Canal Ajuntament

Titulars
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
A+ A A-

Blanes. Blanes celebra el Dia Mundial pels Drets de les Persones Grans amb una marxa on ha participat gent de totes les edats

 S’ha fet una caminada al llarg de tot el passeig i s’ha llegit el manifest 2023 de rebuig als abusos i maltractaments a les persones grans.


Avui dijous, coincidint amb el Dia Mundial de la Presa de Consciència sobre l’Abús i el Maltractament a les Persones Grans que s’escau el 15 de juny, Blanes ha caminat en defensa dels seus drets, en una marxa que ha aplegat gent de totes les edats. La ‘Caminada pels Drets de les Persones Grans’ s’ha fet per segon any consecutiu, repetint l’èxit que ja va tenir al 2022.

La sortida s’ha fet a les 10 del matí des del Banc dels Músics del Passeig de Mar, on hi ha el Monument al Sardanista. Des d’allí s’ha seguit el recorregut de tota la línia marítima fins arribar fins el final del Passeig de S’Abanell i s’ha tornat al punt de sortida, fent una aturada tècnica davant de la Roca de Sa Palomera perquè tots i totes les participants s’apleguessin per una fotografia que ha immortalitzat la marxa. És un recorregut d’uns 4’5 km que ha demostrat, una vegada més, que les persones grans estan en forma, de vegades molt més que la gent d’altres edats.

L’activitat ha estat organitzada per l’Àrea d’Acció Social de l’Ajuntament de Blanes, comptant amb la implicació de diverses entitats del municipi: l’Associació de Pensionistes i Jubilats del Casal Benet Ribas; l’Associació de Prejubilats i Pensionistes de la Casa del Mar; l’Assemblea de Creu Roja de Blanes-Lloret-Tossa; el Grup Fondistes Blanes; i l’Ambulatori de Blanes.

En aquesta ocasió, a més a més, s’ha comptat amb la participació d’un grup d’alumnes de l’Institut Sa Palomera, que també han cobert tot el recorregut, refermant així l’objectiu d’involucrar en aquesta problemàtica gent de totes les edats. Abans de començar, s’ha encarregat de donar la benvinguda a tothom la tinenta d’alcalde d’Acció Social en funcions, Marina Vall·llosada, acompanyada de tècniques del departament.

Nou èxit de la II Caminada pels Drets de les Persones Grans

Per fer encara més evident i plausible el motiu de la marxa, les i els participants lluïen a la capçalera una pancarta amb el lema ‘15 de Juny: Pels Drets de la Gent Gran’. Centenars de persones han participat en l’experiència, que ha culminat retornant de nou al punt de sortida: el Banc dels Músics del Passeig de Mar, on ha tingut lloc la lectura del Manifest del Consell de la Gent Gran de Catalunya.

Se n’han encarregat de llegir-lo dues persones representants d’aquest col·lectiu, la Montserrat Castilla i Rosa Tatay, en nom de la Casa del Mar i del Casal Benet Ribas, respectivament. Després dels parlaments i les reivindicacions, l’acte ha esdevingut més distès, amb un final de festa que ha inclòs diferents entreteniments, música, obsequis, un pica-pica i –sobretot- molt bon ambient.

Manifest del Consell de la Gent Gran de Catalunya

“El maltractament és un problema social generalitzat que pot afectar a una persona independentment de la seva classe social o del seu entorn de residència i que afecta majoritàriament a la població femenina. És una problemàtica oculta, ja que en moltes ocasions es produeix dins de la llar i no es manifesta exteriorment.

En aquest 2023 volem sensibilitzar-nos en la PREVENCIÓ.

La prevenció és el conjunt d’accions dirigides a sensibilitzar la ciutadania en general per evitar o reduir la incidència de la problemàtica dels maltractaments a les persones grans. Si reduïm els factors de risc, dificultarem la normalització social dels maltractaments.

Cap maltractament no és justificable ni tolerable.

La difusió i sensibilització a la població general té com a objectiu visibilitzar el fenomen dels maltractaments vers les persones grans i promoure el bon tracte. A més, hem de tenir present l’augment demogràfic de les persones grans i la perspectiva creixen de l’esperança de vida, cada dia es més notable a Catalunya. Per tant, aquest maltractament envers les persones grans continuarà existint i més entre les dones que tenen una esperança de vida més elevada. Les múltiples pèrdues per l’edat ens fan ser més vulnerables i en major situació de risc de patir tota mena de violències, abusos de poder, discriminacions i maltractes.

El silenci és el còmplice del maltractament. Hem de detectar la discriminació social, l’abús de poder i les múltiples violències que pateixen les persones grans.

Volem animar a les persones que pateixin algun tipus de maltractament o abús (ja sigui psicològic, econòmic, de desatenció, físic o sexual) que ho comuniquin i ,també, si ho detecten o en tenen sospita els familiars, amics o veïns. La policia, la fiscalia o els serveis socials són les vies per poder ajudar a una persona que, per les seves condicions, està en la majoria dels casos totalment indefensa.

Cal gent gran activa per posar-se al davant de les associacions, per liderar-les i donar la veu d’alerta a les administracions, perquè siguin sensibles davant d’aquestes circumstàncies.

Comença a ser visible en la nostra societat una forma silenciosa del maltractament: la sobrecàrrega de responsabilitats familiars que han d’assumir els avis, en un moment que hauria de ser de tranquil·litat i atenció per a un mateix. Aquesta situació els provoca un sobreesforç físic i emocional.

En un altre vessant, les famílies cuidadores sovint han d’afrontar una manca de coneixements, d’informació i d’estratègies per dur a terme la cura de les persones grans amb dependència, sigui física o psíquica (dèficits cognitius). No totes disposen d’ajudes tècniques, de mitjans adients i, en la majoria dels casos, de suport emocional. Una situació amb aquestes característiques provoca que l’atenció que es presta a la persona gran sigui (involuntàriament) inadequada, que el nivell d’estrès en les persones cuidadores sigui elevat, que aparegui la intolerància i es disparin les crisis familiars. Tot això pot provocar situacions d’abús i de maltractaments, de la qual cosa es desprèn que cal cuidar el/la que cuida.

És possible que les futures generacions puguin disposar de dispositius adients que els permetin millorar la seva qualitat de vida quan no es valguin per elles mateixes. Però, per diverses raons tindrem situacions on el maltractament estructural o social és molt rellevant i esdevé l’origen de gran part dels tipus de maltractament que s’experimenten en el terreny més personal.

Els prejudicis, les conductes d’abús de poder, la manca de respecte, el desconeixement, les dificultats per tenir accés als serveis de salut i els serveis socials, entre d’altres, són factors a tenir en compte per no generar discriminacions en grups socials.

La discriminació per edat (edatisme) també és present en els estereotips negatius que s’apliquen a la vellesa.

També és molt important, com a sistema de detecció, prestar atenció a l’evolució de la modificació de les capacitats cognitives. Moltes vegades les persones grans que pateixen maltractament tenen algun tipus de demència associada a una pèrdua de capacitat cognitiva.

Per tots aquests motius creiem que la prevenció ha de ser una eina important.


1686838867ii_marxa_pels_drets_de_les_persones_grans_(11).jpg
1686838867ii_marxa_pels_drets_de_les_persones_grans_(33).jpg
1686838867ii_marxa_pels_drets_de_les_persones_grans_(42).jpg
1686838867ii_marxa_pels_drets_de_les_persones_grans_(45).jpg
1686838867ii_marxa_pels_drets_de_les_persones_grans_(51).jpg


Ajuntaments i Municipis de Catalunya Ajuntament Municipi

Ajuntament Girona, Ajuntament Figueres, Ajuntament Blanes, Ajuntament Lloret de Mar, Ajuntament Olot, Ajuntament Salt, Ajuntament San Feliu de Guíxols, Ajuntament Roses, Ajuntament Banyoles, Ajuntament Palafrugell, Ajuntament Palamós, Ajuntament Llagostera Ajuntaments Gironès, Ajuntaments Pla de l'Estany, Ajuntaments La Selva, Ajuntaments Baix Empordà, Ajuntaments Alt Empordà, Ajuntaments Garrotxa, Ajuntaments Ripollès, Ajuntaments Cerdanya, Ajuntaments Baix Llobregat, Ajuntaments Barcelonès, Ajuntaments Vallès Oriental, Ajuntaments Vallès Occidental, Ajuntaments Barcelona, Ajuntaments Lleida, Ajuntaments Tarragona, Notícies, Notícies Girona, Notícies Barcelona, Notícies Figueres, Notícies Lleida, Notícies Tarragona, Notícies Blanes, Notícies Olot, Notícies Roses, Notícies Llagostera, Notícies diputació, Notícies municipals, Notícies alcaldes, Notícies regidors, Notícies municipis, Notícies pobles, informació municipal, informació política, informació electoral, informació local, informació provincial, informació regional, informació alcaldes, informació regidors, informació consistorial, informació Girona, informació Barcelona, informació Tarragona, informació Lleida, informació gironès, informació comarcal, Barcelona alcaldes, Barcelona regidores , Barcelona municipis, Barcelona municipi, Barcelona Diputació, Barcelona comarca, Barcelona consistori, Barcelona ple, Barcelona eleccions, Barcelona notes premsa, Barcelona polítics, Barcelona polític, Barcelona consell comarcal, Barcelona consellers, Barcelona poblacions, Barcelona ciutat, Girona alcaldes, Girona regidores, Girona municipis, Girona municipi, Girona Diputació, Girona comarca, Girona consistori, Girona ple, Girona eleccions, Girona notes premsa, Girona polítics, Girona polític, Girona consell comarcal, Girona diputats, Girona consellers, Girona demarcació, Girona poblacions, Girona ciutat, Lleida alcaldes, Lleida regidores, Lleida municipis, Lleida municipi, Lleida Diputació, Lleida comarca, Lleida consistori, Lleida ple, Lleida eleccions, Lleida notes premsa, Lleida polítics, Lleida polític, Lleida consell comarcal, Lleida diputats, Lleida consellers, Lleida demarcació, Lleida poblacions, Lleida ciutat, Tarragona alcaldes, Tarragona regidores, Tarragona municipis, Tarragona municipi, Tarragona Diputació, Tarragona comarca, Tarragona consistori, Tarragona ple, Tarragona eleccions, Tarragona notes premsa, Tarragona polítics, Tarragona polític, Tarragona consell comarcal, Tarragona diputats, Tarragona consellers, Tarragona demarcació, Tarragona poblacions, Tarragona ciutat, Ajuntament Platja d'Aro, Ajuntament Begur, Ajuntament Llambilles, Ajuntament Quart, Ajuntament Corçà, Ajuntaments barcelonins, Ajuntaments catalans, ajuntaments Catalunya, ajuntaments comarcals, ajuntaments independents, notícies actualitat, notícies d'interès, notícies premsa, notícies diàries, notícies agencia, informació actualitat, informació premsa, informació diària, informació d'interès, informació última hora, Ajuntament Albiol, Albons, Alcanar, Alcanó, Alcarràs, Alcoletge, Alcover, Aldea| Aldover, Aleixar, Alella, Alfara de Carles, Alfarràs, Alfés, Alforja, Algerri, Alguaire, Alins, Alió Almacelles, Almatret, Almenar, Almoster, Alòs de Balaguer, Alp, Alpens, Alpicat, Alt Àneu, Altafulla, Notícies Amer, Ametlla de Mar, l' Ametlla Vallès, Ampolla, Amposta, Anglès, Anglesola, Arbeca, Arboç, Arbolí, Arbúcies, Arenys de Mar, Arenys de Munt, Argelaguer, Argençola, Argentera, Argentona, Armentera, Arnes, Arres, Arsèguel, Artés, Artesa de Lleida, Artesa de Segre, Ascó, Aspa, Avellanes i a Linya, les Avià, Avinyó, Avinyonet de Puigventós, Avinyonet Penedès, Badalona, Badia Vallès, Bagà, Baix Pallars, Balaguer, Balenyà, Balsareny, Banyeres Penedès, Banyoles, Barbens, Barberà de la Conca, Barberà Vallès, Barcelona, Baronia de Rialb, Bàscara, Bassella, Batea, Bausen, Begues, Begur, Belianes, Bell-lloc d'Urgell, Bellaguarda, Bellcaire d'Empordà

Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409