Canal Ajuntament

Lluïsa Julià presenta a Blanes ‘Dotze relats i altres textos’ de Joaquim Ruyra, per redescobrir al mestre de la prosa

Blanes va viure ahir la presentació del darrer llibre amb textos d’un autor que va lligat a la pròpia identitat del municipi. Es tracta de Dotze relats i altres textos de Joaquim Ruyra, que permet redescobrir i acostar-se des d’un altre angle potser diametralment al què és habitual a la figura de qui està considerat una figura clau de la literatura moderna i un dels grans narradors del segle XX.

Lligat a Blanes perquè aquí va fer vida literària i cultural després de casar-se, en aquesta població parlar de Joaquim Ruyra és reivindicar una de les grans riqueses culturals que amaga el municipi. N’ha tingut cura de fer la tria una altra escriptora amb nom propi, Lluïsa Julià, gran especialista i coneixedora de l’obra de Ruyra, i que també s’ha encarregat de fer el pròleg introductori.

L’ha publicat Edicions de la Ela Geminada, i ja d’antuvi planteja una pregunta que molts blanencs i blanenques poden contestar: podem redescobrir Ruyra ' El treball hi dóna també resposta, convidant a fer un recorregut per l’imaginari narratiu de l’escriptor: des de relats d’experimentació i tempteig del Ruyra abans de ser Ruyra, fins a projectes de l’autor madur anys més enllà.

Hi ha des de textos autobiogràfics fins a passatges blanencs de Les coses benignes, dues versions de Mànegues marineres, relats d’humor com La tragicomèdia de la Miquela, Els vint corders de Blanes o bé El frare escalfallits. Fins i tot s’ha inclòs un esbós de narracions de temàtiques diverses, entre elles una que, tractant-se de Joaquim Ruyra, sembla inversemblant: la ciència ficció.

La presentació es va fer a la Sala de Plens de l’Ajuntament, comptant amb l’assistència de l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, i del tinent d’alcalde de Cultura, Albert Sanz, així com d’altres regidores del consistori. Un cop acabada la presentació, els representants de l’Ajuntament de Blanes van agrair les protagonistes de la vetllada per la seva col·laboració en l’acte, i van aprofitar per fer-se tots i totes juntes una fotografia de família.

Conversa amb la periodista Laura Juanola i l’editora Laia Regincós

Per donar a conèixer el llibre es va fer una presentació a dos veus a càrrec de la periodista Laura Juanola –qui durant molts anys va ser corresponsal del diari El Punt-Avui a Blanes i bona part del territori gironí- i Laia Regincós, d’Edicions de la Ela Geminada, responsable de la publicació. Els escrits recollits al volum petit, però farcit de la intensitat narrativa ruyriana, s’han recuperat de diverses edicions.

Com ara Entre flames, Obres completes i Ruyra inèdit, tres publicacions que daten del 1958, 1964 i 1992, respectivament. Lluïsa Julià se n’ha ocupat de contrastar-les entre elles i amb manuscrits de l’arxiu personal de la casa de Blanes que han permès completar o esmenar alguns textos. Pel que fa a l’aproximació a la ciència ficció, ho fa a través del relat Viatges interplanetaris, un començament de novel·la que s’ha localitzat entre una documentació personal i literària de l’autor que va ser adquirida l’any 2020 per la Biblioteca de Catalunya.

Lluïsa Julià, una escriptora lligada a Blanes

Blanes ha estat el primer punt d’aturada per presentar l’obra després que la seva posada de llarg es va fer el passat mes d’abril a la seva ciutat de naixement, Girona. Val a dir que qui n’ha tingut cura, Lluïsa Julià, és doctora en filologia catalana amb una tesi sobre Joaquim Ruyra. També és investigadora, crítica literària i directora de la Revista de Catalunya.

Igual que Joaquim Ruyra, Lluïsa Julià també està molt lligada a Blanes. D’una banda, l’any 1991 va guanyar un dels Premis Recvll, l’Alba de Prima, per una obra titulada L’envejós. Manuscrit inèdit de Joaquim Ruyra. Es tracta d’una narració pseudobiogràfica de Joan Olivet, on l’escriptor es qüestiona l’adscripció a la cultura catalana i el país, a banda de fer un retrat i una crítica a l’ambient literari del moment.

Dotze anys més tard, l’any 2003, va formar part de la Comissió Organitzadora dels actes que van tenir lloc en aquest municipi on comença la Costa Brava, promoguts per l’Ajuntament de Blanes i el suport de la Generalitat de Catalunya, amb motiu del centenari de la publicació de l’obra que va consagrar Joaquim Ruyra: Marines i Boscatges. Lluïsa Julià, que llavors era secretària de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana’, va ser el Comissariat Literari.


Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409

Top Desktop version