Canal Ajuntament

Cardona. Cardona aprova el pressupost més alt dels últims deu anys

El pressupost, que ascendeix a més de 7 milions d’euros, incrementa un 50% les inversions respecte l’any passat

 

 

El ple de l’Ajuntament de Cardona va aprovar, el passat dimarts en sessió extraordinària, el pressupost municipal per a l’exercici 2023, que ascendeix a 7.087.888,02€, xifra que representa un increment d’un 13,68% respecte els números de l’any passat i gairebé un 50% més d’inversions respecte el 2022. 

En paraules de la regidora d’Hisenda, Anna Maria Sala, els pressupostos posa el focus principal en 4 grans eixos: atenció a les persones més vulnerables, polígon, eficiència energètica i habitatge i millora de la via pública.

En aquest sentit, Sala va destacar l’esforç del consistori i el personal tècnic a buscar subvencions per augmentar la capacitat d’inversions pel municipi amb la mínima despesa per l’ajuntament.

Increment de les inversions per al 2023

És així com, el pressupost del 2023, preveu que es destini més de dos milions (2.218.029,34 €) al capítol d’inversions, xifra que representa un increment de gairebé un 50% respecte el 2022, dels quals 1,9 milions provenen de subvencions, i per tant no suposa cap despesa per l’Ajuntament.

A nivell d’habitatge, els comptes municipals recullen més de 100.000 euros a través del Pla de Foment d’Habitatge Públic, per a l’adequació de tres habitatges més a les Colònies Arquers i la finalització dels habitatges del Carrer Doctor Merli.

A nivell de millora de la via pública, el pressupost inclou 100 mil euros destinats a la millora de l’espai públic i carrers i també una partida pel projecte de la nova Avinguda del Rastrillo, que es realitzarà per part de la Diputació de Barcelona i contemplarà un reordenament de l’espai de l’avinguda fent-la més peatonal i accessible. El pressupost també incorpora la realització del projecte executiu de a la Plaça Mercat i Carrer Escasany (20.000 euros), així com la restauració de la Muralla i Portal de Graells (175.000 euros).  A nivell de millora dels parcs infantils municipals, es contemplen 18.000 euros per d’adequació del Parc infantil del Raval de Sant Joan.

Pel que fa al desenvolupament econòmic, a través del polígon, els comptes sumen 500.000 euros per la urbanització del nou polígon industrial La Cort II, així com per la millora del polígon actual.

Cal destacar, en l’eix de l’eficiència energètica i sostenibilitat, les subvencions que s’han aconseguit per les instal·lacions de les calderes biomassa que s’instal·laran a l’Escola Joan de Palà (Coromina) i al pavelló municipal, així com la instal·lació de plaques fotovoltaiques al Parc Cultural de la Muntanya de Sal i a l’Escola Patrocini, que podran generar energia a l’escola així com al Teatre Municipal, a l’Ajuntament i al Camp de Vida Activa.

A més, el pressupost també incorpora una partida important pel programa bàsic i l’avantprojecte de la futura Residència o Centre de Dia per la gent gran de Cardona. 

Pressupostos participatius

Després de l’alta participació en la primera edició del projecte de participació ciutadana per decidir una part d’inversió (35.000 euros) en els comptes municipals, enguany es recull per executar la proposta més votada en els pressupostos participatius, que és la de millorar voreres i accessibilitat de Cardona, a l’espera ara d’una valoració tècnica de quins són els espais més requerits per actuar.

Pressupostos amb visió de futur 

L’alcalde, Ferran Estruch, ha remarcat que aquest pressupostos representen un punt d’inflexió per Cardona, no sols perquè són els més alts de les darreres tres legislatures sinó perquè representen els grans projectes de futur per Cardona: el nou polígon, l’habitatge i la millora urbana i la transformació energètica del municipi.

A més, Estruch afirma que “els pressupostos reforcen les partides relacionades en l’atenció a les persones més vulnerables amb el reforç del Servei d’atenció domiciliària” o “la continuïtat de programa per fomentar l’envelliment actiu”.

“El nostre objectiu és i ha estat que ningú quedi enrere. En aquest sentit, el govern municipal també es marca com a prioritat pels propers anys la nova Residència i Centre de Dia de Cardona”, ha assegurat l’alcalde.

Torn per l’oposició

Joan Jané, portaveu de Junts per Cardona, va anunciar el vot en contra de la seva formació. Jané va remarcar que es tracten d’uns pressupostos “insuficients” en matèria d’habitatge, i va recordar que “només es destinen 100.000 euros.” El portaveu de Junts va alertar que “Cardona està en situació d’emergència”, referint-se a la manca d’habitatge.  

El grup de Junts per Cardona va expressar els seus dubtes en relació a canviar l’Avinguda Rastrillo, argumentant que “són inversions culturalment necessària però que no faran venir més gent.”

L’alcalde, Ferran Estruch, va rebatre: “Tenim una realitat, i és que l’any 2024 tindrem 50 nous habitatges, la meitat dels quals al centre històric, i volem desenvolupar les colònies per crear més habitatge.”

Ferran Verdejo, portaveu del PSC, va anunciar l’abstenció del seu grup, i ho va argumentar justificant que “es va tard en matèria d’habitatge i cal fer un esforç que no queda reflectit en aquest pressupost” i pel “desacord” en la destinació d’algunes partides.

Tanmateix, Verdejo va assegurar que, malgrat les desavinences, el grup socialista és un “partit amb vocació de govern” i ha acordat algunes inversions que recullen el pressupost municipal que “han de ser estructurals més enllà d’aquest 2023”.

 

Així, el pressupost municipal per al 2023 va quedar aprovat amb els 7 vots a favor de l’equip de govern d’ERC, una abstenció del PSC i dos vots en contra de Junts per Cardona.


Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409

Top Desktop version