Canal Ajuntament

Blanes reprendrà les Excavacions al Jaciment dels Padrets per seguir descobrint més dades de la petjada romana

La setmana vinent està previst que es reprenguin uns treballs que havien quedat pendents de la seva continuïtat, després de l’èxit dels resultats que va tenir en la seva primera etapa. Es tracta de tornar a posar en marxa l’Excavació al Jaciment Romà de la Penya dels Padrets de Blanes, que tornaran a activar-se a partir de la setmana vinent, del 22 al 26 de maig.

Aquesta segona campanya s’espera que permeti seguir descobrint bocins de la història més pretèrita del municipi que romanen encara amagats de la vista humana. L’Ajuntament de Blanes, a través del Departament d’Arxiu i Patrimoni, ha adjudicat els treballs al mateix arqueòleg director de la primera etapa, Joan Llinàs, a través de l’empresa Atri Cultura i Patrimoni, amb la coordinació de l’Arxiu Municipal que dirigeix Toni Reyes.

Durant els propers mesos –a excepció del mes d’agost, quan les temperatures no aconsellen treballar en una excavació a l’aire lliure i s’aturarà l’activitat-, un equip format pel director arqueòleg, un arqueòleg de suport i 4 auxiliars d’arqueologia, s’encarregarà de seguir recuperant nous vestigis. S’ha adjudicat per 82.000 €, i la previsió és que aquesta segona incursió finalitzi a mitjans d’octubre.

La planificació prevista és fer excavacions en profunditat a tres de les zones d’habitatges localitzades durant la primera campanya, així com dels carrers cardo i decumanus, és a dir: carrers en horitzontal i vertical que travessen el nucli. També es farà una excavació en extensió a tota la zona que envolta els espais localitzats, per investigar quines estructures hi ha per sota la superfície.

Més endavant, després de l’estiu, també s’afrontarà una altra feina prou atractiva i decisiva, perquè serà un següent pas cap a la reconstrucció fidedigna de l’aspecte que tenia aquesta petita urbs fa més de 2.000 anys. Es començarà el procés de consolidació en l’espai on ja es va fer una excavació en profunditat l’any passat, on es van localitzar les tavernes i un munt de vestigis interessants que van permetre als experts treure conclusions inèdites, desconegudes fins llavors.

Participació de voluntariat en aquesta 2a Campanya

Igual que ja es va fer amb la primera campanya del 2022, enguany la continuació de l’apassionant feina de recuperar lenta però inexorablement la història de Blanes a ulls vista també obrirà la possibilitat a què puguin viure-ho equips de persones voluntàries que tinguin ganes de viure una experiència irrepetible. Les voluntàries i voluntaris, sota direcció professional, podran participar als diferents torns que s’elaboraran en funció del nombre de persones inscrites perquè pugui prendre’n part el major nombre possible.

Hi ha dos tipus de tasques, en funció del què atregui més a les persones que vulguin donar un cop de mà. Per tant, es pot escollir entre dues opcions: treball de camp al jaciment i treball de laboratori. En el primer cas la col·laboració consisteix en donar suport a les tasques d’excavació que realitzarà l’equip d’arqueòlegs i arqueòlogues sobre el terreny. Per això, cal tenir present que es requereix esforç físic i saber moure’s per terreny irregular. S’haurà d’ajudar a fer moviments de terres, portar carretons i utilitzar eines pròpies de les excavacions: pales, palets, escombretes i paletins.

El treball de laboratori és la tasca científica més valuosa, ja que inclou dues principals qüestions. D’una banda, contribuir en la neteja dels objectes localitzats, treure’ls les restes de terra i residus que puguin tenir adherides. S’han de deixar en el millor estat possible per a la seva avaluació i emmagatzematge a l’espera que els experts dictaminin.

Aquest equip de voluntaris i voluntàries també s’haurà d’encarregar de classificar els diferents tipus de resta arqueològica que s’ha descobert, així com de siglar-la, és a dir: etiquetar-la per a la seva identificació i emmagatzemar-la en òptimes condicions. Per tant, el treball de laboratori no requereix un esforç físic tan exposat com el voluntariat del camp de treball, i es farà en un local municipal on quedaran resguardades i custodiades les peces.

Inscripcions Voluntariat del 16 al 26 de maig online i presencial

Sigui quina sigui la tasca escollida, les jornades s’allargaran des de les 9 del matí fins 2/ de 2 del migdia, i l’únic requisit que es demana és tenir més de 18 anys. En cada jornada treballaran tres persones al jaciment i dues al laboratori, i cada voluntària o voluntari pot inscriure’s per fer-ho en més d’una ocasió, tan sols ho han d’especificar.

Les inscripcions es poden fer del 16 al 26 de maig. Hi ha dues maneres d’apuntar-se: online i/o presencialment. Per aquesta segona opció cal anar a l’Arxiu Municipal –Carrer  de la Unió, 13- de 9 a 14 h i per fer-ho online, a través de l’enllaç creat per Participació Ciutadana i Promoció de la Ciutat: Formulari voluntariat Jaciment romà Penya dels Padrets 2023 (blanes.cat)


Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409

Top Desktop version