La Diputació de Barcelona anima els joves a posar-se el davantal
- Detalls
- Publicat el Dilluns, 16 abril 2018 22:59
- Escrit per Diputació de Barcelona
El projecte de la Diputació de Barcelona 'Cuina sense pares' 'que inclou tallers per al jovent, que s'ofereixen als ajuntaments de la demarcació- té l'objectiu d'acostar els adolescents al món de la cuina, d'una manera atractiva, presentant-los receptes de fàcil elaboració i alt valor nutritiu, per obtenir una alimentació equilibrada. Amb aquest projecte, que estrena ara web renovat, cuinasensepares.cat, adaptable a qualsevol tipus de dispositiu; la Diputació de Barcelona pretén oferir als joves un recurs que els animi a posar-se el davantal. També es pot seguir a través del canal de Youtube i a Instagram.
El web actual presenta a partir d'ara nova imatge, nous continguts i més receptes. Tot perquè els joves disposin d'informació d'utilitat i s'animin a cuinar plats diferents dels que acostumen a preparar-se, sota la premissa d'una alimentació saludable.
En aquest web trobaran tres taules setmanals amb propostes de dinars i sopars. En totes les receptes s'expliquen els ingredients i els utensilis necessaris, els passos a seguir, i s'ofereixen idees així com informació nutricional. Moltes receptes també es troben en format vídeo per facilitar la seva realització.
També s'ha incorporat un apartat nou 'Esmorzars i berenars', amb propostes creatives per donar importància a aquests àpats, ja que s'ha detectat que el col·lectiu jove no esmorza o ho fa de manera incompleta.
A més a més, l'apartat 'Consells' s'ha ampliat amb recomanacions sobre manipulació d'aliments i hàbits higiènics en l'alimentació, i, s'han incorporat suggeriments per evitar el malbaratament d'aliments.
La Diputació realitza des de 2011 els tallers de 'Cuina sense pares', en què els joves aprenen a cuinar algunes de les receptes que poden trobar al web. Les receptes són propostes adaptades a aquest col·lectiu que, a més d'assegurar un equilibri dietètic, estan pensades perquè els motivin i atreguin a experimentar i tastar aliments nous o poc usuals per a ells.
L'any 2017 es van realitzar 121 tallers a 50 municipis amb l'assistència de 1.358 joves de 14 a 18 anys.
Al voltant dels 14 anys, molts joves han de preparar-se en algun moment el menjar per a ells mateixos, o comencen a cuinar algun àpat per a la seva colla d'amics. 'Cuina sense pares' té com a finalitat fomentar una alimentació saludable en els joves.
L'Organització Mundial de la Salut considera l'obesitat com l'epidèmia no infecciosa del segle XXI, que en gran mesura es pot evitar. I els estudis conclouen que el volum de les malalties cròniques estan augmentat acceleradament a causa d'uns mals hàbits alimentaris.
La prevenció és l'opció més viable per posar fre a l'obesitat i fomentar la promoció d'hàbits saludables. Està comprovat que una dieta amb poc consum de greixos saturats, sucre i sal i un major consum de verdures, hortalisses i fruites a més de la pràctica regular d'alguna activitat física contribueixen a reduir les altes taxes de malalties relacionades.
Seguint aquestes premisses, Salut Pública de la Diputació treballa per a la promoció de l'alimentació saludable com un element clau dintre de les seves polítiques d'actuació, amb l'objectiu de proporcionar eines i recursos perquè els municipis puguin posar en marxa tota una sèrie d'accions que fomentin una alimentació saludable en els joves.