Canal Ajuntament

2.300 alumnes de primària de totes les escoles omplen 2.500 m2 del Passeig de Mar de Blanes en la VI Cloenda de ‘Dansa a les Escoles’

Aquest divendres el Passeig de Mar s’ha vist literalment envaït per un exèrcit de joveníssims ballarins i ballarines que han mostrat, a tothom qui els ha volgut seguir, les seves habilitats en diferents tipus de danses populars catalanes. Es tractava de la VI Cloenda de ‘Dansa a les Escoles’, una experiència organitzada per l’Esbart Joaquim Ruyra amb el suport de l’Àrea de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Blanes.

Des de les 10 del matí i fins al migdia, 2.300 nois i noies de totes les escoles de Blanes, més concretament dels cursos de primer a sisè de primària, han estat ballant les danses que han estat aprenent a les seves respectives aules. La cloenda de l’activitat ‘Dansa a les Escoles’ és la culminació del treball que s’ha estat fent als centres educatius durant els darrers mesos.

En aquesta ocasió ha estat més espectacular que mai, ja que els i les joves dansaires ocupaven 2.500 m2 del passeig. L’anècdota de la jornada ha estat l’aparició de sobte d’una pluja inesperada, que ha obligat a començar endarrerir un xic l’inici de l’activitat, decidint-se finalment que es tirava endavant. Una decisió encertada, perquè després del breu ruixat ha sortit el sol amb tota la seva intensitat.

Una eina educativa i lúdica per alumnes i professorat

Per arribar a la jornada d’avui, durant aquest curs els membres de l’Esbart Joaquim Ruyra han explicat als i les mestres els balls que posteriorment s’han encarregat d’ensenyar als i les respectives alumnes a les aules. L’experiència té diversos objectius: d’una banda, donar a conèixer una part del ric patrimoni cultural i les danses tradicionals que hi ha arreu dels Països Catalans.

De l’altra, donar tot un seguit de materials al professorat perquè pugui utilitzar-ho com a eina pedagògica. En aquest darrer sentit, es pot aplicar a múltiples matèries i aspectes igualment importants des de les més diverses vessants. Així, hi ha des del camp de la psicomotricitat fins el llenguatge musical, passant per la pròpia llengua i totes les aplicacions imaginables que es puguin pensar.

Els 10 centres d’arreu del municipi que han participat aquest curs 2022-2023 són tots els que hi ha a Blanes, i es tracta de les escoles: Carles Faust, Sa Forcanera, Quatre Vents, Napoleó Soliva, Pinya de Rosa, i Mossèn Joan Batlle. També ho han fet els Col·legis Cor de Maria i Santa Maria, així com el Centre d’Educació Especial Ventijol. En aquest darrer cas, a més, es fa una experiència de dansa inclusiva per a una 50ena de nois i noies amb diversitat funcional.

Composicions musical de nova fornada en directe, adaptades a l’actualitat

Al tractar-se de danses d’arrel, les tonades i melodies que s’utilitzen són de caràcter popular i tradicional, però la proposta ha presentat aquests darrers anys nous arranjaments musicals que formen part del dossier pedagògic que prepara l’Esbart Joaquim Ruyra com a base de l’experiència. El principal esforç ha estat posar al dia les melodies que ballen els nens i nenes a partir de nous arranjaments de caràcter més modern, versions totalment contemporània i a to amb els estètiques musicals d’avui dia.

Per interpretar aquestes melodies durant la intensa vetllada matinal d’aquest matí, s’ha comptat amb la interpretació de les peces en directe a càrrec d’una Cobleta creada expressament per aquest esdeveniment. Com en anteriors ocasions, és una cobla de petit format integrada per prestigiosos músics de l’àmbit d’arrel, sota direcció de Marcel Casellas, i comptant també amb la sempre engrescadora presència de l’animador Jaume Barri com a convidat.

A banda del suport dels mestres i el personal docent dels diferents centres educatius, 40 monitors de l’esbart s’han encarregat de donar cobertura als alumnes perquè interpretessin les diferents danses sobre el passeig. L’acte l’ha encapçalat l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, acompanyat del president de l’Esbart Joaquim Ruyra, Marc Coll, així com pel tinent d’alcalde de Cultura i Festes, Albert Sanz.

Com sol ser tradicional l’activitat s’ha tancat amb el lliurament d’obsequis als representants de tots els centres educatius. L’Esbart Joaquim Ruyra també ha entregat al batlle un obsequi d’agraïment a l’Ajuntament de Blanes, pel suport en l’organització de l’esdeveniment, que compta igualment amb la col·laboració de la Diputació de Girona i de la Generalitat.

1683900752cloenda_dansa_a_les_escoles_esbart_(45).jpg
1683900752cloenda_dansa_a_les_escoles_esbart_(37).jpg
1683900752cloenda_dansa_a_les_escoles_esbart_(30).jpg
1683900752cloenda_dansa_a_les_escoles_esbart_(33).jpg
1683900752cloenda_dansa_a_les_escoles_esbart_(62).jpg


Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409

Top Desktop version