Canal Ajuntament

Titulars
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
A+ A A-

Mercè Conesa: «Les diputacions catalanes continuarem al costat del Govern per a la modernització del sistema fiscal català»

La Generalitat i les diputacions culminen el desplegament de la hisenda catalana, en el marc de Tributs de Catalunya L'ATC i les diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona signen nou convenis de col·laboració L'agència catalana recaptarà deutes a favor de les quatre diputacions fins arribar a celebrar les subhastes públiques dels béns embargats

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, han dut a terme aquest divendres la reunió de la Coordinació Estratègica de Tributs de Catalunya, al Palau de la Generalitat. A la trobada també han assistit els presidents de les diputacions de Girona, Pere Vila; Lleida, Joan Reñé; i Joan Piñol, en representació de la Diputació de Tarragona.

Durant la seva intervenció, Conesa ha assegurat que les quatre diputacions catalanes «continuarem al costat del Govern per al desplegament de la modernització del sistema fiscal català». És en aquest sentit que ha volgut mostrar la seva «satisfacció i compromís» per a la culminació d'un procés que es va iniciar l'any 2012 amb la signatura d'un conveni marc entre les diputacions i el govern català.

La presidenta també ha remarcat que «avui l'administració catalana està posant les bases per poder atendre aquelles necessitats de la ciutadania de cara al segle XXI i a l'era digital» i, ha assegurat que aquesta és una aposta marcada per l'eficiència, l'aproximitat a la gestió tributària i la bona governança.

La reunió d'aquest divendres ha servit per estrènyer lligams i intensificar la relació entre institucions per culminar la primera fase del desplegament de la hisenda catalana, en el marc de la xarxa Tributs de Catalunya. Un objectiu que ha quedat ratificat amb la signatura de nou convenis de col·laboració.

L'ATC  gestionarà directament la recaptació executiva en col·laboració amb les diputacions

El primer d'aquests convenis, signat entre l'ATC i les quatre diputacions, permetrà a l'agència catalana desplegar fins al final les seves competències en matèria de recaptació executiva. L'Agència podrà dur a terme, per encàrrec, la subhasta de béns embargats per les mateixes diputacions d'aquells contribuents amb deutes tributaris i que queden fora del seu àmbit competencial per raó del territori. Els deutes poden ser per: multes de trànsit, impagament de l'IBI, de les liquidacions en concepte de l'impost sobre l'increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana (plusvàlua), o altres tributs de caràcter local. 

D'acord amb el conveni, en un primer moment l'execució forçosa dels béns embargats es farà mitjançat subhastes públiques que se celebraran als locals de l'ATC. La previsió és que l'any 2018 també es puguin fer telemàticament.

Amb l'assumpció d'aquesta competència, l'ATC es convertirà en el principal organisme recaptador dels deutes de l'Administració pública de Catalunya, i passarà de ser client de l'administració estatal a gestionar els seus propis deutes i fer-ho també per a les administracions locals catalanes, les quals, per la seva banda, venen gestionant part de la recaptació executiva de l'ATC des de l'any 2015, en virtut de les actuacions de col·laboració previstes al conveni de 5 de maig de 2015. L'ATC podria arribar a gestionar prop de 850.0000 deutes.

Intercanvi d'informació tributària per lluitar contra el frau i la morositat fiscal, garantint la protecció de les dades

Amb l'objectiu de facilitar la comunicació mútua d'informació tributària d'una manera àgil i regular, en el marc de la xarxa Tributs de Catalunya, l'ATC i les quatre diputacions han signat un segon conveni de col·laboració en el qual es detalla l'abast del subministrament d'informació que periòdicament s'intercanviaran totes les administracions. L'objectiu és sumar esforços i treballar conjuntament en el marc de la lluita contra el frau i la morositat fiscal. Es tracta de totes aquelles dades que, d'acord amb la llei, siguin necessàries per a l'acompliment de les finalitats tributàries i de recaptació i en la tramitació dels expedients d'aplicació dels tributs.

Entre aquesta informació s'inclou, per exemple, la corresponent als canvis de titularitat en relació amb l'Impost sobre Béns Immobles (IBI), o dades de transmissions immobiliàries que es posin de manifest per liquidacions en concepte de l'impost sobre la plusvàlua, o les relatives a transmissions patrimonials oneroses i actes jurídics documentats, a les successions i donacions, als contractes d'arrendament i a les valoracions relacionades amb béns immobles, o de vehicles subhastats per l'ATC, entre d'altres. 

Amb la voluntat de donar compliment al que preveu la Llei Orgànica de Protecció de Dades i seguint les recomanacions de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCat), també s'ha rubricat un tercer conveni per a l'encàrrec del tractament de dades. La finalitat és establir les obligacions per garantir la protecció de les dades de caràcter personal a les quals tindran accés totes les administracions que realitzin  actuacions de recaptació executiva per encàrrec d'una altra. 

Vuit noves oficines compartides amb les quatre diputacions

Finalment, l'ATC i les diputacions han signat sis convenis més per implantar vuit punts d'atenció al contribuent, en el marc del desplegament territorial de l'agència catalana. Aquests són 8 de les 13 oficines compartides que l'administració tributària de Catalunya obrirà, en col·laboració amb administracions supralocals (diputacions i consells comarcals) de la xarxa Tributs de Catalunya, arreu de la geografia catalana, a principis del mes de setembre. L'objectiu és acostar i fer més eficients els serveis que l'ATC ofereix al ciutadà, gràcies a una presència més intensa en el territori i comptant amb la plena cooperació de les administracions locals.

Els municipis que disposaran d'una d'aquestes vuit oficines compartides són: Berga, Móra d'Ebre, Valls, El Vendrell, Tremp, Solsona, Olot i Ripoll. A partir del mes de setembre també comptaran amb un d'aquests espais compartits: Cervera, Vielha, Vilanova i la Geltrú, Igualada i l'Hospitalet de Llobregat.

La xarxa de 13 oficines compartides servirà per complementar el desplegament territorial que l'ATC està fent arreu de la geografia catalana, amb un total de 14 noves oficines pròpies. Aquestes se sumaran a les 4 seus que actualment té a Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona, i a la subdelegació del Barcelonès Nord. Així, en total, l'Agència disposarà, també a principis de setembre, de 19 oficines pròpies.

Aquests dos nivells de desplegament 'el de les oficines pròpies i el de les compartides'reforçaran el total de 172 finestretes úniques i punts d'assistència tributària de la xarxa Tributs de Catalunya, on els ciutadans podran obtenir atenció bàsica i podran presentar declaracions.

La xarxa Tributs de Catalunya ja dóna servei al 85% de la població catalana

Amb l'acte d'avui es posa el punt i final a la primera fase del desplegament de Tributs de Catalunya, una xarxa que es va començar a gestar el 19 de setembre del 2012 amb la signatura d'un conveni marc entre l'ATC i les diputacions de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona. La finalitat: d'una banda, crear un marc de col·laboració estable en l'àmbit tributari, mitjançant el qual s'integrés la gestió des tributs locals (gestionats per les diputacions) i la dels tributs cedits i propis (competència de la Generalitat i que gestiona l'ATC); i, de l'altra, construir una administració tributària més propera al ciutadà.

El 17 de setembre del 2013 naixia 'Tributs de Catalunya', però no va ser fins a febrer  de 2014 quan va començar a funcionar amb la creació de la finestreta única tributària, com un mecanisme de col·laboració entre l'ATC i els organismes autònoms de les diputacions, amb un total de 53 oficines distribuïdes arreu del territori 'les quatre delegacions de l'ATC i 49 oficines dels organismes autònoms (OA) de les quatre diputacions-, en les quals el ciutadà pot realitzar indistintament tràmits sobre els tributs d'àmbit local i gestionats per l'ATC, i de l'inici de la prova pilot amb la Diputació de Barcelona per dur a terme la gestió recaptatòria d'ingressos de dret públic de l'ATC.

Des d'aleshores, Tributs de Catalunya ha crescut i, actualment, ja compta amb un total de 172 oficines repartides per tota la geografia catalana i que donen servei al 85% de la població de Catalunya, davant del 55% que cobria l'any 2014. 

A banda de les diputacions, també formen part de Tributs de Catalunya ajuntaments com el de Barcelona i Sabadell, els Consells Comarcals del Baix Empordà i La Selva. La previsió és que durant les properes setmanes també s'hi sumin els consistoris de Terrassa i Girona i els Consells Comarcals de la Cerdanya i del Ripollès. 

Assistents a la reunió

L'acte d'avui també ha comptat amb la participació del secretari d'Hisenda de la Generalitat, Lluís Salvadó; el diputat delegat d'Hisenda, Recursos Humans, Processos i Societat de la Informació de la Diputació de Barcelona, Joan Carles Garcia Cañizares; el diputat i president delegat de XALOC de la Diputació de Girona, Jordi Camps Vicente; la vicepresidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló; el director de l'ATC, Eduard Vilà; la gerent de l'ORGT de la Diputació de Barcelona, Silvia Cano; el gerent de XALOC de la Diputació de Girona, Josep Manuel Rosón; el director de l'Organisme Autònom de Gestió i Recaptació de Tributs Locals de la Diputació de Lleida, Xavier Monné; el gerent coordinador de Serveis de BASE de la Diputació de Tarragona, Enrique Llorca Ayora; el director del Programa per a l'organització i modernització del sistema tributari de la Generalitat, Jordi Boixareu; i la coordinadora del desplegament territorial de l'ATC, Olga Tomàs.  


Ajuntaments i Municipis de Catalunya Ajuntament Municipi

Ajuntament Girona, Ajuntament Figueres, Ajuntament Blanes, Ajuntament Lloret de Mar, Ajuntament Olot, Ajuntament Salt, Ajuntament San Feliu de Guíxols, Ajuntament Roses, Ajuntament Banyoles, Ajuntament Palafrugell, Ajuntament Palamós, Ajuntament Llagostera Ajuntaments Gironès, Ajuntaments Pla de l'Estany, Ajuntaments La Selva, Ajuntaments Baix Empordà, Ajuntaments Alt Empordà, Ajuntaments Garrotxa, Ajuntaments Ripollès, Ajuntaments Cerdanya, Ajuntaments Baix Llobregat, Ajuntaments Barcelonès, Ajuntaments Vallès Oriental, Ajuntaments Vallès Occidental, Ajuntaments Barcelona, Ajuntaments Lleida, Ajuntaments Tarragona, Notícies, Notícies Girona, Notícies Barcelona, Notícies Figueres, Notícies Lleida, Notícies Tarragona, Notícies Blanes, Notícies Olot, Notícies Roses, Notícies Llagostera, Notícies diputació, Notícies municipals, Notícies alcaldes, Notícies regidors, Notícies municipis, Notícies pobles, informació municipal, informació política, informació electoral, informació local, informació provincial, informació regional, informació alcaldes, informació regidors, informació consistorial, informació Girona, informació Barcelona, informació Tarragona, informació Lleida, informació gironès, informació comarcal, Barcelona alcaldes, Barcelona regidores , Barcelona municipis, Barcelona municipi, Barcelona Diputació, Barcelona comarca, Barcelona consistori, Barcelona ple, Barcelona eleccions, Barcelona notes premsa, Barcelona polítics, Barcelona polític, Barcelona consell comarcal, Barcelona consellers, Barcelona poblacions, Barcelona ciutat, Girona alcaldes, Girona regidores, Girona municipis, Girona municipi, Girona Diputació, Girona comarca, Girona consistori, Girona ple, Girona eleccions, Girona notes premsa, Girona polítics, Girona polític, Girona consell comarcal, Girona diputats, Girona consellers, Girona demarcació, Girona poblacions, Girona ciutat, Lleida alcaldes, Lleida regidores, Lleida municipis, Lleida municipi, Lleida Diputació, Lleida comarca, Lleida consistori, Lleida ple, Lleida eleccions, Lleida notes premsa, Lleida polítics, Lleida polític, Lleida consell comarcal, Lleida diputats, Lleida consellers, Lleida demarcació, Lleida poblacions, Lleida ciutat, Tarragona alcaldes, Tarragona regidores, Tarragona municipis, Tarragona municipi, Tarragona Diputació, Tarragona comarca, Tarragona consistori, Tarragona ple, Tarragona eleccions, Tarragona notes premsa, Tarragona polítics, Tarragona polític, Tarragona consell comarcal, Tarragona diputats, Tarragona consellers, Tarragona demarcació, Tarragona poblacions, Tarragona ciutat, Ajuntament Platja d'Aro, Ajuntament Begur, Ajuntament Llambilles, Ajuntament Quart, Ajuntament Corçà, Ajuntaments barcelonins, Ajuntaments catalans, ajuntaments Catalunya, ajuntaments comarcals, ajuntaments independents, notícies actualitat, notícies d'interès, notícies premsa, notícies diàries, notícies agencia, informació actualitat, informació premsa, informació diària, informació d'interès, informació última hora, Ajuntament Albiol, Albons, Alcanar, Alcanó, Alcarràs, Alcoletge, Alcover, Aldea| Aldover, Aleixar, Alella, Alfara de Carles, Alfarràs, Alfés, Alforja, Algerri, Alguaire, Alins, Alió Almacelles, Almatret, Almenar, Almoster, Alòs de Balaguer, Alp, Alpens, Alpicat, Alt Àneu, Altafulla, Notícies Amer, Ametlla de Mar, l' Ametlla Vallès, Ampolla, Amposta, Anglès, Anglesola, Arbeca, Arboç, Arbolí, Arbúcies, Arenys de Mar, Arenys de Munt, Argelaguer, Argençola, Argentera, Argentona, Armentera, Arnes, Arres, Arsèguel, Artés, Artesa de Lleida, Artesa de Segre, Ascó, Aspa, Avellanes i a Linya, les Avià, Avinyó, Avinyonet de Puigventós, Avinyonet Penedès, Badalona, Badia Vallès, Bagà, Baix Pallars, Balaguer, Balenyà, Balsareny, Banyeres Penedès, Banyoles, Barbens, Barberà de la Conca, Barberà Vallès, Barcelona, Baronia de Rialb, Bàscara, Bassella, Batea, Bausen, Begues, Begur, Belianes, Bell-lloc d'Urgell, Bellaguarda, Bellcaire d'Empordà

Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 667732409