Canal Ajuntament

Blanes. Blanes resdescobreix el seu passat indià amb un tastet de cava, vi i xocolata

El tast el van fer els sommeliers Clara Antúnez i Antoni Membrives, acompanyat pels relats d’Anna Castellví, de la Xarxa de Municipis Indians i tècnics de l’Arxiu Municipal

A banda de fer visites in situ, veure documentals o llegir llibres i enciclopèdies, una altra opció per conèixer alguna matèria i/o algun episodi concret de la història és experimentar d’altres situacions difícils de copsar d’una altra manera que no sigui amb els habituals i sobresaturats sentits de la vista i l’oïda, sobretot en l’actual època. Aquesta ha estat la proposta que s’ha fet a Blanes, organitzada per la Xarxa de Municipis Indians a la qual pertany el municipi, amb el suport de l’Arxiu Municipal de l’Ajuntament.

Es tractava d’aprofundir en un dels episodis de la història relativament recent de Blanes que sempre atrau la curiositat del més esmaperdut, perquè implica sovint fer volar la imaginació, tot i que la realitat no fos precisament tan romàntica: el legat dels indians. A Blanes se’ls coneix millor com els ‘Americanos’ –pronunciant la o com si fos una u-, i sortosament encara queden molts vestigis de la seva presència, majoritàriament a través d’emblemàtics edificis que van construir.

Tot i que Casa Saladrigas no en sigui un, el seu aspecte colonial en recorda força, per tant l’indret escollit per dur a terme l’experiència –aviat hi arribarem- contribuïa a situar-se històricament en el temps que tocava, i al costat del mar Mediterrani des del qual van salpar molts indians. Del que es tractava –ara si- era de fer un tastet de cava, vi i xocolata amenitzat amb relats d’indians tant genèrics de Catalunya com localitzats específicament a Blanes.

Maridatge de sensacions i relats històrics

Per descriure els productes gastronòmics que van tastar la trentena de persones que van participar a l’experiència, entre els quals s’hi comptava l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, es va comptar amb dos sommeliers. D’una banda Clara Antúnez, de ‘La Gastronòmica’ –qui va tenir dos ajudants d’excepció-, i de l’altra el director i creador de Cava Laviret de Blanes, Antoni Membrives.

Es van fer tres tastos que combinaven vins i cava amb diferents xocolates, començant el periple per la ‘joia de la corona’: el cava ‘Extra Brut 1919’, seguit pel vi negre ‘Primmirat’ i el vi dolç ‘Essència de Laviret’, que ja s’indica com ideal per acompanyar la xocolata amargant i la reposteria fina. Intercalat entre degustació i degustació, tres entesos en la matèria es van encarregar de completar el viatge per conèixer aquesta etapa de la història a través de l’oïde, amb els relats indians.

D’una banda, la coordinadora tècnica de la Xarxa de Municipis Indians, Anna Castellví, va conduir el trajecte històric ajudada per Antoni Reyes i Aitor Roger, director i tècnic de l’Arxiu Municipal de l’Ajuntament de Blanes, respectivament. Es va aprofundir sobre els vincles de Blanes amb l’emigració a Amèrica –d’aquí l’apel·latiu de ‘Americanos’ amb què se’ls coneix en aquest municipi, que no sempre tenia un happy end en proporció a la ingent quantitat de persones que van creuar l’oceà buscant fortuna.

Un dels productes que es va importar d’Amèrica era la xocolata, que es va tastar en diverses varietats, mentre que el cava es va introduir a Blanes –la primera localitat d’arreu de Catalunya on es va fabricar, amb permís de Codorniu- gràcies a un ‘americano’: Agustí Vilaret. Ell va ser el fundador de Caves Montferrant, de les quals en va ser precisament director Antoni Membrives, que posteriorment ha creat els vins i caves ‘Laviret’.

1663661845tastet_llegat_indians_(2).jpg
1663661845tastet_llegat_indians_(3).jpg
1663661845tastet_llegat_indians_(6).jpg
1663661845tastet_llegat_indians_(25).jpg
1663661846tastet_llegat_indians_(32).jpg
1663661846tastet_llegat_indians_(15).jpg


Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409

Top Desktop version