Canal Ajuntament

Titulars
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
A+ A A-

Solsona. 300 trabucaires d’arreu del país acudeixen aquest cap de setmana a la Trobada Nacional de Solsona

Dissabte al vespre la ciutat reconeixerà totes les persones que han format part de la colla local durant els seus 50 anys d’existència

Es demana adoptar precaucions auditives a les persones amb sensibilitat

L’alcalde solsoní passarà el relleu a l’alcaldessa de Figueres diumenge al migdia a la plaça del Camp  

300 trabucaires i 150 persones acompanyants participaran aquest cap de setmana a la 32a Trobada Nacional de Trabucaires, que se celebra a Solsona coincidint amb el 50è aniversari del grup solsoní, el més antic del país. La cita coincidirà dissabte a la tarda amb l’acte de comiat i proclamació del pubillatge de la Catalunya Central. Diverses galejades conjuntes i una cercavila seran les cites més destacades del programa.

34 colles d’arreu de Catalunya han confirmat la seva participació a la 32a Trobada Nacional de Trabucaires, que dissabte i diumenge té lloc a Solsona coincidint amb el 50è aniversari del grup amfitrió, fundat el 1964, i vint anys després de la primera concentració d’aquest tipus que ja es va organitzar a la ciutat. En total, hi prendran part 300 trabucaires, que acudiran a la capital del Solsonès acompanyats d’unes 150 persones més. Entre 40 i 70 participants ja arribaran dissabte, si bé els actes principals es faran l’endemà.

La regidora de Cultura, Sara Alarcón, posa de relleu l’impacte d’aquest esdeveniment per a la ciutat, que “es convertirà en l’epicentre de la cultura popular i tradicional catalana durant un cap de setmana”. Per a Antoni Moliner, president de la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya, “Solsona és el pal de paller en el món trabucaire i tots els grups del país estem agraïts que la colla local hagi mantingut la flama encesa durant tots aquests anys”. A més, Moliner recorda que “moltes colles s’hi han emmirallat”.  

La programació de la trobada, organitzada conjuntament per la regidoria de Cultura, la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya i els Trabucaires de Solsona, s’encetarà dissabte a la una del migdia amb una visita guiada pel nucli antic, seguida d’un dinar. A tres quarts de cinc de la tarda hi haurà una concentració a la Sala Polivalent per dirigir-se amb bus fins al Castellvell, des d’on començarà una galejada conjunta per l’antiga carrera. 

Com a continuació de la galejada, dissabte a tres quarts de sis aniran de bracet la Trobada de Trabucaires i la celebració anual del pubillatge de la Catalunya Central: s’uniran en una cercavila conjunta de trabucaires i pubilles i hereus des del passeig del Pare Claret fins a la plaça de Sant Joan passant pel carrer del Castell amb la col·laboració de l’Orquestra Patinfanjàs. En aquesta plaça començarà a dos quarts de set de la tarda l’acte de comiat de la pubilla i l’hereu del 2013, entre els quals hi ha la solsonina Cristina Ribera, i la proclamació dels successors d’enguany. L’organitzen l’Associació del Pubillatge Solsoní i Foment de les Tradicions Catalanes.

Record per a 66 solsonins

La programació continuarà a les vuit del vespre al Teatre Comarcal, on es durà a terme l’acte solemne de commemoració del cinquantenari dels Trabucaires de Solsona. S’hi tindrà un record per les 66 persones que han format part de la colla durant aquest mig segle d’existència, tant els trabucaires actius com els que ja no ho són i els difunts. Aquesta serà la cita més emotiva del cap de setmana. L’actual cap de colla, Josep Vendrell, “Estevet”, remarca l’”encert de fer coincidir la festa d’aniversari amb la concentració nacional, que donarà el màxim escalf als trabucaires solsonins”.   

A més de les intervencions institucionals, l’acte consistirà en una xerrada sobre la figura del trabucaire i la colla de Solsona a càrrec de Jan Grau, especialista en cultura popular i tradicional. Així mateix, s’hi podrà veure un muntatge audiovisual realitzat per alumnes de l’Escola Arrels Secundària. 

Des del Vinyet

La programació de la Trobada Nacional de Trabucaires es reprendrà diumenge al matí amb la rebuda de colles al vestíbul de la Sala Polivalent i un esmorzar al Camp del Serra, a partir de les nou; i a les deu, la sala de plens serà l’escenari d’una recepció als caps de colla i autoritats assistents. Però la convocatòria més sonada del cap de setmana començarà a les onze amb una galejada des de les quatre partides del Vinyet de Solsona. “Aquesta serà la convocatòria potser més atractiva per al públic en general”, assenyala l’Estevet.  

Els trabucaires es dividiran en quatre grups per repartir-se per l’àmbit rural solsoní. Sortiran des de la carreteres de Torà, Bassella, Sant Llorenç i Manresa i es dirigiran a peu fent trabucades fins al portal corresponent del nucli antic, on iniciaran una circumval·lació dels valls i entraran fins a la plaça Major per realitzar-hi una tronada.

Figueres prendrà el relleu

Tot seguit, pujaran fins a la plaça del Camp, on hi protagonitzaran una salve final a la una del migdia. Enguany, com a novetat en el si de les trobades nacionals, s’institucionalitza la proclamació de la seu de la propera edició, l’any que ve, que serà Figueres. En aquesta plaça s’hi escenificarà el relleu de municipis amb l’entrega de la bandera de la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya a l’alcaldessa de la capital de l’Alt Empordà, Marta Felip, per part del seu homòleg solsoní, David Rodríguez. Un dinar de germanor a la Sala Polivalent clourà aquesta festa d’estrèpit i pólvora.

 Precaucions auditives 

L’organització adverteix les persones amb problemes o sensibilitat auditius, en especial la gent gran i els infants, que adoptin mesures de precaució i que s’abstinguin d’aproximar-se als actes amb trabucades o bé que utilitzin taps de protecció auditiva. Així mateix, la regidora de Cultura, Sara Alarcón, demana al conjunt de la ciutadania que estigui “preparada per un cap de setmana sorollós i que sigui comprensiva amb les galejades”.

Bandera i barjoles noves

Amb motiu del mig segle de vida del conjunt, per la Trobada Nacional de Trabucaires els de Solsona estrenaran una bandera nova del grup, que sempre duu el cap de colla. També seran noves les barjoles, que són els sarrons de cuir on guarden la pólvora.

En aquests moments integren el grup de Solsona 16 trabucaires. El més jove té 48 anys i el més gran, 86. Les seves principals actuacions a la comarca s’emmarquen en el Corpus i la Festa Major i, tal com preveu el Reglament de protocol, honors i distincions de l’Ajuntament de Solsona, sempre que visita la ciutat una autoritat del Govern de la Generalitat o el Parlament.

Si bé ja havien adoptat un paper destacat en la Coronació de la Mare de Déu del Claustre, el 1956, els Trabucaires de Solsona es van constituir formalment el 1964 i l’any següent van dur a terme la seva primera sortida, que va ser a Santiago de Compostel·la. El 4 de setembre d’aquell any, una vintena de solsonins completament uniformats van representar la cultura folklòrica catalana en la festa del Jacobeu de la capital gallega.

Imatge: Foto arxiu Galejada de l’anterior Trobada Nacional, celebrada el 1994  (Resol)


 

Ajuntaments i Municipis de Catalunya Ajuntament Municipi

Ajuntament Girona, Ajuntament Figueres, Ajuntament Blanes, Ajuntament Lloret de Mar, Ajuntament Olot, Ajuntament Salt, Ajuntament San Feliu de Guíxols, Ajuntament Roses, Ajuntament Banyoles, Ajuntament Palafrugell, Ajuntament Palamós, Ajuntament Llagostera Ajuntaments Gironès, Ajuntaments Pla de l'Estany, Ajuntaments La Selva, Ajuntaments Baix Empordà, Ajuntaments Alt Empordà, Ajuntaments Garrotxa, Ajuntaments Ripollès, Ajuntaments Cerdanya, Ajuntaments Baix Llobregat, Ajuntaments Barcelonès, Ajuntaments Vallès Oriental, Ajuntaments Vallès Occidental, Ajuntaments Barcelona, Ajuntaments Lleida, Ajuntaments Tarragona, Notícies, Notícies Girona, Notícies Barcelona, Notícies Figueres, Notícies Lleida, Notícies Tarragona, Notícies Blanes, Notícies Olot, Notícies Roses, Notícies Llagostera, Notícies diputació, Notícies municipals, Notícies alcaldes, Notícies regidors, Notícies municipis, Notícies pobles, informació municipal, informació política, informació electoral, informació local, informació provincial, informació regional, informació alcaldes, informació regidors, informació consistorial, informació Girona, informació Barcelona, informació Tarragona, informació Lleida, informació gironès, informació comarcal, Barcelona alcaldes, Barcelona regidores , Barcelona municipis, Barcelona municipi, Barcelona Diputació, Barcelona comarca, Barcelona consistori, Barcelona ple, Barcelona eleccions, Barcelona notes premsa, Barcelona polítics, Barcelona polític, Barcelona consell comarcal, Barcelona consellers, Barcelona poblacions, Barcelona ciutat, Girona alcaldes, Girona regidores, Girona municipis, Girona municipi, Girona Diputació, Girona comarca, Girona consistori, Girona ple, Girona eleccions, Girona notes premsa, Girona polítics, Girona polític, Girona consell comarcal, Girona diputats, Girona consellers, Girona demarcació, Girona poblacions, Girona ciutat, Lleida alcaldes, Lleida regidores, Lleida municipis, Lleida municipi, Lleida Diputació, Lleida comarca, Lleida consistori, Lleida ple, Lleida eleccions, Lleida notes premsa, Lleida polítics, Lleida polític, Lleida consell comarcal, Lleida diputats, Lleida consellers, Lleida demarcació, Lleida poblacions, Lleida ciutat, Tarragona alcaldes, Tarragona regidores, Tarragona municipis, Tarragona municipi, Tarragona Diputació, Tarragona comarca, Tarragona consistori, Tarragona ple, Tarragona eleccions, Tarragona notes premsa, Tarragona polítics, Tarragona polític, Tarragona consell comarcal, Tarragona diputats, Tarragona consellers, Tarragona demarcació, Tarragona poblacions, Tarragona ciutat, Ajuntament Platja d'Aro, Ajuntament Begur, Ajuntament Llambilles, Ajuntament Quart, Ajuntament Corçà, Ajuntaments barcelonins, Ajuntaments catalans, ajuntaments Catalunya, ajuntaments comarcals, ajuntaments independents, notícies actualitat, notícies d'interès, notícies premsa, notícies diàries, notícies agencia, informació actualitat, informació premsa, informació diària, informació d'interès, informació última hora, Ajuntament Albiol, Albons, Alcanar, Alcanó, Alcarràs, Alcoletge, Alcover, Aldea| Aldover, Aleixar, Alella, Alfara de Carles, Alfarràs, Alfés, Alforja, Algerri, Alguaire, Alins, Alió Almacelles, Almatret, Almenar, Almoster, Alòs de Balaguer, Alp, Alpens, Alpicat, Alt Àneu, Altafulla, Notícies Amer, Ametlla de Mar, l' Ametlla Vallès, Ampolla, Amposta, Anglès, Anglesola, Arbeca, Arboç, Arbolí, Arbúcies, Arenys de Mar, Arenys de Munt, Argelaguer, Argençola, Argentera, Argentona, Armentera, Arnes, Arres, Arsèguel, Artés, Artesa de Lleida, Artesa de Segre, Ascó, Aspa, Avellanes i a Linya, les Avià, Avinyó, Avinyonet de Puigventós, Avinyonet Penedès, Badalona, Badia Vallès, Bagà, Baix Pallars, Balaguer, Balenyà, Balsareny, Banyeres Penedès, Banyoles, Barbens, Barberà de la Conca, Barberà Vallès, Barcelona, Baronia de Rialb, Bàscara, Bassella, Batea, Bausen, Begues, Begur, Belianes, Bell-lloc d'Urgell, Bellaguarda, Bellcaire d'Empordà

Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409