Un formatge del Pla d'Urgell queda classificat entre els millors 50 del món
- Detalls
- Publicat el Dimarts, 04 Desembre 2012 17:01
- Escrit per Oriol Bosch - ACN
Un formatge de llet crua de cabra elaborat de forma tradicional a el Palau d'Anglesola (Pla d'Urgell) ha quedat classificat entre els 50 primers del món pel prestigiós concurs World Cheese Awards. Es tracta de l'únic formatge català que ha aconseguit la categoria Súper Gold en l'edició 2012 d'aquest concurs. El responsable de Formatges Camps, Robert Camps, s'ha mostrat molt satisfet per l'obtenció d'aquest guardó ja que hi havia més de 2.800 formatges de 30 països diferents. El número ú de l'edició d'enguany ha recaigut en un formatge manxec i dins el rànquing dels 50 primers n'hi ha 6 més que provenen de l'Estat. Camps també ha obtingut un guardó en la categoria de bronze amb un formatge d'ovella.
Robert Camps explica que el concurs puntua els formatges segons la qualitat apreciada pel jurat. Llavors es determinen tres categories diferents, la de bronze, plata i or. Enguany, 750 formatges s'han repartit aquestes 3 categories però l'organització determina una categoria final anomenada Súper Gold on només s'hi encabeixen els 50 millors formatges del món indistintament de la llet que s'ha fet servir per elaborar-los.
El formatge en qüestió, l'únic de Catalunya que ha aconseguit aquesta posició tant elevada dins el rànquing, està elaborat amb llet crua de cabra i té la peculiaritat que està fet amb drap. És a dir, que no s'utilitza cap motlle per donar-li forma, per la qual cosa adquireix un format diferenciat de la resta. Segons Camps està fet ''de la manera més tradicional possible i també té la condició que cada setmana el reten amb aigua i sal per evitar que es floreixi i adquireixi un ''aroma típic''.
El fet d'aconseguir aquest guardó suposa per aquest artesà del Pla d'Urgell que a partir d'ara podrà identificar a les etiquetes del formatge aquest reconeixement mundial, per la qual cosa confia en guanyar prestigi i qualitat dins el món formatger. Camps va rebre la comunicació que havia assolit aquest reconeixement el divendres de la setmana passada.
Manca d'una gran fira de formatges de tot Catalunya
En un altre ordre de les coses, Robert Camps, ha aprofitat per lamentar que actualment, els productors de formatge tradicionals estan mancats d'una gran fira o esdeveniment que reculli tots els tipus de formatge que s'elaboren a Catalunya per tal de poder-los oferir als consumidors. Segons Camps, un dels certàmens referents a Lleida i el país actualment és la Fira de Sant Ermengol de la Seu d'Urgell, però aquesta està limitada als productors del Pirineu.
Camps assegura que més enllà del Pirineu, a la plana de Lleida, Tarragona i Barcelona es fan bons formatges artesans i lamenta que ara mateix no hi hagi cap lloc de referència per reunir-los tots i poder-los donar a conèixer.