Canal Ajuntament

Blanes s’adhereix al Dia Internacional de la Fibromiàlgia i la Síndrome de Fatiga Crònica que se celebra avui divendres, 12 de Maig

Una vegada més, com no podia ser d’una altra manera, l’Ajuntament de Blanes s’ha adherit a la Campanya #CatalunyadeBlau de conscienciació i sensibilització social per a les afectades i afectats de Fibromiàlgia, la Síndrome de Fatiga Crònica i altres síndromes de sensibilització central. La campanya promou que la nit del 12 de maig s’il·luminin molts indrets d’arreu del país de color blau fosc per donar visibilitat a les malalties i en solidaritat amb les persones afectades.

En el cas de Blanes, igual que s’ha estat fent per altres reivindicacions i campanyes de sensibilització, s’il·luminarà d’aquest color la façana principal de l’edifici més emblemàtic que simbolitza la ciutadania del municipi: el seu Ajuntament. Aquest 2023 la campanya compta amb més de 100 adhesions, entre les quals s’hi compta l’Ajuntament de Blanes. Ho ha fet de nou, responent a la petició de la Plataforma de Familiars FM-SFC-SQM; i ACAF: Associació Catalana d’Afectades i Afectats de Fibromiàlgia i d’altres Síndromes de Sensibilització Central.

El llistat d’adhesions està en constant actualització a mesura que se n’hi van afegint: https://www.fibromialgia.cat/cat/DiaMundial.htm#CatalunyadeBlau2023

La fibromiàlgia es caracteritza pel dolor crònic i encara no té cura

La fibromiàlgia és una síndrome clínica caracteritzada per dolor crònic a tot el cos, amb predomini als músculs i a les articulacions de l'esquena i les extremitats, i amb presència d'una exagerada i extensa sensibilitat local a la pressió en múltiples punts. Forma part d'un grup de malalties cròniques anomenat síndromes de sensibilització central, juntament amb la síndrome de fatiga crònica i la sensibilitat química múltiple.

És freqüent especialment entre les dones i sovint s'acompanya de cansament, trastorns del son i de l'estat d'ànim, símptomes digestius i mal de cap, entre d'altres. Per això, pot afectar significativament la qualitat de vida de les persones que la pateixen i arribar a tenir un important impacte personal, familiar, laboral i social que impedeix poder dur una vida normal.

Malgrat que en els darrers anys s'està investigant a fons aquesta malaltia, encara resten moltes incògnites sobre les seves causes i els mecanismes que influeixen en el seu desenvolupament, i encara no té cura. Actualment a Catalunya hi ha prop de 150.000 persones que pateixen fibromiàlgia i/o síndrome de fatiga crònica, de les quals més del 80% són dones, amb una mitjana d'edat de 57,9 anys, que en els homes se situa en els 45,6 anys.

No es coneixen les seves causes, i comporta l'alteració dels mecanismes neurològics que controlen la sensació de dolor de tal manera que la seva percepció augmenta i fins i tot apareix amb estímuls que en altres persones no provocarien dolor. S'ha constatat que determinades circumstàncies o vivències negatives i traumàtiques poden desencadenar-la, i que persones que pateixen altres malalties, com artritis cròniques o malalties del teixit connectiu, presenten fibromiàlgia amb més freqüència que la resta de la població.


Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409

Top Desktop version