Canal Ajuntament

Girona. L’Ajuntament de Girona homenatja el jutge gironí Josep Maria Lidón posant el seu nom a la plaça de la nova seu de l’Audiència

Lidón va néixer a Girona el 1951 i va ser assassinat per ETA el 7 de novembre del 2011 a Getxo

L’alcalde de Girona, Carles Puigdemont; el president de la Diputació de Girona, Jaume Torramadé; el delegat del Govern de la Generalitat a Girona, Eudald Casadesús; el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Miguel Ángel Gimeno; el vocal del Consell General del Poder Judicial, Miguel Collado; el president de l’Audiència Provincial de Girona, Fernando Lacaba, i el fiscal en cap de l’Audiència Provincial de Girona, Josep M. Casadevall, entre d’altres autoritats, a més de la vídua de Josep M. Lidón, Marisa Galarraga, els seus dos fills, Jordi i Íñigo, i les seves germanes, han assistit al descobriment de la placa que, en homenatge al jutge gironí Josep M. Lidón Corbí, donarà nom a la plaça on s’ha situat la nova seu de l’Audiència Provincial.

Josep Maria Lidón va néixer a Girona el 1951 i va ser catedràtic a la Universitat de Deusto i magistrat de l’Audiència Provincial de Biscaia. Va ser assassinat per la banda terrorista ETA el 7 de novembre del 2011 a la ciutat de Getxo (Biscaia). Per tal de fer un reconeixement a la seva figura, el Ple de l’Ajuntament de Girona celebrat el dia 16 de gener del 2012 va aprovar posar el nom del jutge gironí a una plaça de la ciutat.

“Aquesta ciutat li vol dedicar aquest espai emblemàtic. No en podíem haver trobat cap altre de millor que estigués a l’alçada de la dignitat de la seva persona”, ha declarat l’alcalde de Girona, que ha afegit que amb aquest homenatge es fa també un record “als servidors insubornables d’una causa invencible, com és la democràcia i la llibertat”. Per la seva banda, el delegat del Govern de la Generalitat a Girona, Eudald Casadesús, ha ressaltat que Lidón representa “la millor essència de la justícia, que és aquella que garanteix la llibertat dels ciutadans” i que la plaça que porta el seu nom “és l’entrada d’un gran equipament per a les comarques gironines”.

El president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Miguel Ángel Gimeno, ha subratllat la importància que la plaça de la nova seu de l’Audiència porti el nom del jutge Lidón. “Així cada jutge que vingui a l’Audiència Provincial o cada ciutadà que s’hi acosti per demanar justícia, sabrà, abans d’entrar, que passa per un espai que es diu Josep Maria Lidón, que va ser un jutge, que va ser honrat, que va ser un demòcrata i que va morir per defensar les garanties i les llibertats dels ciutadans”, ha manifestat. Per la seva banda, el president de l’Audiència Provincial de Girona, Fernando Lacaba, ha subratllat “la humanitat i l’esperit de servei en les seves funcions judicials en un territori complex” del jutge Lidón.

La part més emotiva de l’acte ha arribat amb les paraules del fill del jutge, Jordi Lidón, que ha agraït en nom de la família l’acte de reconeixement que ha fet l’Ajuntament de Girona al seu pare: “És un orgull per a nosaltres que la ciutat se’n recordi d’ell. Jo sempre havia sabut que el meu pare portava Girona al cor, però ara sé que Girona també porta en el seu cor al meu pare”.

L’alcalde de Girona i la vídua del jutge gironí, Marisa Galarraga, han estat els encarregats de descobrir el monòlit amb la placa amb el nom a la plaça dedicada a Josep Maria Lidón. Durant la cerimònia s’ha llegit el text de l’advocat Txema Montero, dedicat al seu professor i amic, Josep Maria Lidón, publicat a El Correo el dijous 8 de novembre del 2001, un dia després de l’assassinat. La lectura ha anat a càrrec de Narcís Serra, advocat llicenciat a la Universitat de Deusto, alumne i amic personal de Lidón. També s’ha llegit un comunicat de la Sala de Govern del Tribunal Superior de Justícia del País Basc en relació amb l’acte de reconeixement del jutge gironí.

Finalment, també s’han interpretat dues de les peces musicals preferides de Josep Maria Lidón, al principi i al final de l’acte, “El cant dels ocells”, de Pau Casals, i “Mediterráneo”, de Joan Manuel Serrat, a càrrec del Trio Gerió i la cantant Rosa Guillén.Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409

Top Desktop version