Canal Ajuntament

Blanes. Membres de la comunitat cubana es manifesta a Blanes contra el govern del seu país sota el lema #Patriayvida

El detonant ha estat el clima d’incertesa que es viu a Cuba, on aquests dies s’han desencadenat protestes i revoltes contra el govern de Miguel Díaz-Canel. Això ha provocat preocupació per les famílies i amics que viuen allà, per la terra que els va veure néixer i que van deixar enrere, però també ràbia i dolor pel rerefons polític que inevitablement hi ha com a teló de fons.

Per això, avui al migdia diversos membres de la comunitat cubana contraris al govern del seu país d’origen s’han aplegat aquest migdia en una concentració que s’ha allotjat a la Plaça dels Països Catalans. Han vingut responent a una crida feta a través de les xarxes socials i pel més antic dels mètodes: el boca-orella, i majoritàriament ren de Blanes, així com d’altres poblacions de la rodalia.

Concentració sota els lemes #SOSCuba i #Patriayvida
Des de fa una setmana s’estan produint manifestacions espontànies en diverses poblacions de Cuba contra el govern de Miguel Díaz-Canel. Alguns mitjans de comunicació han apuntat que l’origen està en la precarietat que afecta amplis sectors de la població, agreujada pel context de la COVID. D’altres han explicat que Cuba pateix una forta crisi econòmica a causa de la combinació de les polítiques comunistes i el bloqueig per part dels Estats Units a l’illa caribenya.

La concentració s’ha fet sota els lemes ‘SOS Cuba’, ‘Pàtria i Vida’ –el títol d’una polèmica cançó- i ‘Llibertat per a Cuba’. Són els mateixos eslògans que aquests darrers dies s’han deixat sentir pels carrers de l’illa caribenya, on la mobilització s’ha comparat amb el conegut ‘maleconazo’ de l’any 1994. La mobilització més contundent va tenir lloc fa una setmana, coincidint amb la jornada en què Cuba va registrar una xifra rècord de contagis de COVID en 24 hores, amb 6.923 persones per a un total de 238.491, i de difunts, amb 47 sobre un total de 1.537.

‘Si Cuba està al carrer, Blanes també’
Sigui com sigui, qüestions polítiques a banda, avui el què han fet a Blanes alguns dels representants de la comunitat cubana en aquesta part del territori –tant d’aquest municipi com procedents d’altres poblacions- ha estat compartir i expressant en veu alta el què pensen de tot plegat. Des de 2/4 de 12 del migdia i fins la 1 de la tarda, s’han aplegat en una concentració molt participativa.

Durant aquesta hora i mitja, diverses persones han parlat del què senten, corejant ‘Pàtria i Vida’, ‘SOS Cuba’, ‘Viva Cuba Libre’ i, sobretot ‘Llibertat’ i ‘Diaz-Canel Singao’, així com un que s’ha sentit poc, però resumia el què s’ha volgut fer avui diumenge: ‘Si Cuba està al carrer, Blanes també’. La majoria lluïen la bandera del seu país, així com cartells amb els lemes de la convocatòria.

També s’ha comptat amb les aportacions fetes per diversos representants d’altres comunitats de ciutadans procedents de diversos països llatinoamericans que viuen a Blanes: Colòmbia, Uruguai, Argentina, Hondures, etc. Finalment, tant pacíficament com s’ha iniciat, la mobilització s’ha tancat a la una del migdia.

Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 972 831 541

Top Desktop version