Canal Ajuntament

Sant Jordi Desvalls. Sant Jordi Desvalls estudia implementar el Porta a Porta en la recollida de residus

El nou sistema permetria augmentar els índex de recollida selectiva i reduir les tones de residus que acaben a l’abocador

L’Ajuntament ha organitzat una xerrada informativa per debatre i comparar els diversos models de recollida d’escombraries 

Amb la voluntat de millorar el sistema de recollida de residus sòlids urbans i reduir-ne el seu impacte medioambiental l’Ajuntament de Sant Jordi Desvalls ha organitzat una xerrada informativa oberta a la població per analitzar els pros i contres del sistema actual i del Porta a Porta (PaP). 

La xerrada ha anat a càrrec de l’ambientòleg Marc Casonovas, al local polivalent de Sant Jordi Desvalls, on hi ha assistint una quarantena de veïns.

Casanovas ha exposat diverses dades comparatives entre l’actual sistema i el porta a porta entre ells el cost de recollida i de tractament així com els avantatges i inconvenients de cada dels sistemes.  

Entre els avantatges del porta a porta cal destacar-ne el nivells més alts de recollida selectiva i recuperació, la retirada dels contenidors de la via pública, la identificació dels cubells amb un xip que permet l'aplicació de bonificacions i/o el pagament per generació. Així mateix el cost del reciclatge tendeix a ser menor i els ingressos per sistemes integrats de gestió, venda de materials i retorn del cànon majors.

Pel que fa als inconvenients hi ha el fet d’estar subjecte a un horari, suposa a un canvi d'hàbits important per a moltes llars i el cost de la recollida tendeix a ser major.

Porta a porta a Catalunya

Segons dades de l’Agència de Residus dels 947 municipis que hi ha Catalunya, actualment 308 fan servir el sistema Porta a Porta i està previst que 120 l’implementin properament.  

Sobre el Sistema Porta a Porta

La recollida selectiva porta a porta (PaP) consisteix en lliurar els residus al servei municipal de recollida davant de la porta de casa, en uns dies i hores determinats per a cada fracció. 

A través d'un model porta a porta es pot fer la recollida de totes les fraccions domèstiques amb recollida a la via pública (rebuig, matèria orgànica, vidre, envasos i paper i cartró).

Els resultats de recollida selectiva assolits en els municipis que tenen en marxa sistemes porta a porta són en general superiors, tant en quantitat recollida com en qualitat de la separació (en general se situen entre el 60 i el 80% de recollida selectiva). 

L'aplicació de la recollida porta a porta és més senzilla en zones de baixa densitat de població on la identificació dels residus de cadascú és més fàcil.

1680085284captura_de_pantalla_2023-03-24_a_les_16.37.11.png


Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409

Top Desktop version