Canal Ajuntament

El ple de Girona declara la ciutat territori lliure i sobirà

El ple de Girona va aprovar ahir al vespre, en sessió ordinària, una moció de la CUP per declarar-se territori lliure i sobirà. En la moció, es demana al Govern de la Generalitat que iniciï el procés per celebrar un referèndum abans de l'11 de setembre de 2014. CiU, al govern, i ICV, a més de la CUP, van votar a favor de la moció. El PSC es va abstenir i el PP hi va votar en contra.

Així mateix, el ple va aprovar una moció consensuada per tots els grups excepte el PP en defensa del model lingüístic educatiu català i en resposta a l'esborrany de llei d'educació impulsat pel ministre d'educació, José Ignacio Wert.

El grup municipal de la Candidatura va presentar una altra moció a fi que el consistori busqui la manera de restituir als funcionaris municipals per la retenció de la paga extra de Nadal decretada pel govern de l'Estat. Excepte el PP, tots els grups van mostrar-se favorables a la moció. També CiU, que en el punt setè de l'ordre del dia havia votat a favor de la retenció de la paga "per imperatiu legal". Tot i aprovar aquest punt, l'alcalde, Carles Puigdemont, va expressar el seu desacord amb la mesura estatal, i va dir que ha enviat una carta al ministre d'hisenda, Cristobal Montoro, per explicar-li. Paral·lelament a la suspensió del pagament i el bloqueig dels diners (1,9 milions d'euros) fins que l'Estat no digui a què s'han de destinar, Puigdemont va dir que continuen estudiant fórmules per fer efectiu el pagament. Una de les possibilitats que s'analitza és fer aquest desembre un avançament de la paga extra de juny del 2013 i, en aquell moment, avançar la de desembre del mateix any. La mesura s'estendria fins que la situació es pogués regularitzar.

El grup municipal d'ICV va presentar una moció per la restitució del registre municipal de parelles de fet, suspès fa uns mesos. El govern va assegurar que s'està elaborant un reglament per evitar usos fraudulents del registre i que tornarà a entrar en vigor. El PP es va abstenir, i tots els altres grups van votar-hi a favor.

La portaveu del PSC, Pia Bosch, va defensar una moció del seu grup en la qual demanen "un pla de xoc per eradicar la pobresa infantil". La cap de l'oposició va fer èmfasi en el drama social que representa la crisi per als més petits, i va demanar que s'acompleixi l'acord pres pel ple al juny passat sobre el pla local d'inclusió social i de lluita contra la pobresa. En aquesta moció, la unanimitat per aprovar-la va ser absoluta.

Per altra banda, també va haver-hi una moció de la Coordinadora d'ONG solidàries. L'entitat va demanar que es torni a dedicar un 1% dels ingressos del consistori a les polítiques de cooperació, i que es recuperi la regidoria de cooperació. Tots els grups van votar-hi a favor excepte CiU, que es va abstenir. El portaveu del grup del govern va explicar que tot i no haver una regidoria i una partida específica, "el govern ha continuat fent tots els programes que s'havien fet fins ara pel que fa a cooperació i per tant, no s'ha disminuït l'aportació real". 
Canal Ajuntament 2012 | Un projecte de NOTIDIG | redaccio@canalajuntament.cat | Avís Legal | 972 831 541

Top Desktop version