Canal Ajuntament

El sistema de recollida porta a porta té el mateix cost que la recollida en contenidors

El director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, ha participat aquest matí en la Jornada sobre la recollida porta a porta i la prevenció de residus municipals a Catalunya, en el decurs de la qual ha estat presentat un estudi comparatiu del balanç econòmic de la recollida selectiva porta a porta (PAP) i de la recollida mitjançant el sistema amb contenidors. Les dades revelen que els costos del PAP són, de mitjana, similars als del sistema de recollida en contenidors en àrea de vorera.
 
Si bé la mitjana és de 69,47 € per habitant i any en el cas de la recollida en contenidor, en el cas de la recollida PAP és de 68,40 € per habitant i any. També s’aprecia un cert abaratiment quan major és l’índex de recollida selectiva. En les recollides PAP, un major cost de recollida queda compensat per un menor cost de tractament i per uns majors ingressos, a més d’aconseguir majors índexs de recollida selectiva, d’entre el 65 i el 85%. A més, la generació de residus és un 13% inferior a la del sistema convencional de contenidor.
 
D’altres beneficis del sistema són la major conscienciació ciutadana a l’hora d’anar a comprar, evitant un excessiu ús de l’embalatge, l’augment del compostatge domèstic, l’ús de la bossa compostable, i d’altres instruments fiscals combinant el sistema de pagament per generació, mesures totes elles que afavoreixen la prevenció de la generació de residus.
 
L’estudi ha estat encarregat a la Fundació ENT, que ha treballat conjuntament amb l’Associació de Municipis Catalans per a la Recollida Selectiva Porta a Porta i la Universitat de Barcelona. El treball es fonamenta en dades reals de 81 municipis catalans de fins a 20.000 habitants, 41 dels quals amb recollida porta a porta i 40 amb recollida en àrees de vorera. Es tracta del primer treball d’aquestes característiques que es realitza a Catalunya i un dels primers també a Europa. Existeix un precedent a Itàlia, a la regió de la Llombardia, que presenta unes conclusions molt similars.
 
Tost ha fet públiques aquestes dades durant la celebració de la Jornada sobre la Recollida Porta a Porta i la Prevenció de Residus Municipals a Catalunya que s’ha celebrat a Sant Llorenç de Morunys (Solsonès), un dels darrers municipis que ha implantat aquest sistema de recollida selectiva. El director de l’ARC s’ha mostrat confiat que algun municipi de més de 25.000 habitants aviat implanti el PAP en tot el seu territori. De fet, “aquest tipus de recollida selectiva funciona arreu d’Europa en municipis de més de 100.000 habitants sense cap problema”, ha dit.
 
La recollida porta a porta a casa nostra
 
La recollida selectiva porta a porta consisteix a lliurar els residus al servei municipal de recollida davant de la porta de casa, en uns dies i hores determinats per a cada fracció. A través d’aquest model es pot fer la recollida de totes les fraccions domèstiques amb recollida a la via pública (resta, matèria orgànica, vidre, envasos i paper i cartró), o la recollida només d'algunes fraccions, que com a mínim són resta i orgànica, mantenint els contenidors per a la resta de fraccions (vidre, paper i cartró, envasos).
 
Des de les primeres implantacions de la recollida PAP als municipis de Tiana (Maresme), Tona (Osona) i Riudecanyes (Baix Camp), l’any 2000, actualment 106 municipis catalans ja opten per aquest tipus de recollida. Els últims en adherir-s’hi han estat Sant Llorenç de Morunys (Solsonès), Celrà i Vilablareix (Gironès).

Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409

Top Desktop version