Canal Ajuntament

Tàrrega. Tàrrega inaugurarà un monument dedicat a Pompeu Fabra en el marc de l’Aplec de Sant Eloi el diumenge 10 de setembre

Els Amics de l’Arbre i la Regidoria de Cultura coordinen una matinal d’activitats tradicionals al parc que comptarà amb la visita de la presidenta del Parlament de Catalunya, Anna Erra 

Amb l’arribada del setembre, Tàrrega es prepara per celebrar l’Aplec de Sant Eloi. La cita serà el diumenge 10 de setembre coincidint amb la darrera jornada de FiraTàrrega 2023. El Parc de Sant Eloi, el gran pulmó verd de la ciutat, tornarà a ser escenari d’activitats de cultura popular revivint aquesta tradició d’arrels centenàries.

L’Associació dels Amics de l’Arbre, masovers del parc, i la Regidoria de Cultura han preparat una matinal de propostes per gaudir de la cultura popular i la natura. Enguany la convidada d’honor serà la presidenta del Parlament de Catalunya, Anna Erra, que participarà als actes acompanyada de l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú i el president dels Amics de l’Arbre, Jaume Aligué.

Destaca com a acte central la inauguració del monument dedicat a Pompeu Fabra (1868–1948), que passarà a enriquir el patrimoni del Parc de Sant Eloi. Situat vora la plaça del Mestre Amigó, el monument suposa la culminació d’una iniciativa plantejada el 2018 dins la commemoració dels 150 anys del naixement del filòleg català. Finalment, s’inaugurarà aquest 2023 coincidint amb el 75è aniversari de la mort de Fabra.

L’estructura lluirà un medalló de bronze amb la figura de Pompeu Fabra forjat per l’artista targarí Josep Castellana. Es tracta de la rèplica d’una peça original cedida per Òmnium Cultural d’entre el centenar de medallons que el mecenes Lluís Carulla va realitzar l’any 1968 amb motiu del centenari del naixement del lingüista. L’exemplar lliurat als Amics de l’Arbre és fet de pasta amb una fina capa de bronze i se n’ha fet una reproducció en bronze massís per garantir la resistència a la intempèrie.

El finançament del monument ha anat a càrrec de quatre persones associades dels Amics de l’Arbre amb una suma total de 14.600 euros. El constructor Santi Torres, autor de diverses intervencions al Parc de Sant Eloi, s’ha encarregat de les obres, les quals han reutilitzat elements com una antiga roda de molí o pedres recuperades de l’església parroquial. El monument s’inaugurarà a 2/4 de 12 del migdia.

Abans, el programa arrencarà a les 10 del matí amb la missa a l’ermita, l’esmorzar de coca i préssec i els balls de la Fal·lera Gegantera. A partir de les 11 del matí prendran el relleu els jocs tradicionals de Fefe i Cia i el 38è Concurs Nacional de Colles Sardanistes a càrrec dels Amics de la Sardana i amb l’actuació de la Cobla Tàrrega. Aquesta vegada també hi farà parada el Campionat de Catalunya de Colles Juvenils.

Es recupera la demostració d’ensinistrament de gossos

Després d’uns anys d’absència, a més, torna l’exhibició d’ensinistrament de gossos amb el Club Agility Tàrrega. Els cans sortejaran un circuit d’obstacles fent gala davant el públic de les seves habilitats. Els Amics de l’Arbre, per la seva part, mantindran el costum de posar a la venda la rajola commemorativa de l’Aplec, que enguany reproduirà la imatge de la plaça del germà escolapi Gonçal Crespo inaugurada l'any passat.

Dilluns 11 de setembre: Diada Nacional de Catalunya

D’altra banda, a més de FiraTàrrega i l’Aplec de Sant Eloi, el setembre porta una altra emblemàtica celebració a la capital de l’Urgell: la Diada Nacional de Catalunya. El dilluns 11 de setembre, a les 11 del matí, la plaça de Rafael Casanova serà l’escenari on consistori i entitats tributaran ofrenes florals al monument dels màrtirs de l’Onze de Setembre de 1714. Presentat per Elisabeth Talavera, presidenta de la Societat Ateneu, l’acte es clourà amb la interpretació d’’Els Segadors’ sota la direcció de Mercè Salvadó. 

1693752686image003.jpg
1693752686image004.jpg


Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409

Top Desktop version