 1994, i que va morir l’agost de 1995 en accident de tr{nsit amb només 39 anys.

El Memorial Fernando Lara d’enguany es lliurar{ a Eugènia Broggi, editora de L’Altra Editorial, una editorial catalana, literària i independent, que va néixer el febrer de 2014 i publica entre dotze i quinze llibres l’any tant d’escriptors catalans com d’estrangers, tant novells com consolidats. L’aposta per una literatura exigent que no estigui renyida amb l’accessibilitat, l’edició a fons dels textos i les traduccions, una ferma política d’autor i la convicció que la lectura genera lectura són alguns dels trets més destacables del projecte editorial. Al catàleg de L'Altra hi conviuen escriptors catalans com Toni Sala, Irene Pujadas, Laia Viñas, Guillem Sala, Maria Guasch, Maria Climent, Alicia Kopf, Yannick Garcia i Pilar Codony, i escriptors estrangers com Lucia Berlin, James Salter, Maggie O'Farrell, Vivan Gornick, Colum McCann, Maggie Nelson, Karl Ove Knausgård i Carson McCullers, entre d'altres. Amb els mateixos principis i les mateixes ambicions, l’any 2019 va néixer L’Altra Tribu, una col·lecció dedicada a la literautra juvenil que ja s’ha fet un lloc al mercat de la LIJ de casa nostra gr{cies a la recuperació de clàssics com Quin dia tan bèstia, de Mary Rodgers, Intercanvi amb un anglès, de Christine Nöstlinger, o De quan Hitler va robar el conill rosa, de Judith Kerr, i a la publicació d’obres contempor{nies imprescindibles com Aristòtil i Dante descobreixen els secrets de l’univers, de Benjamin Alire Saez, Mary John, d’Ana Pessoa i Bernardo Carvalho, Caminant junts per la lluna, de Pep Puig, o El cap als núvols, de Bernat Cormand.

Eugènia Broggi (Barcelona, 1974) va començar la seva carrera editorial a la llibreria Foyles de Londres i, quan va tornar a Barcelona, va fer de lectora per l'editorial Anagrama, de llibretera a la Casa del Llibre i de col·laboradora al programa de BTV "Saló de Lectura". El gener de 2004 es va incorporar a l'equip del Grup 62 com editora d'Empúries i l’any 2007 va fundar el segell de butxaca més important del mercat català, labutxaca. El juny de 2013 va deixar el Grup 62 i el gener de 2014 va llançar al mercat el seu projecte propi, una editorial petita, literària i independent, L'Altra Editorial.

XXVI Premi de Traducció Ángel Crespo

El Premi de Traducció Ángel Crespo que lliura l’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya des de 1998, està reconegut com un dels certàmens més prestigiosos del món de la traducció per l’alt nivell de les obres candidates de cada any.

Rep el seu nom en homenatge al poeta, assagista i traductor Ángel Crespo i Pérez de Madrid. Nascut a Ciudad Real el 1926, va viure i morir a Barcelona el desembre de 1995. Va ser professor de literatura a Puerto Rico, Barcelona i Seattle i el 1992 va ser nomenat professor emèrit de la Universitat Pompeu Fabra. El 1984 va rebre el Premi Nacional a la Millor Traducció, que lliura el Ministeri de Cultura d’Espanya.

Fins ara l’han guanyat traductors de la talla de Victoria Alonso Blanco, José María Micó, Juan de Sola, Carlos Fortea, Celia Filipetto, Monika Zgustová, Adan Kovacsics, Magdalena Palmer o Pablo Martín Sánchez, per citar només alguns exemples.

Reconeixement especial pels 100 anys de Bernat Metge (Editorial Alpha) i Editorial Joventut, els 75 anys d’Ediciones Omega, i els 25 anys d’Editorial Corimbo, MTM Editores i Símbol Editors

Anualment el Gremi d’Editors de Catalunya reconeix aquelles editorials associades que celebren anys rodons. D’aquesta manera el Gremi vol posar en valor la diversitat i la resiliència d’un sector de 500 anys d’història a Catalunya.

Enguany, la Nit de l’Edició farà també un reconeixement especial a Bernat Metge (Editorial Alpha) i Editorial Joventut pels 100 anys d’activitat editorial continuada; els 75 anys d’Ediciones Omega, i els 25 anys d’Editorial Corimbo, MTM Editores i Símbol Editors.

 



1699535082image005.jpg



Ajuntaments i Municipis de Catalunya Ajuntament Municipi

Ajuntament Girona, Ajuntament Figueres, Ajuntament Blanes, Ajuntament Lloret de Mar, Ajuntament Olot, Ajuntament Salt, Ajuntament San Feliu de Guíxols, Ajuntament Roses, Ajuntament Banyoles, Ajuntament Palafrugell, Ajuntament Palamós, Ajuntament Llagostera Ajuntaments Gironès, Ajuntaments Pla de l'Estany, Ajuntaments La Selva, Ajuntaments Baix Empordà, Ajuntaments Alt Empordà, Ajuntaments Garrotxa, Ajuntaments Ripollès, Ajuntaments Cerdanya, Ajuntaments Baix Llobregat, Ajuntaments Barcelonès, Ajuntaments Vallès Oriental, Ajuntaments Vallès Occidental, Ajuntaments Barcelona, Ajuntaments Lleida, Ajuntaments Tarragona, Notícies, Notícies Girona, Notícies Barcelona, Notícies Figueres, Notícies Lleida, Notícies Tarragona, Notícies Blanes, Notícies Olot, Notícies Roses, Notícies Llagostera, Notícies diputació, Notícies municipals, Notícies alcaldes, Notícies regidors, Notícies municipis, Notícies pobles, informació municipal, informació política, informació electoral, informació local, informació provincial, informació regional, informació alcaldes, informació regidors, informació consistorial, informació Girona, informació Barcelona, informació Tarragona, informació Lleida, informació gironès, informació comarcal, Barcelona alcaldes, Barcelona regidores , Barcelona municipis, Barcelona municipi, Barcelona Diputació, Barcelona comarca, Barcelona consistori, Barcelona ple, Barcelona eleccions, Barcelona notes premsa, Barcelona polítics, Barcelona polític, Barcelona consell comarcal, Barcelona consellers, Barcelona poblacions, Barcelona ciutat, Girona alcaldes, Girona regidores, Girona municipis, Girona municipi, Girona Diputació, Girona comarca, Girona consistori, Girona ple, Girona eleccions, Girona notes premsa, Girona polítics, Girona polític, Girona consell comarcal, Girona diputats, Girona consellers, Girona demarcació, Girona poblacions, Girona ciutat, Lleida alcaldes, Lleida regidores, Lleida municipis, Lleida municipi, Lleida Diputació, Lleida comarca, Lleida consistori, Lleida ple, Lleida eleccions, Lleida notes premsa, Lleida polítics, Lleida polític, Lleida consell comarcal, Lleida diputats, Lleida consellers, Lleida demarcació, Lleida poblacions, Lleida ciutat, Tarragona alcaldes, Tarragona regidores, Tarragona municipis, Tarragona municipi, Tarragona Diputació, Tarragona comarca, Tarragona consistori, Tarragona ple, Tarragona eleccions, Tarragona notes premsa, Tarragona polítics, Tarragona polític, Tarragona consell comarcal, Tarragona diputats, Tarragona consellers, Tarragona demarcació, Tarragona poblacions, Tarragona ciutat, Ajuntament Platja d'Aro, Ajuntament Begur, Ajuntament Llambilles, Ajuntament Quart, Ajuntament Corçà, Ajuntaments barcelonins, Ajuntaments catalans, ajuntaments Catalunya, ajuntaments comarcals, ajuntaments independents, notícies actualitat, notícies d'interès, notícies premsa, notícies diàries, notícies agencia, informació actualitat, informació premsa, informació diària, informació d'interès, informació última hora, Ajuntament Albiol, Albons, Alcanar, Alcanó, Alcarràs, Alcoletge, Alcover, Aldea| Aldover, Aleixar, Alella, Alfara de Carles, Alfarràs, Alfés, Alforja, Algerri, Alguaire, Alins, Alió Almacelles, Almatret, Almenar, Almoster, Alòs de Balaguer, Alp, Alpens, Alpicat, Alt Àneu, Altafulla, Notícies Amer, Ametlla de Mar, l' Ametlla Vallès, Ampolla, Amposta, Anglès, Anglesola, Arbeca, Arboç, Arbolí, Arbúcies, Arenys de Mar, Arenys de Munt, Argelaguer, Argençola, Argentera, Argentona, Armentera, Arnes, Arres, Arsèguel, Artés, Artesa de Lleida, Artesa de Segre, Ascó, Aspa, Avellanes i a Linya, les Avià, Avinyó, Avinyonet de Puigventós, Avinyonet Penedès, Badalona, Badia Vallès, Bagà, Baix Pallars, Balaguer, Balenyà, Balsareny, Banyeres Penedès, Banyoles, Barbens, Barberà de la Conca, Barberà Vallès, Barcelona, Baronia de Rialb, Bàscara, Bassella, Batea, Bausen, Begues, Begur, Belianes, Bell-lloc d'Urgell, Bellaguarda, Bellcaire d'Empordà

Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409