Canal Ajuntament

Calonge i Sant Antoni. L’Ajuntament lamenta l’oposició d’Unió de Pagesos als Horts Socials, Ecològics i Saludables, un projecte amb un marcat caràcter social i mediambiental

El projecte té com a objectiu principal que les persones usuàries puguin cultivar les seves pròpies hortalisses per a l’autoconsum, utilitzant tècniques d’agricultura ecològica. 

També vol afavorir que persones en situació de vulnerabilitat econòmica puguin disposar dels seus propis aliments, cultivant-los de manera ecològica. Així, un 30% dels horts s’adjudicaran a persones aturades amb o sense prestació, i un altre 30% a persones jubilades o pensionistes. 

En relació a la nota de premsa d’Unió de Pagesos expressant la seva oposició al projecte d’Horts Socials, Ecològics i Saludables de Calonge i Sant Antoni, l’Ajuntament exposa: 

En primer lloc, lamentem l’oposició d’Unió de Pagesos a un projecte que vol ser un punt d'interrelació social, que permetrà l'autoabastiment d'aliments a persones en situació de vulnerabilitat econòmica i a l'hora promourà el cultiu ecològic en un entorn com el Pla de Calonge. No entenem l’oposició a un projecte d’aquestes característiques amb un marcat caràcter social i mediambiental. Actualment més de 50 persones ja han sol·licitat poder participar-hi, fet que constata la forta demanda i interès social. 

El projecte té com a objectiu principal que les persones usuàries puguin cultivar les seves pròpies hortalisses per a l’autoconsum, utilitzant tècniques d’agricultura ecològica. Aquest primer objectiu vol afavorir que persones en situació de vulnerabilitat econòmica puguin disposar dels seus propis aliments, cultivant-los de manera ecològica. Així, un 30% dels horts s’adjudicaran a persones aturades amb o sense prestació, i un altre 30% a persones jubilades o pensionistes. 

El projecte, a banda de tenir un fort caràcter social, també es planteja com un espai de promoció i conscienciació mediambiental. Així, es promourà la formació dels usuaris en el cultiu ecològic, que és l’únic que estarà permès, i també en aspectes com l’educació ambiental, nutricional i la promoció d’hàbits saludables. 

Per altra banda, quan Unió de Pagesos parla en el seu comunicat de “projecte de microparcel·lació” entenem que ho fa per pur desconeixement del projecte i no per mala fe. En cap cas la parcel·la seleccionada es “microparcel·larà”, sinó que tindrà diferents usuaris en una parcel·la única, cadascun dels quals tindrà una part assignada pel seu cultiu. Qualificar aquest ús de microparcel·lació és totalment falç, ja que el terreny seleccionat es manté com una sola parcel·la. 

També entenem que afirmacions com que aquest projecte “pot acabar generant especulació en el preu de la terra” són del tot injustificades i gratuïtes.   

Respecte al terreny en el qual s’ubicaran els Horts Socials, Ecològics i Saludables, aquest està situat al Pla de Calonge. La tramitació d’aquest projecte es fa d’acord amb la normativa vigent, seguint tots els tràmits necessaris per portar-lo a terme. En aquest sentit, un cop finalitzat el termini i resoltes les al·legacions, l’Ajuntament sol·licitarà informe i autorització al departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat per continuar la tramitació. 

La selecció del terreny s’ha fet a través d’un concurs públic obert, en el qual es podien presentar parcel·les que complissin uns requisits mínims de tamany, així com també que disposessin d’aigua i llum. En aquest sentit, la parcel·la escollida va guanyar el concurs públic i va ser escollida com l’espai on ubicar-hi aquest projecte.

Finalment, des de l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni volem expressar els nostres dubtes sobre si l’oposició d’Unió de Pagesos al projecte d’Horts Socials, Ecològics i Saludables respon realment a un interès general per preservar el Pla de Calonge.


Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409

Top Desktop version