Canal Ajuntament

Blanes. Les esglésies de Blanes han perpetuat avui l’esperit de l’Aplec del Vilar del segle XVI amb una veneració de la verge a les respectives misses

Avui ha finalitzat la Setmana Santa blanenca, que compta amb un dia extra festiu l’endemà del dilluns de pasqua. En circumstàncies normals,  aquest dimarts s’hagués celebrat l’Aplec del Vilar al santuari amb el mateix nom situat a uns sis quilòmetres del nucli urbà, als afores de la vila. Enguany, per segon any consecutiu, es va decidir suspendre’l per prevenir les possibles aglomeracions que hagués atret mantenir la celebració.

Enlloc de la celebració, les tres parròquies de Blanes han dedicat les misses que han tingut lloc aquest matí a la verge que presideix el santuari. A totes tres esglésies hi ha una reproducció fidel de la imatge e la Mare de Déu del Vilar, que avui ha ocupat un lloc destacat al presbiteri perquè els i les fidels poguessin venerar-la, tal com haguessin fet a l’ermita.

Una tradició blanenca que es remunta al segle XVI
L’Aplec del Vilar és una tradició blanenca que es remunta al segle XVI, i el costum aquest dia –en què és festiu a Blanes però no a la gran part de Catalunya-, és que grups d’amics i familiars vagin a l’esplanada que hi ha al voltant de l’ermita per passar-hi el dia. Porten menjar i beure, o bé cuinen carn a les graelles que hi ha, i gaudeixen d’un dia de pic-nic a l’aire lliure.

Un dels moments culminants de l’Aplec del Vilar és un ofici religiós que s’allotja a l’ermita que presideix el santuari. L’espai té unes dimensions molt reduïdes, de manera que actualment només pot acollir un màxim de 15 persones tenint en compte que només s’hi pot comptar amb un 30% del total. Per això, i per evitar la possibilitat que la convocatòria provoqués un efecte crida que cal evitar, es va prendre la decisió d’anular-lo.

La resolució la van prendre l’Obreria del Vilar –que té cura del manteniment del Santuari del Vilar-, de comú acord amb les tres parròquies de Blanes, i es va comunicar a l’Ajuntament de Blanes, que col·labora en l’organització de l’aplec. Les misses que s’han fet avui, i que han inclòs la veneració de la imatge de la Mare de Déu del Vilar, s’han fet simultàniament a les 12 del migdia a l’Església Santa Maria i a la Parròquia Sagrada Família (Els Pins), així com a 2/4 d’11 a la Parròquia de Santa Teresa (Ca la Guidó).

Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 972 831 541

Top Desktop version