Canal Ajuntament

Tàrrega celebra un lluït Aplec de Sant Eloi amb activitats populars i la inauguració d’un monument dedicat a Pompeu Fabra

Els actes han comptat amb la participació de la presidenta del Parlament de Catalunya, Anna Erra

Elevada assistència de públic al Parc de Sant Eloi, el pulmó verd de la ciutat 

Tàrrega s’ha engalanat un any més per la celebració de l’Aplec de Sant Eloi, tradició centenària que es manté al calendari el segon diumenge de cada setembre. Avui no ha estat una excepció i el gran pulmó verd de la ciutat, el Parc de Sant Eloi, ha estat punt de trobada de la ciutadania per gaudir de la natura i la cultura popular.

La convidada d’honor ha estat la presidenta del Parlament de Catalunya, Anna Erra, que ha participat en diversos actes com la missa a l’ermita, l’esmorzar de coca i préssec i l’acte central d’enguany: la inauguració del monument dedicat al lingüista Pompeu Fabra (1868–1948) commemorant el 75è aniversari de la seva mort. L’han acompanyada l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú; el president dels Amics de l’Arbre, Jaume Aligué; membres del consistori i altres autoritats.

Aquesta entitat, precisament, ha impulsat la construcció del monument amb donatius de quatre socis. L’estructura llueix un medalló de bronze amb la figura de Fabra forjat per l’artista targarí Josep Castellana. Es tracta de la rèplica d’una peça original de l’any 1968 cedida per Òmnium Cultural. A sota també hi ha gravada la frase ‘Cal no abandonar mai ni la tasca ni l’esperança’, pronunciada pel pare de la normativa moderna de la llengua catalana.

Anna Erra ha elogiat la tasca dels Amics de l’Arbre, masovers del Parc de sant Eloi, “per la seva constància a l’hora de vetllar pel patrimoni i les tradicions. El monument a Pompeu Fabra és un altre exemple de la seva estima vers la cultura catalana i el seu llegat”.

Per la seva part, l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú ha expressat la seva alegria per l’elevada afluència de públic que ha registrat l’aplec: “és un goig mantenir amb èxit aquesta tradició familiar targarina, que a més ha homenatjat aquesta vegada Pompeu Fabra, figura bàsica de la defensa i la dignificació de la llengua catalana”.

Jaume Aligué, president dels Amics de l’Arbre, ha destacat que el monument, ubicat vora la plaça del Mestre Amigó, s’ha construït “espigolant i reaprofitant elements arquitectònics com, per exemple, una antiga roda de molí o pedres recuperades de l’església parroquial”.

Prèviament, l’Aplec de Sant Eloi ha ofert activitats familiars com l’exhibició de la Fal·lera Gegantera, jocs tradicionals per als infants i el 38è Concurs Nacional de Colles Sardanistes a càrrec dels Amics de la Sardana i amb l’actuació de la Cobla Tàrrega. Hi han concorregut una quinzena d’agrupacions, la primera classificada de les quals ha estat Dolç Infern del Grup Sardanista Montserrat de Lleida. Aquesta vegada també hi ha fet parada el Campionat de Catalunya de Colles Juvenils amb cinc colles.

D’altra banda, i després d’uns anys d’absència, s’ha recuperat l’exhibició d’ensinistrament de gossos de la mà del Club Agility Tàrrega. Els Amics de l’Arbre, que coordinen l’Aplec amb la Regidoria de Cultura, també han posat a la venda la rajola commemorativa, que en aquest 2023 reprodueix la imatge de la plaça del germà escolapi Gonçal Crespo inaugurada l'any passat.

 

1694545444image001.jpg
1694545444image005.jpg
1694545444inauguraci?_del_monument_a_pompeu_fabra.jpg
1694545445la_presidenta_del_parlament_de_catalunya_ha_lloat_la_tasca_dels_amics_de_l'arbre.jpg
1694545445concurs_de_colles_sardanistes.jpg


Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409

Top Desktop version