Canal Ajuntament

Blanes. Blanes treballa en la creació d’un nou circuit d’atenció a dones víctimes de violència masclista, que inclou el programa VIOPET

L’Ajuntament de Blanes està treballant en l’elaboració d’un nou circuit d’atenció a dones víctimes de violència masclista, que substituirà ben aviat el protocol que segueix vigent. Des que es va encetar la feina de revisió, el passat mes de novembre, la tasca està molt avançada, i pràcticament ha entrat ja en la seva recta final, tot i que encara falta tancar el document definitiu després que tots i totes les integrants hagin acabat de donar-li la darrera volta.

Per fer un seguiment de la seva evolució, fa pocs dies va haver-hi una trobada de la comissió redactora a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Blanes, una posada en comú encapçalada per la tinenta d’alcalde d’Acció Social i Igualtat, Marina Vall·llosada. Per la seva, la comissió redactora la integren les tècniques d’aquest departament, i està formada per representants dels diferents cossos policials, així com per professionals de l’àmbit de la salut i de l’àmbit social. La tasca que s’està desenvolupant és la de revisar i actualitzar el protocol que se seguia fins ara, definint les fases del circuit a implementar en endavant.

Revisió i actualització d’una problemàtica que no disminueix

Segons les professionals de l’àmbit social que s’encarreguen directament de l’atenció a dones víctimes de violència masclista, es tracta d’abordar una problemàtica que, amb el pas dels anys, continua sent la mateixa. Una xacra que abans estava més invisibilitzada, perquè la mateixa societat no volia admetre que existia, i ara tot just comença a entendre’s que cal eradicar, tot i que encara hi hagi veus discordants, ancorades en el passat.

Des de sempre hi ha hagut violència masclista, però ara el què ha anat canviant són els tipus casos que hi ha hagut, així com els canvis en la normativa legal. Tot plegat ha fet necessària aquesta revisió perquè les intervencions que s’aborden des dels diferents àmbits s’adaptin a l’actual situació. A Blanes un dels canvis que ja s’ha introduït és la incorporació d’una treballadora social a l’equip del SIAD, el Servei d’Informació i Atenció a les Dones. La nova incorporació s’encarrega de fer la primera atenció a les dones.

Així es pot donar una atenció immediata i més eficaç, ja que s’adapta a cada cas, sense generalitzar. Això garanteix un millor tractament de cada situació, perquè la principal perjudicada, la víctima, sigui atesa amb els mitjans més adequats a la situació en què es troba. Els darrers anys, els casos de violència masclista no han disminuït, ans al contrari.

Amb tot, des del Departament d’Acció Social es considera que no és que ara hi hagin més agressions. El nombre de casos que s’atenen s’han vist incrementats perquè s’està perdent la por a denunciar-ho. Tanmateix, el què també s’ha comprovat lamentablement és l’aparició de nous tipus d’atacs, amb l’aparició de l’ara tan coneguda violència vicària que de fet ja s’havia donat abans, però no pas amb tanta virulència.

Una altra innovació que s’ha afegit en el tractament i atenció dels casos de dones víctimes de violència masclista és garantir encara més el seu anonimat i discreció quan s’adrecen a l’administració per fer una consulta o informar-se. Un primer pas que, sovint, costa de fer. En aquest sentit, s’han separat els serveis que s’oferien de manera conjunta en un mateix espai de la Plaça Argentina número 5. Ara, ha passat a ser, de manera exclusiva, el SIAD: Servei d’Informació i Atenció a les Dones.

Programa VIOPET de suport a les víctimes amb animals de companyia

L’Ajuntament de Blanes, a través d’Acció Social, Policia Local, el SIAD i d’altres serveis i entitats, va signar l’estiu passat un acord de col·laboració que afegeix un nou servei vinculat a les víctimes de violència masclista. El conveni ratifica el compromís amb la Direcció General de Drets dels Animals del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 per desplegar el programa VIOPET al municipi. El servei d’atenció està específicament adreçat a les víctimes de violència masclista amb animals de companyia al seu càrrec.

El programa VIOPET es desenvolupa amb el suport de diferents professionals de la medicina, veterinària, educació canina/felina, treball social, forces i cossos de seguretat, etc. L’objectiu principal és intervenir perquè les víctimes puguin abandonar les llars on pateixen els maltractaments sense estar condicionades per la incertesa de no saber què passarà amb el seu animal un cop hagin presentat la denúncia o marxin de casa seva. Dit d’una altra manera: que no hagin de triar entre la seva seguretat personal i la del seu animal.

Amb la signatura del conveni, l’Ajuntament de Blanes ha inclòs aquest servei al Circuit d’Atenció a Dones Víctimes de Violència Masclista, ja que el programa VIOPET disposa d’una borsa de cases d’acollida que ofereixen allotjament gratuït a l’animal mentre dura el procés d’inserció de la víctima. Qualsevol persona que vulgui adherir-se al programa VIOPET per oferir-se de manera voluntària a la borsa de cases d’acollida ho pot fer a través de l’enllaç www.viopet.es

Segons les estadístiques, un 30% de les dones víctimes de violència de gènere tenen animals de companyia al seu càrrec . D’aquestes, un 86% expliquen que fruit d’aquesta situació els maltractaments també acaben repercutint als animals de companyia, i un 59% retarden la sortida del seu domicili per no trobar-li un allotjament alternatiu.

1684928219dona_passejant_un_gos_a_blanes_5.jpg


Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409

Top Desktop version