Canal Ajuntament

Blanes. Emma Aguilera guanya el I Concurs de Fotografia Filosòfica ‘Fes-me Pensar’

Ja ho diu l’adagi que una imatge val més que mil paraules, però en aquesta ocasió l’experiència supera amb escreix aquesta afirmació, ja que complementa una fotografia amb un text que li dóna un valor afegit i fa reflexionar. Aquest ha estat l’objectiu que ha fet sorgir una experiència inèdita a Blanes: el I Concurs de Fotografia Filosòfica ‘Fes-me Pensar’.

La guanyadora d’aquesta primera edició ha estat Emma Aguilera, amb una instantània on es veu una posta de sol presa des de la pujada a Sant Joan, amb la zona del port en primer terme, acompanyada d’una frase demolidora: ‘Sabem o creiem que el sol tornarà a sortir demà'’. N’hi havia per entretenir-se una bona estona al voltant d’aquesta pregunta, però l’Emma –igual que la resta d’autores i autors seleccionats- només disposaven de tres minuts per defensar els respectius treballs.

La convocatòria es va fer el passat mes d’abril, i ja es considera un èxit la resposta obtinguda: 90 propostes d’alumnes de batxillerat i 4rt d’ESO. D’aquest total se’n van seleccionar 10 finalistes, que van encarregar-se de defensar oralment les respectives autores i autors en un acte que va tenir lloc fa pocs dies a la Biblioteca Comarcal, encapçalat per l’alcalde, Àngel Canosa, i la tinenta d’alcalde d’aquest servei, Marina Vall·llosada.

Els acompanyaven la directora de la Biblioteca, Gemma Ciuró, l’impulsor de l’experiència, Jordi Gaitán, els membres del jurat i els integrants que han promogut l’exitosa iniciativa. Després d’un parlament de benvinguda a càrrec de l’alcalde, l’acte va continuar amb l’exposició de cadascuna de les autores i autors, tancant-se amb el veredicte i lliurament del diploma acreditatiu del guardó, al qual se li afegeix que el treball quedarà exposat durant tot l’any a la Sala Jove.

El jurat l’han format membres dels tres instituts públics de Blanes, així com de la Biblioteca Comarcal, de l’Agrupació Fotogràfica i Cinematogràfica de Blanes (AFIC), així com ex alumnes relacionats amb els àmbits de la imatge i la filosofia. Les altres nou fotògrafes i fotògrafs finalistes d’aquesta primera edició han estat Judit Cissé, Judit Cava, Paola Carvalho, Zaynab Lahrach Michicho, Elsa Almendros, Laia López, Míriam Garcia, Martina Chaves i Ismael González.

Una experiència innovadora que uneix la fotografia i la filosofia

La innovadora experiència ha sorgit dels tres instituts d’educació secundària de Blanes, inspirats en l’Olimpíada de Filosofia de Catalunya. Es va decidir proposar a l’alumnat de 4rt d’ESO i Batxillerat que participessin en un repte filosòfic fotogràfic. L’objectiu ha estat fomentar el desenvolupament del pensament propi i la creativitat de l’alumnat a partir d’un tema o qüestió filosòfica, amb un enfocament contemporani.

A més a més, s’ha emmarcat en el 50è aniversari del prestigiós Trofeu Quillat de Fotografia de l’AFIC, l’Agrupació Fotogràfica i Cinematogràfica de Blanes, que en aquest mig segle de vida no tan sols s’ha consolidat abastament. També ha assolit un nivell internacional que fa que cada any arribin a Blanes composicions d’arreu del planeta.

La proposta impulsada pels tres centres educatius a consistit en demanar als estudiants dels instituts Sa Palomera, Serrallarga i S’Agulla que presentessin una fotografia amb una pregunta filosòfica associada. La col·lecció de fotografies s’ha publicat a les xarxes socials en un perfil d’Instagram exclusiu per a la proposta, que es presenta sota el nom de ‘Fes-me Pensar’.

L’únic condicionant d’aquesta primera edició ha estat que la fotografia filosòfica ha de connectar inequívocament amb Blanes, ja sigui a través de la imatge, la pregunta o d’ambdues. Tothom qui ha volgut participar va tenir temps fins el 28 d’abril, quan es va fer el recompte final i la preselecció de 10 treballs per escollir entre ells l’obra guanyadora.

168483767410_autores_i_autors_finalistes_amb_guanyadora.jpg
1684837674emma_aguilera_presentant_la_seva_obra.jpg
1684837674fotografia_guanyadora_-_emma_aguilera.jpg


Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409

Top Desktop version